Araştırma Makalesi

Orman Ekosistemlerinde Tür Çeşitlilik Bileşenlerinin Belirlenmesinde Kullanılabilecek Bir Arazi Envanter Yaklaşımı

Cilt: 19 Sayı: 2 3 Eylül 2015
PDF İndir
EN TR

Orman Ekosistemlerinde Tür Çeşitlilik Bileşenlerinin Belirlenmesinde Kullanılabilecek Bir Arazi Envanter Yaklaşımı

Öz

Orman ekosistemlerinde biyolojik çeşitlilik kapsamında tür çeşitliliğinin doğru tespiti çok önemlidir. Bu nedenle bu çalışmada, orman ekosistemlerinde çeşitlilik bileşenlerinin (ortalama alfa çeşitliliği (α), beta çeşitliliği (β) ve gama çeşitliliği (γ)) tümünü ölçmek için bir arazi envanter metodu önerilmiştir. Bu envanter metodunu açıklamak için Gölhisar bölgesindeki ormanlık alanda örnek bir çalışma gerçekleştirilmiştir. Arazi envanteri iç içe örnekleme şekilde gerçekleştirilmiştir. Çalışmada örnek saha boyutu www.worlclim.data.org adresindeki iklim değişkelerinin hücre boyutları dikkate alınarak yaklaşık 0,6 km2 (750x750 m) olarak belirlenmiştir. Beta çeşitliliğini bulmak için örnek saha içerisinde dört adet 20x20 metre boyutlarında örnek alanlar alınmıştır. Her örnek alanda farklı yaşam katlarının her birinde bitki türleri ve onların kaplama alanı sınıfları kaydedilmiştir. Bu sayede üst ağaç katı, alt ağaç katı, çalı katı ve bütün katlara ait tür çeşitlilik bileşenlerinin hesaplanması için bütün veri elde edilmiştir. Çalışmanın sonucu olarak α, β ve γ değerleri sırası ile ağaç katı için 3, 0,66667 ve 5, üst çalı katı için 3, 1, 6 alt çalı katı için 13.25, 0.43396, 19 ve tüm katlar için 14, 0.35714, 19 olarak belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Arıturuk, Z.C., 2010. Tefenni (Burdur) ilçesinin florası ve halk ilaçları, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Farmasotik Botanik Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, 387s, Ankara.
  2. Çetin, E., Seçmen, Ö., 2008. Flora of Boncuk Mountains (Burdur–Mugla, Turkey). International Journal of Botany, 4 (2), 130-150.
  3. DMİ, 2011. Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, Türkiye Meteorolojik Veri Arşiv Sistemi (TMVAS). 1993-2011 Yılları arası Sinoptik Klima ve Otomatik istasyon verilerini değerlendirme raporu (Sayısal veri), 809s, Ankara.
  4. DPT., 1996, Bölgesel Gelişme Yapısal Uyum Genel Müdürlüğü, Burdur İli Raporu, Devlet Planlama Teşkilatı Yayınları, Rapor No: 2463, 96s, Ankara.
  5. Gülsoy, S. ve Özkan, K., 2008: Tür çeşitliliğinin ekolojik önemi ve kullanılan bazı indisler, SD.Ü. Orman Fak. Der. Seri A, Sayı 1, 168-178
  6. Fisher, R.A., 1922. The Goodness of Fit of Regression Formulae and The Distribution of Regression Çoefficients, Journal Royal Statistic. Society, 85, 597- 612.
  7. Fontaine, M., Aerts, R., Özkan, K., Mert, A., Gülsoy, S., Süel, H., Waelkens, M., Muys, B., 2007. Elevation and exposition rather than soil types determine communities and site suitability in Mediterranean mountain forests of southern Anatolia, Turkey. Forest Ecology and Management, 247, 18-25.
  8. Hammer, Ø., Harper, D.A.T., Ryan, P.D., 2001. Past: Paleontological Statistics Software Package For Education And Data Analysis. Palaeontologia Electronica, 4(1).

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Mühendislik

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Serkan Gülsoy Bu kişi benim

Kürşad Özkan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

3 Eylül 2015

Gönderilme Tarihi

5 Şubat 2015

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2015 Cilt: 19 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Negiz, M., Gülsoy, S., & Özkan, K. (2015). Orman Ekosistemlerinde Tür Çeşitlilik Bileşenlerinin Belirlenmesinde Kullanılabilecek Bir Arazi Envanter Yaklaşımı. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 19(2), 198-204. https://izlik.org/JA84NM42CJ
AMA
1.Negiz M, Gülsoy S, Özkan K. Orman Ekosistemlerinde Tür Çeşitlilik Bileşenlerinin Belirlenmesinde Kullanılabilecek Bir Arazi Envanter Yaklaşımı. Süleyman Demirel Üniv. Fen Bilim. Enst. Derg. 2015;19(2):198-204. https://izlik.org/JA84NM42CJ
Chicago
Negiz, Mehmet, Serkan Gülsoy, ve Kürşad Özkan. 2015. “Orman Ekosistemlerinde Tür Çeşitlilik Bileşenlerinin Belirlenmesinde Kullanılabilecek Bir Arazi Envanter Yaklaşımı”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 19 (2): 198-204. https://izlik.org/JA84NM42CJ.
EndNote
Negiz M, Gülsoy S, Özkan K (01 Eylül 2015) Orman Ekosistemlerinde Tür Çeşitlilik Bileşenlerinin Belirlenmesinde Kullanılabilecek Bir Arazi Envanter Yaklaşımı. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 19 2 198–204.
IEEE
[1]M. Negiz, S. Gülsoy, ve K. Özkan, “Orman Ekosistemlerinde Tür Çeşitlilik Bileşenlerinin Belirlenmesinde Kullanılabilecek Bir Arazi Envanter Yaklaşımı”, Süleyman Demirel Üniv. Fen Bilim. Enst. Derg., c. 19, sy 2, ss. 198–204, Eyl. 2015, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA84NM42CJ
ISNAD
Negiz, Mehmet - Gülsoy, Serkan - Özkan, Kürşad. “Orman Ekosistemlerinde Tür Çeşitlilik Bileşenlerinin Belirlenmesinde Kullanılabilecek Bir Arazi Envanter Yaklaşımı”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 19/2 (01 Eylül 2015): 198-204. https://izlik.org/JA84NM42CJ.
JAMA
1.Negiz M, Gülsoy S, Özkan K. Orman Ekosistemlerinde Tür Çeşitlilik Bileşenlerinin Belirlenmesinde Kullanılabilecek Bir Arazi Envanter Yaklaşımı. Süleyman Demirel Üniv. Fen Bilim. Enst. Derg. 2015;19:198–204.
MLA
Negiz, Mehmet, vd. “Orman Ekosistemlerinde Tür Çeşitlilik Bileşenlerinin Belirlenmesinde Kullanılabilecek Bir Arazi Envanter Yaklaşımı”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, c. 19, sy 2, Eylül 2015, ss. 198-04, https://izlik.org/JA84NM42CJ.
Vancouver
1.Mehmet Negiz, Serkan Gülsoy, Kürşad Özkan. Orman Ekosistemlerinde Tür Çeşitlilik Bileşenlerinin Belirlenmesinde Kullanılabilecek Bir Arazi Envanter Yaklaşımı. Süleyman Demirel Üniv. Fen Bilim. Enst. Derg. [Internet]. 01 Eylül 2015;19(2):198-204. Erişim adresi: https://izlik.org/JA84NM42CJ

e-ISSN :1308-6529
Linking ISSN (ISSN-L): 1300-7688

Dergide yayımlanan tüm makalelere ücretiz olarak erişilebilinir ve Creative Commons CC BY-NC Atıf-GayriTicari lisansı ile açık erişime sunulur. Tüm yazarlar ve diğer dergi kullanıcıları bu durumu kabul etmiş sayılırlar. CC BY-NC lisansı hakkında detaylı bilgiye erişmek için tıklayınız.