Today, cities are increasingly exposed to unplanned development. This takes nature away from itself. It is difficult to say that adequate numbers and amount of open and green space planning have been made to close this vulnerability. In this process, we see that different applications are located in the city monopoly. Rooftop and terrace gardens, vertical forest applications are among them. Vertical garden applications vary depending on the purpose of use. Vertical gardens are used to ensure a moderate and aesthetic appearance, reducing the amount of gases such as carbon dioxide, carbon monoxide in the air in urban tissues where architectural structures are high, open and green areas are low, and to prevent landslides and wear. This study was conducted in Çanakkale Martyrs Monument. Fairly steep slope to the border area where it meets the sea the distance property. This is located on the slope of the soil erosion by the action of climatic factors on the structural and natural phenomena that is subject to time is inevitable. In this study, the existing slope/slope teraslanma the area with the retaining wall; slope stabilization planting of the terraces, it is intended to be driven with vertical and horizontal work. Thus, it is important to provide aesthetic and functional gains of the area. Also different shapes that can express the meaning and feeling of the history of the Dardanelles and symbols given to the appearance of a significant area of the slope is thought to be gained identity.
Günümüzde kentler ivmesi artan biçimde plansız bir gelişmeye maruz kalmaktadır. Bu da doğayı kendinden uzaklaştırmaktadır. Bu açığın kapatılmasına yönelik yeterli sayı ve miktarda açık ve yeşil alan planlamalarının yapıldığını söylemek güçtür. Bu süreçte farklı uygulamaların kent tekstüründe yer aldıklarını görmekteyiz. Çatı ve teras bahçeleri, dikey orman uygulamaları bunların başında gelmektedir. Dikey bahçe uygulamaları kullanım amacına göre değişiklik göstermektedir. Mimari yapıların yoğun olduğu, açık ve yeşil alanların ise nispeten çok az olduğu kent dokularında özellikle havadaki karbondioksit, karbonmonoksit gibi gazların miktarını en aza indirgemek, daha ılımlı ve estetik görünüm sağlamak, toprak kayması ve aşınmasının önüne geçmek gibi amaçlar için dikey bahçeler kullanılmaktadır. Bu çalışma Çanakkale Şehitler Abidesi’nde gerçekleştirilmiştir. Alanın denizle birleştiği sınıra kadar olan mesafesi oldukça dik bir yamaç özelliğindedir. Bu yamaçta yer alan toprak yapısalının zaman içinde iklimsel faktörler ve doğa olaylarının etkisiyle erozyona maruz kalması kaçınılmazdır. Bu çalışmada mevcut yamaç/şev alanın istinat duvarlarıyla teraslanması; teraslarda dikey ve yatay bitkilendirme çalışmaları ile şev stabilizasyonuna gidilmesi amaçlanmaktadır. Böylelikle alana estetik ve fonksiyonel kazanımlar sağlanması ön görülmektedir. Ayrıca Çanakkale Tarihi’nin anlam ve duygusunu ifade edebilen şekil ve sembollere yer verilerek şev alanın görünümüne anlamlı bir kimlik kazandırılması düşünülmektedir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 20 Nisan 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 |
e-ISSN :1308-6529
Linking ISSN (ISSN-L): 1300-7688
Dergide yayımlanan tüm makalelere ücretiz olarak erişilebilinir ve Creative Commons CC BY-NC Atıf-GayriTicari lisansı ile açık erişime sunulur. Tüm yazarlar ve diğer dergi kullanıcıları bu durumu kabul etmiş sayılırlar. CC BY-NC lisansı hakkında detaylı bilgiye erişmek için tıklayınız.