Araştırma Makalesi

Isı Depolama Özellikli Mikrokapsül Uygulanmış Kumaşların Isı Depolama ve Konfor ile İlgili Özelliklerinin Araştırılması

Cilt: 18 Sayı: 2 25 Eylül 2014
  • Müyesser Tözüm
  • Sennur Alay Aksoy
PDF İndir
EN TR

Isı Depolama Özellikli Mikrokapsül Uygulanmış Kumaşların Isı Depolama ve Konfor ile İlgili Özelliklerinin Araştırılması

Öz

Bu çalışmada faz değişim maddesi içeren mikrokapsül uygulanmış kumaşların ısı depolama ve konfor ile ilgili özelliklerinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla mikrokapsül uygulanmış kumaşların ısı depolama özelliği DSC (Diferansiyel Taramalı Kalorimetre) cihazı kullanılarak ölçülmüştür. Kumaş yapısındaki mikrokapsül varlığı ve mikrokapsüllerin kumaş yapısındaki dağılımı SEM (Taramalı Elektron Mikroskop) analizi ile araştırılmıştır. Kumaşların konfor ile ilişkili mekaniksel, fiziksel ve yüzey özellikleri standart test metotları ile test edilmiştir. DSC sonuçlarına göre, mikrokapsül uygulanmış kumaşların 6,1749 J/g ısı depolama kapasitesine sahip oldukları belirlenmiştir. Mikrokapsül uygulanmış kumaşların hava geçirgenlik değerleri, kumaş yapısındaki gözeneklerin mikrokapsüller ile kapanmasından dolayı azalmaktadır. Mukavemet ve sürtünme test sonuçlarına göre referans kumaş ile mikrokapsül uygulanmış kumaş özellikleri arasında önemli fark bulunmamıştır. Eğilme direnci test sonuçları mikrokapsül uygulanmış kumaşların referans kumaşa göre daha yüksek eğilme direncine sahip olduğunu göstermektedir. Dökümlülük test sonuçları incelendiğinde ise artan eğilme direnci ile ilişkili olarak mikrokapsül uygulanmış kumaşların dökümlülüğü referans kumaşlara göre daha düşük bulunmuştur.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Boan, Y., (2005). Physical Mechanism and Charactarization of Smart Thermal Clothing, The Hong Kong Polytechnic University, PhDThesis, Hong Kong.
  2. Tao, X., (2001). Smart Fibres, Fabrics and Clothing,
  3. Woodhead Publishing Limited, The Textile Institute, Cambridge, England. Mattila, H.R., (2006). Intelligent Textiles and Clothing,
  4. Woodhead Publishing Limited, 506p. Cambridge. Shin, Y., Yoo, D., Son, K., (2005). Development of Thermoregulating
  5. Microencapsulated PhaseChangeMaterials (PCM). IV. Performance Properties and Hand of Fabrics Treated with PCM Microcapsules. Journal of Applied Polymer Science, 97, 910-915. Materials with Kim, J., Cho, G., 2002. Thermal Storage/Release,
  6. Durability and Temparature Sensing Properties of Thermostatic Fabrics Treated with Octadecane- Containing Microcapsule. Textile Research Journal, 72 (12), 1093-1098.
  7. Bhatkhande, P.S., (2011). Development of Thermo
  8. RegulatingFabric Using PhaseChangeMaterial (PCM). Master'sThesesandDoctoralDissertations, Paper 361, Michigan, USA. Salaün, F.,Devaux, E., Bourbigot, S., Rumeau, P., (2010). Thermoregulating response of cotton fabric containing materials. ThermochimicaActa, 506, 82-93. phase change

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Mühendislik

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Müyesser Tözüm Bu kişi benim

Sennur Alay Aksoy Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

25 Eylül 2014

Gönderilme Tarihi

25 Eylül 2014

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2014 Cilt: 18 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Tözüm, M., & Alay Aksoy, S. (2014). Isı Depolama Özellikli Mikrokapsül Uygulanmış Kumaşların Isı Depolama ve Konfor ile İlgili Özelliklerinin Araştırılması. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 18(2), 37-44. https://izlik.org/JA86JK93TS
AMA
1.Tözüm M, Alay Aksoy S. Isı Depolama Özellikli Mikrokapsül Uygulanmış Kumaşların Isı Depolama ve Konfor ile İlgili Özelliklerinin Araştırılması. Süleyman Demirel Üniv. Fen Bilim. Enst. Derg. 2014;18(2):37-44. https://izlik.org/JA86JK93TS
Chicago
Tözüm, Müyesser, ve Sennur Alay Aksoy. 2014. “Isı Depolama Özellikli Mikrokapsül Uygulanmış Kumaşların Isı Depolama ve Konfor ile İlgili Özelliklerinin Araştırılması”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 18 (2): 37-44. https://izlik.org/JA86JK93TS.
EndNote
Tözüm M, Alay Aksoy S (01 Eylül 2014) Isı Depolama Özellikli Mikrokapsül Uygulanmış Kumaşların Isı Depolama ve Konfor ile İlgili Özelliklerinin Araştırılması. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 18 2 37–44.
IEEE
[1]M. Tözüm ve S. Alay Aksoy, “Isı Depolama Özellikli Mikrokapsül Uygulanmış Kumaşların Isı Depolama ve Konfor ile İlgili Özelliklerinin Araştırılması”, Süleyman Demirel Üniv. Fen Bilim. Enst. Derg., c. 18, sy 2, ss. 37–44, Eyl. 2014, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA86JK93TS
ISNAD
Tözüm, Müyesser - Alay Aksoy, Sennur. “Isı Depolama Özellikli Mikrokapsül Uygulanmış Kumaşların Isı Depolama ve Konfor ile İlgili Özelliklerinin Araştırılması”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 18/2 (01 Eylül 2014): 37-44. https://izlik.org/JA86JK93TS.
JAMA
1.Tözüm M, Alay Aksoy S. Isı Depolama Özellikli Mikrokapsül Uygulanmış Kumaşların Isı Depolama ve Konfor ile İlgili Özelliklerinin Araştırılması. Süleyman Demirel Üniv. Fen Bilim. Enst. Derg. 2014;18:37–44.
MLA
Tözüm, Müyesser, ve Sennur Alay Aksoy. “Isı Depolama Özellikli Mikrokapsül Uygulanmış Kumaşların Isı Depolama ve Konfor ile İlgili Özelliklerinin Araştırılması”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, c. 18, sy 2, Eylül 2014, ss. 37-44, https://izlik.org/JA86JK93TS.
Vancouver
1.Müyesser Tözüm, Sennur Alay Aksoy. Isı Depolama Özellikli Mikrokapsül Uygulanmış Kumaşların Isı Depolama ve Konfor ile İlgili Özelliklerinin Araştırılması. Süleyman Demirel Üniv. Fen Bilim. Enst. Derg. [Internet]. 01 Eylül 2014;18(2):37-44. Erişim adresi: https://izlik.org/JA86JK93TS

e-ISSN :1308-6529
Linking ISSN (ISSN-L): 1300-7688

Dergide yayımlanan tüm makalelere ücretiz olarak erişilebilinir ve Creative Commons CC BY-NC Atıf-GayriTicari lisansı ile açık erişime sunulur. Tüm yazarlar ve diğer dergi kullanıcıları bu durumu kabul etmiş sayılırlar. CC BY-NC lisansı hakkında detaylı bilgiye erişmek için tıklayınız.