Oysu Grafit Cevheri Flotasyon Parametrelerinin İyileştirilmesi
Öz
Kütahya’nın Oysu köyü yakınlarında hâlihazırda faaliyetini sürdüren bir flotasyon tesisinin flotasyon parametreleri iyileştirilmeye çalışmaları kapsamında tesiste kullanılan toplayıcı, bastırıcı ve köpürtücü miktarları ile diğer flotasyon parametrelerinden olan ortam pH seviyesi ve tane boyut büyüklüğü laboratuvar ortamında test edilmiştir. Tesiste kullanılan flotasyon reaktiflerine ek olarak, bir firma tarafından grafit cevherleri için geliştirilmiş farklı flotasyon reaktiflerinin de Kütahya Oysu grafit cevheri için uygunluğu test edilmiştir. Uygun reaktif tiplerinin ve miktarlarının belirlenmesi ile optimum flotasyon deney koşulları tespit edilerek, bu koşullarda elde edilen karbon tenör ve verimleri kıyaslanmıştı. Kimyasal tasarrufu ile tenör ve verimdeki artışlar birlikte değerlendirilerek yeni bir reçete yaratılmıştır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Aplan, F.F., Fuerstanau, D.W., 1962. Principles of Nonmetallic Mineral Flotation. 50th Anniversary Volume, AIME, Metal. Petrol Eng., 170-214.
- Canbazoğlu, M., 1981. Çayeli Kompleks Sülfürlü Yatağından (İndirgeme+Yükseltgeme) Süreci ile Bakır, Çinko ve Kurşun Üretimi. Maden Tetkik Arama Enstitüsü Teknoloji Dairesi, Metalürji Servisi, Proje No: VI/21.0.00.00-7.
- Glembotskii, V.A., Klassen, V.I., Plaksin, I.N., 1972. Flotation, Tsvetnye Metally, New York, 424-427.
- Graffin, G.D., 1983. Graphite, Industrial Minerals and Rocks (Nonmetallics other than Fuels); Society of Mining Engineers of The American Institute of Mining, Metallurgical and Petroleum Engineers, Inc., 2 (5), 757-773.
- Hradil, D., Hostomskỳ, J., 2002. Effect of Composition and Physical Properties of Natural Kaolinitic Clays on Their Strong Acid Weathering Rates. Catena, 49, 171-181.
- Ingraham, T.R., Parson, H.W., Cabri, L.J., 1972. Leaching of Pyrrhotite with Hydrocloric Acids. Canadian Metallurgical Quarterly, 11 (2).
- Kaya, Ö., 2006. Grafit Zenginleştirme Yöntemleri ve Zenginleştirmeye Etki Eden Parametrelerin Araştırılması. Doktora Tezi, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 248s, Sivas.
- Lu, X., Forssberg, E., 2001. Flotation Selectivity and Upgrading of Woxna Fine Graphite Concentrate. Minerals Engineering, 14 (11), 1541-1543.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
-
Yayımlanma Tarihi
10 Kasım 2015
Gönderilme Tarihi
20 Haziran 2015
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2015 Cilt: 19 Sayı: 3
Cited By
BİGA YARIMADASI'NDAKI METAMORFİK KAYAÇLARDA BULUNAN GRAFİTLERİN JEOLOJİK, MİNERALOJİK VE JEOKİMYASAL İNCELENMESİ
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi
https://doi.org/10.17780/ksujes.1650058