BibTex RIS Kaynak Göster

Gökkusagı Alabalıgı (Oncorhynchus mykiss)'nda Eksternal Tat Tomurcuklarının Dagılımı ve Yogunlugu

Yıl 2009, Cilt: 13 Sayı: 1, 6 - 9, 01.07.2009

Öz

Bu çalısmada balıklarda beslenme, yön bulma ve sosyal davranıs gibi aktivitelerde rol oynayan eksternal tat tomurcuklarının gökkusagı alabalıgı (Oncorhynchus mykiss)' nın farklı vücut bölgelerindeki dagılımı ve yogunlugunun belirlenmesi amaçlandı. Yapılan incelemeler sonucunda tat tomurcuklarının dudaklar, pektoral ve pelvik yüzgeçler ile pektoral-anal yüzgeç arası lateral bölgelerde dagılım gösterdigi tespit edildi. Ayrıca alt ve üst dudaklarda çalısılan diger bölgelere nazaran daha yogun oldukları belirlendi. Tat tomurcuklarının bulundugu epitelin çok katlı yassı non-keratinize karakter gösterdigi belirlendi.

Kaynakça

  • Agrawal, N., Mittal, A.K. 1992. Structure and Histochemistry of the Epithelia of Lips and Associated Structures of a Catfish Rita rita. Ichthyological Research, 39, 1, 93–102.
  • Albrecht, M.P., Ferreira, M.F.N., Caramaschi, E.P. 2001. Anatomical Features and Histology of the Digestive Tract of Two Related Neotropical Omnivorous Fishes (Chariciformes; Anostomidae). Journal of Fish Biology, 58, 419–430.
  • Bannister, L.H. 1974. Possible Functions of Mucus at Gustatory and Olfactory Systems. Pp. 39–48. In. T.M. Poynder (Editor). Transduction Mechanisms in Chemoreception: Symposium Proceedings. Information Retrieval Ltd, London, 394 pp.
  • Boudriot, F., Reutter, K. 2001. Ultrastructure of the Taste Buds in the Blind Cave Fish Astyanax jordani (Anoptichthys) and the Sighted River Fish Astyanax mexicanus (Teleostei, Characidae). Journal of Comparative Neurology, 434, 428–444.
  • Culling, C.F.A., Reid, P.E., Dunn, W.L. 1976. A New Histochemical Method for the Identification and Visualization of Both Side Chain Acylated and Non-Acylated Histochemistry and Cytochemistry, 24, 1225– 1230. Acids. Journal of
  • Çınar, K., Diler, A., Bilgin, F. 1998-1999. Aynalı Sazanlarda (Cyprinus carpio L.) Dudak ve Barbel Tat Tomurcukları. Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, 6, 188–194.
  • Çınar, K., Kır, İ. 2001. Bıyıklı Balık (Barbus capito pectoralis)’ larda Tat Tomurcuklarının Farklı Vücut Bölgelerindeki Dağılımı ve Histolojik Yapıları. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 53, 142–147.
  • Çınar, K., Şenol, N., 2005. The Distribution of External Taste Buds in Flower Fish. Anatomia Histologia Embryologia, 34, 176–178.
  • Çınar, K., Şenol, N., Kuru, N. 2008. The Distribution of Taste Buds in Garra rufa. Anatomia Histologia Embryologia, 37, 63–66.
  • Demir, N. 2006. İhtiyoloji. Nobel basımevi, İstanbul, 423 s.
  • Finger, T.E., Womble, M., Kinnamon, J.C., Ueda, T. 1990. Synapsin I-like Immunoreactivity in Nerve Fibers Associated with Lingual Taste Buds of the Rat. Journal of Comparative Neurology, 292, 283– 290.
  • Fishelson, L., Delarea, Y. 2004. Taste Buds on the Lips and Mouth of Some Blenniid and Gobiid Fishes: Comparative Distribution and Morphology. Journal of Fish Biology, 65, 651–665.
  • Gomahr, A., Palzenberger, M., Kotrschal, K. 1992. Density and Distribution of External Taste Buds in Cyprinids. Environmental Biology of Fishes, 33, 125-134.
  • Hansen, A. 2002. Taste Bud Development in the Zebrafish, Danio rerio. Developmental Dynamics, 223, 483–496.
  • Jakubowski, M., Whitear, M. 1990. Comparative Morphology and Cytology of Taste Buds in Teleosts. Anatomische Forschung, 104, 529–560. für Mikroskopish
  • Kasumyan, A.O. 1997. Gustatory Reception and Feeding Behaviour in Fish. Journal of Ichthyology, 37, 72- 86.
  • Kitoh, J., Kiyohara, S., Yamashita, S. 1987. Fine Structure of Taste Buds in the Minnow, Nippon Suisan Gakkaishi. Bulletin of the Japanese Society of Scientific Fisheries, 53, 1943–1950.
  • Kotrschal, K., Royer, S., Kinnamon, J.C. 1998. High- voltage Reconstruction of Solitary Chemosensory Cells in the Anterior Dorsal Fin of the Gadid Fish Ciliata mustela (Teleostei). Journal of Structural Biology, 124, 59–69. and 3-D
  • Marui, T., Caprio, J. 1992. Teleost Gustation. Pp. 171– 198. In. T.J. Hara (Editor). Fish Chemoreception: Gustation and Olfaction. Chapman& Hall, London, 373 pp.
  • Michel, W., Caprio, J. 1991. Responses of Single Facial Taste Fibers in the Sea Catfish, Arius felis, to Amino Acids. Journal of Neurophysiology, 66, 247–260.
  • Ohkubo, Y., Masubuchi, M., Fujioka, K., Tomita, Y., Matsushita, T., Ohsuga, K., Marui, T. 2005. Distribution and Morphological Features of Taste Buds in the Zebrafish, Danio rerio. Journal of Oral Biosciences, 47, 1, 77–82.
  • Reutter, K., Witt, M. 1993. Morphology of Vertebreta Taste Organs and Their Nerve Supply. Pp. 29–82. In. S.A. Simon, and S.D. Roper (Editors). Mechanism of Taste Buds Transduction. Boca Raton, CRC Press, 510 pp.
  • Roper, S.D. 1989. The Cell Biology of Vertebrate Taste Receptors. Annual Review of Neuroscience, 12, 329–53.
  • Sakata, Y., Tsukahara, J., Kiyohara, S. 2001. Distribution of Nevre Fibers in the Barbel of Sea Catfish Plotosus lineatus. Fisheries Science, 67, 1136– 1144.
  • Zhou, H., Jonsen, P.B. 1992. Gustatory Sensivity of Tilapia zilli. Oceanologia et Limnologia Sinica /Haiyang Yu Huzhao, 23, 2, 206–210.
Toplam 25 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Bölüm TEMEL BİLİMLER
Yazarlar

Dilek Diler Bu kişi benim

Emel Demirbağ Bu kişi benim

Kenan Çınar Bu kişi benim

Alkan Karaoğlu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Temmuz 2009
Yayımlandığı Sayı Yıl 2009 Cilt: 13 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Diler, D., Demirbağ, E., Çınar, K., Karaoğlu, A. (2009). Gökkusagı Alabalıgı (Oncorhynchus mykiss)’nda Eksternal Tat Tomurcuklarının Dagılımı ve Yogunlugu. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 13(1), 6-9. https://doi.org/10.19113/sdufbed.68904
AMA Diler D, Demirbağ E, Çınar K, Karaoğlu A. Gökkusagı Alabalıgı (Oncorhynchus mykiss)’nda Eksternal Tat Tomurcuklarının Dagılımı ve Yogunlugu. SDÜ Fen Bil Enst Der. Nisan 2009;13(1):6-9. doi:10.19113/sdufbed.68904
Chicago Diler, Dilek, Emel Demirbağ, Kenan Çınar, ve Alkan Karaoğlu. “Gökkusagı Alabalıgı (Oncorhynchus mykiss)’nda Eksternal Tat Tomurcuklarının Dagılımı Ve Yogunlugu”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 13, sy. 1 (Nisan 2009): 6-9. https://doi.org/10.19113/sdufbed.68904.
EndNote Diler D, Demirbağ E, Çınar K, Karaoğlu A (01 Nisan 2009) Gökkusagı Alabalıgı (Oncorhynchus mykiss)’nda Eksternal Tat Tomurcuklarının Dagılımı ve Yogunlugu. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 13 1 6–9.
IEEE D. Diler, E. Demirbağ, K. Çınar, ve A. Karaoğlu, “Gökkusagı Alabalıgı (Oncorhynchus mykiss)’nda Eksternal Tat Tomurcuklarının Dagılımı ve Yogunlugu”, SDÜ Fen Bil Enst Der, c. 13, sy. 1, ss. 6–9, 2009, doi: 10.19113/sdufbed.68904.
ISNAD Diler, Dilek vd. “Gökkusagı Alabalıgı (Oncorhynchus mykiss)’nda Eksternal Tat Tomurcuklarının Dagılımı Ve Yogunlugu”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 13/1 (Nisan 2009), 6-9. https://doi.org/10.19113/sdufbed.68904.
JAMA Diler D, Demirbağ E, Çınar K, Karaoğlu A. Gökkusagı Alabalıgı (Oncorhynchus mykiss)’nda Eksternal Tat Tomurcuklarının Dagılımı ve Yogunlugu. SDÜ Fen Bil Enst Der. 2009;13:6–9.
MLA Diler, Dilek vd. “Gökkusagı Alabalıgı (Oncorhynchus mykiss)’nda Eksternal Tat Tomurcuklarının Dagılımı Ve Yogunlugu”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, c. 13, sy. 1, 2009, ss. 6-9, doi:10.19113/sdufbed.68904.
Vancouver Diler D, Demirbağ E, Çınar K, Karaoğlu A. Gökkusagı Alabalıgı (Oncorhynchus mykiss)’nda Eksternal Tat Tomurcuklarının Dagılımı ve Yogunlugu. SDÜ Fen Bil Enst Der. 2009;13(1):6-9.

e-ISSN: 1308-6529