Zeytin endüstrisi atıksuyu yüksek KOİ, BOİ ve fenol içeriğine sahiptir. Bu çalışmanın amacı yüksek kimyasal oksijen ihtiyacı içeren (64640 mg/l) zeytin endüstrisi atıksularından, ham pomza kullanarak KOİ giderimini araştırmaktır. Kesikli kinetik çalışmalar adsorbent dozu, temas süresi gibi değişen deneysel şartlar altında yürütülmüştür. Organik madde adsorpsiyonu (KOİ), temas süresinin artmasıyla artmış, kullanılan adsorbent miktarının artmasıyla azalmıştır. Ham pomzanın maksimum adsorpsiyon kapasitesine 5 saatte ulaşılmıştır. Sıcaklık değerinin artmasıyla adsorpsiyon kapasiteleri artmıştır. Lineer ve non-lineer regrasyon analizleri deneysel verilere en uygun kinetik modelleri belirlemek için kullanılmıştır ve elde edilen sonuçlar mukayese edilmiştir. Non-lineer regrasyon metodunun kinetik parametrelerin hızını belirlemek için daha uygun bir metot olduğu bulunmuştur. Kolon çalışmasında ise, ham pomzanın adsorpsiyon kapasitesine, tane boyutu, yatak yüksekliği ve akış hızı gibi farklı adsorpsiyon parametrelerinin etkisi araştırılmıştır. KOİ giderim veriminin, yatak yüksekliğinin artmasıyla arttığı fakat akış hızı ve tane boyutunun artmasıyla azaldığı bulunmuştur. Küçük tane boyutlu pomza, büyük tane boyutlu pomzadan daha iyi bir giderim verimi sağlamıştır. Küçük ve büyük partikül boyutu için, 15 dakikalık temas süresi sırasındaki KOİ giderimi sırasıyla %80 ve %70 olarak bulunmuştur. Anahtar Kelimeler: Zeytin Endüstrisi Atıksuyu, Adsorpsiyon, Pomza, Yüksek KOİ, Adsorpsiyon Kinetikleri, Kolon Çalışması
Zeytin Endüstrisi Atıksuyu Adsorpsiyon Pomza Yüksek KOİ Adsorpsiyon Kinetikleri Kolon Çalışması
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | MÜHENDİSLİK ve MİMARLIK BİLİMLERİ |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 27 Şubat 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2010 Cilt: 14 Sayı: 1 |
e-ISSN :1308-6529
Linking ISSN (ISSN-L): 1300-7688
Dergide yayımlanan tüm makalelere ücretiz olarak erişilebilinir ve Creative Commons CC BY-NC Atıf-GayriTicari lisansı ile açık erişime sunulur. Tüm yazarlar ve diğer dergi kullanıcıları bu durumu kabul etmiş sayılırlar. CC BY-NC lisansı hakkında detaylı bilgiye erişmek için tıklayınız.