This
study was conducted to determine pesticides residue levels in grapes samples
which taken from vineyards implemented good agricultural practice in Uşak province
in 2017 growing seasons. A total of 51 grape samples from three districts were
collected. Liquid chromatography with mass spectrometry (LC-MS/MS) and gas
chromatography with mass spectrometry (GC-MS/MS) devices were used for all
analyses. In 45.1% of the samples taken weren’t detected any pesticide residue.
In 54.9% of grape samples found residue, none of this pesticides exceeded the
maximum residue limits given in Turkish Food Codex. The most common pesticides
detected in grape samples with residue were spinosad, pyrimethanil and boscalid
respectively. Thirteen different pesticide active substances were detected
below the MRL in the samples. All pesticides detected in the samples were
fungicides (85%) and insecticides (15%).
Bu
çalışma, 2017 üretim sezonunda Uşak’ta iyi tarım uygulamaları yapılan bağ
alanlarında yetiştirilen üzümler üzerinde bulunan pestisitlerin kalıntı
düzeylerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Üç farklı ilçeden alınan toplam
51 adet üzüm numunesi, Sıvı Kromatografi/Kütle Spektrometresi (LC-MS/MS) ve Gaz
Kromatografi/Kütle Spektrometresi (GC-MS/MS) cihazlarıyla analiz edilmiştir.
Toplanan üzüm örneklerinin %45.1’inde herhangi bir pestisit kalıntısına
rastlanmamıştır. Kalıntı tespit edilen örneklerin hiçbirinde kalıntı seviyesi,
Türk Gıda Kodeksi’nce belirlenen maksimum kalıntı seviyelerini aşmamıştır.
Kalıntılı üzüm örneklerinde tespit edilen en yaygın pestisitler sırasıyla
spinosad, pyrimethanil ve boscalid olmuştur. Tespit edilen 13 farklı pestisitin
%85’ini fungisitler, %15’ini de insektisitler oluşturmuştur.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 20 Eylül 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 |
e-ISSN :1308-6529
Linking ISSN (ISSN-L): 1300-7688
Dergide yayımlanan tüm makalelere ücretiz olarak erişilebilinir ve Creative Commons CC BY-NC Atıf-GayriTicari lisansı ile açık erişime sunulur. Tüm yazarlar ve diğer dergi kullanıcıları bu durumu kabul etmiş sayılırlar. CC BY-NC lisansı hakkında detaylı bilgiye erişmek için tıklayınız.