Phycoerythrin (PE) and phycocyanin (PC) are florescent pigments. They have the colorant role in the industry. In this study, production of PE and PC from Porphyridium cruentum were investigated at the various conditions such as different concentrations of municipal wastewater, wavelengths and salicylic acid using Response Surface Methodology-Central Composite Design (RSM-CCD), regression analysis and rstool models. The maximum RSM predicted PE concentration was 29.5 mg/g biomass at 50 % of wastewater, 510 nm of wavelength and 10 µM of salicylic acid. On the other hand, maximum RSM predicted PC concentration was 6.9 mg/g biomass at 50% of wastewater, 680 nm and 40 µM of salicylic acid. According to the ANOVA results, the square effects of the three variables (X1, X2 and X3) were found to be significant for the phycocyanin concentration, while the wastewater and salicylic acid variables (X1 and X3) were found to be important in the Phycoerythrin concentration. In addition to this, the highest PE and PC concentrations were 27.648 and 5.7104 mg/g biomass, respectively, for 50 % of wastewater, 512.5 nm and 47.0833 µM of salicylic acid according to rstool model. In conclusion, the variables such as wastewater, wavelength and salicylic acid can be used for the highest PE and PC concentration by means of RSM-CCD and rstool models and these variables may contribute to the industrial production of the two pigments.
Phycocyanin Porphyridium cruentum RSM-CCD rstool Phycoerythrin Phycoerythrin
Author thanks Van-YYU-Faculty of Engineering for this study.
Fikoeritrin (FE) ve fikosiyanin (FS) floresan pigmentlerdir. Bu pigmentler sanayide boyar madde olarak kullanılırlar. Bu çalışmada, evsel atıksuyu, dalga boyu ve salisilik asidin çeşitli konsantrasyonlarında büyütülen Porphyridium cruentum’dan üretildi. FE ve FS konsantrasyonu Cevap Yüzey Metodu-Merkezi Tümleşik Tasarımı (CYM-MTT), regresyon analizi ve rstool modeller aracılığı ile incelendi. Cevap Yüzey Metodu ile tahmin edilen maksimum FE konsantrasyonu, % 50 atıksu, 510 nm dalga boyunda ve 10 µM salisilik asit konsantrasyonunda 29,5 mg/g biyokütle idi. Diğer taraftan, Cevap Yüzey Metodu ile tahmin edilen maksimum FS konsantrasyonu, % 50 atıksu, 680 nm dalga boyunda ve 40 µM salisilik asit konsantrasyonunda 6,9 mg/g biyokütle idi. ANOVA sonuçlarına göre, fikosiyanin konsatrasyonu için üç değişkenin kare etkileri önemli bulunurken, fikoeritrinin konsantrasyonunda atık su ve salisilik asit değişkenleri önemli bulunmuştur. Buna ek olarak, rstool aracılığı ile FE ve FS konsantrasyonları % 50 atıksu, 512,5 nm dalga boyunda ve 47,0833 µM salisilik asit konsantrasyonunda sırası ile 27,648 ve 5,7104 mg/g biyokütle idi. Sonuç olarak, atıksu, dalga boyu ve salisilik asit gibi değişkenler Cevap Yüzey Metodu-Merkezi Tümleşik Tasarım (CYM-MTT) ve rstool modeller ile en yüksek FE ve FS konsantrasyonu için kullanılabilir. Bu değişkenler, iki pigmentin sanayide üretimine katkıda bulunabilir.
Fikoeritrin Fikosiyanin Porphyridium cruentum CYM-MTT rstool
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 |
e-ISSN :1308-6529
Linking ISSN (ISSN-L): 1300-7688
Dergide yayımlanan tüm makalelere ücretiz olarak erişilebilinir ve Creative Commons CC BY-NC Atıf-GayriTicari lisansı ile açık erişime sunulur. Tüm yazarlar ve diğer dergi kullanıcıları bu durumu kabul etmiş sayılırlar. CC BY-NC lisansı hakkında detaylı bilgiye erişmek için tıklayınız.