BibTex RIS Kaynak Göster

Isparta İlinde Ambalajsız Dondurmaların Kalite Düzeylerinin Belirlenmesi

Yıl 2008, Cilt: 12 Sayı: 3, - , 09.04.2009

Öz

Bu çalışmada Isparta ilinde açıkta satışa sunulan sade dondurma örneklerinin mikrobiyolojik ve kimyasal kalite düzeyleri araştırılmıştır. Bu araştırma 22 ayrı satış noktasından alınan örneklerle 3 tekerrürlü olarak gerçekleştirilmiştir. Dondurma örneklerinde mezofilik bakteri, koliform grubu bakteri, Salmonella spp., Staphylococcus aureus ve Pseudomonas spp. sayımları ile pH, yağ ve kurumadde analizleri yapılmıştır. Dondurma örneklerinde %19,75'inin Türk Gıda Kodeksinde belirtilen mikrobiyolojik kriterlere uygun olduğu, % 81,25'inin ise uygun olmadığı belirlenmiştir. Koliform grubu bakteri sayısının yüksek olmasının yanı sıra (log 4-5), bazı örneklerde sırası ile ortalama 4,16- 5,18 log kob/ml ve 4,41- 4,18 log kob/ml arasında değişen sayıda Salmonella spp., ve S. aureus tespit edilmiştir. Dondurma örneklerinin kurumadde oranları % 34-37 arasında değişmekle birlikte yağ oranlarının dondurma tebliğinde belirtilen değerlerden çok düşük olduğu belirlenmiştir. Yapılan çalışma ile, Isparta ilinde ambalajsız satılan dondurma örneklerinin mikrobiyolojik kalitelerinin yetersiz olduğu, hijyen kriterlerinin istenilen düzeyde olmadığı tespit edilmiştir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Bölüm MÜHENDİSLİK ve MİMARLIK BİLİMLERİ
Yazarlar

Aytül Sofu Bu kişi benim

Tuğba Göktaş Bu kişi benim

Zeynep Banu Özel Sevdim Bu kişi benim

Fatma Yeşim Ekinci Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 9 Nisan 2009
Yayımlandığı Sayı Yıl 2008 Cilt: 12 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Sofu, A., Göktaş, T., Özel Sevdim, Z. B., Ekinci, F. Y. (2009). Isparta İlinde Ambalajsız Dondurmaların Kalite Düzeylerinin Belirlenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 12(3). https://doi.org/10.19113/sdufbed.51095
AMA Sofu A, Göktaş T, Özel Sevdim ZB, Ekinci FY. Isparta İlinde Ambalajsız Dondurmaların Kalite Düzeylerinin Belirlenmesi. SDÜ Fen Bil Enst Der. Nisan 2009;12(3). doi:10.19113/sdufbed.51095
Chicago Sofu, Aytül, Tuğba Göktaş, Zeynep Banu Özel Sevdim, ve Fatma Yeşim Ekinci. “Isparta İlinde Ambalajsız Dondurmaların Kalite Düzeylerinin Belirlenmesi”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 12, sy. 3 (Nisan 2009). https://doi.org/10.19113/sdufbed.51095.
EndNote Sofu A, Göktaş T, Özel Sevdim ZB, Ekinci FY (01 Nisan 2009) Isparta İlinde Ambalajsız Dondurmaların Kalite Düzeylerinin Belirlenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 12 3
IEEE A. Sofu, T. Göktaş, Z. B. Özel Sevdim, ve F. Y. Ekinci, “Isparta İlinde Ambalajsız Dondurmaların Kalite Düzeylerinin Belirlenmesi”, SDÜ Fen Bil Enst Der, c. 12, sy. 3, 2009, doi: 10.19113/sdufbed.51095.
ISNAD Sofu, Aytül vd. “Isparta İlinde Ambalajsız Dondurmaların Kalite Düzeylerinin Belirlenmesi”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 12/3 (Nisan 2009). https://doi.org/10.19113/sdufbed.51095.
JAMA Sofu A, Göktaş T, Özel Sevdim ZB, Ekinci FY. Isparta İlinde Ambalajsız Dondurmaların Kalite Düzeylerinin Belirlenmesi. SDÜ Fen Bil Enst Der. 2009;12. doi:10.19113/sdufbed.51095.
MLA Sofu, Aytül vd. “Isparta İlinde Ambalajsız Dondurmaların Kalite Düzeylerinin Belirlenmesi”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, c. 12, sy. 3, 2009, doi:10.19113/sdufbed.51095.
Vancouver Sofu A, Göktaş T, Özel Sevdim ZB, Ekinci FY. Isparta İlinde Ambalajsız Dondurmaların Kalite Düzeylerinin Belirlenmesi. SDÜ Fen Bil Enst Der. 2009;12(3).

e-ISSN: 1308-6529