BibTex RIS Kaynak Göster

Pomza Taşı ile Zeytin Endüstrisi Atıksularından (Karasu)Adsorpsiyonla KOİ Giderimi

Yıl 2010, Cilt: 14 Sayı: 1, 104 - 110, 27.02.2014

Öz

Zeytin endüstrisi atıksuyu yüksek KOİ, BOİ ve fenol içeriğine sahiptir. Bu çalışmanın amacı yüksek kimyasal oksijen ihtiyacı içeren (64640 mg/l) zeytin endüstrisi atıksularından, ham pomza kullanarak KOİ giderimini araştırmaktır. Kesikli kinetik çalışmalar adsorbent dozu, temas süresi gibi değişen deneysel şartlar altında yürütülmüştür. Organik madde adsorpsiyonu (KOİ), temas süresinin artmasıyla artmış, kullanılan adsorbent miktarının artmasıyla azalmıştır. Ham pomzanın maksimum adsorpsiyon kapasitesine 5 saatte ulaşılmıştır. Sıcaklık değerinin artmasıyla adsorpsiyon kapasiteleri artmıştır. Lineer ve non-lineer regrasyon analizleri deneysel verilere en uygun kinetik modelleri belirlemek için kullanılmıştır ve elde edilen sonuçlar mukayese edilmiştir. Non-lineer regrasyon metodunun kinetik parametrelerin hızını belirlemek için daha uygun bir metot olduğu bulunmuştur. Kolon çalışmasında ise, ham pomzanın adsorpsiyon kapasitesine, tane boyutu, yatak yüksekliği ve akış hızı gibi farklı adsorpsiyon parametrelerinin etkisi araştırılmıştır. KOİ giderim veriminin, yatak yüksekliğinin artmasıyla arttığı fakat akış hızı ve tane boyutunun artmasıyla azaldığı bulunmuştur. Küçük tane boyutlu pomza, büyük tane boyutlu pomzadan daha iyi bir giderim verimi sağlamıştır. Küçük ve büyük partikül boyutu için, 15 dakikalık temas süresi sırasındaki KOİ giderimi sırasıyla %80 ve %70 olarak bulunmuştur. Anahtar Kelimeler: Zeytin Endüstrisi Atıksuyu, Adsorpsiyon, Pomza, Yüksek KOİ, Adsorpsiyon Kinetikleri, Kolon Çalışması

Kaynakça

  • Achak, M., Hafidi, A., Ouazzani, N., Sayadi, S., Mandi, L. 2009. Low Cost Biosorbent “Banana Peel” For the Removal of Phenolic Compounds From Olive Mill Wastewater: Kinetic and Equilibrium Studies. Journal of Hazardous Materials., 166, 117-125.
  • Akal Solmaz, S.K., Üstün, G.E. 2002. Zeytinyağı Üretiminden Kaynaklanan Karasuyun Özellikleri ve Arıtma Seçenekleri. Zeytinyağı Üretiminde Çevre Sorunları ve Çözümleri Uluslararası Çalıstayı, Bildiriler Kitabı, 07-09 Haziran Zeytinli-Edremit, 321-330.
  • Akbal, F. 2005. Sorption of Phenol and 4-Chlorophenol Onto Pumice Treated With Cationic Surfactant. Environmental Management., 74, 239-244.
  • Aktas, E.S., Imre, S., Ersoy, L. 2001. Characterization and Lime Treatment of Olive Mill Wastewater. Water Research., 35, 2336–2340.
  • Al-Malah, K., Azzam, M.O.J., Abu-Lail, N.I., 2000. Olive Mills Effluent (OME) Wastewater PostTreatment Using Activated Clay, Separ. Purif. Technol., 20, 225–234.
  • Ammary, B.Y. 2005. Treatment of Olive Mill Wastewater Using An Anaerobic Sequencing Batch Reactor, Desalination, 177, 157–165.
  • Anonim, “Improvements of Treatments and Validation of the Liquid Waste From the Two-Phase Olive Oil Extraction”. Final Report, Project Improlive, FAIR-CT 96-1420, FAO.2000
  • Babu, B.V., Gupta, S., Modeling and Simulation of Fixed bed Adsorption Column:Effect of Velocity Variation, Birla Institute of Technology & Science.
  • Balice, V., Carrieri, C., Cera, O. 1990. Caratteristiche analitiche delle acque divegetazione. Riv. Ital. Sostanze Grasse 67, 9–16.
  • Baral, S.S., Das, N., Ramulu, T.S., Sahoo, S.K., Das, S.N., Roy Chaudhury, G. 2009. Removal of Cr(VI) by Thermally Activated Weed Salvinia Cucullata in a Fixed-Bed Column, Journal of Hazardous Materials., 161, 1427–1435.
  • Borja-Padilla, R., Martin, A., Maestro, R., Alba, J. and Fiestas, J.A. 1992. Enhancement of the Anaerobik Digestion of Olive Mill Waste Water By Removal of Phenolic Compounds İnhibitors. Process Biochemistry, 27, 231-237.
  • Cossu, R., Blakey, N., Cannas, P. 1993. Influence of CoDisposal of Municipal Solid Waste and Olive Vegetation Water On the Anaerobik Digestion of A Sanitary Landfill. Water Sci. Technol. 27, 261–271.
  • FAOSTAT: Food and Agricultural Organization of the United Nations Statistics Division, 2007. ProdSTAT: crops: Olive Oil (19 April 2007)— Based On 2005 data, online at: /http://faostat.fao.org/site/567/default.aspxS.
  • Fiestas Ros de Ursinos, J.A., 1981. Proc. of Seminaire International Sur La Valorisation Des Sous Produits De L’olivier, FAO, Monastir, Tunisie, December 1981, 93–110.
  • Han, R.P., Zou, W.H., Zhang, Z.P., Shi, J., Yang, J.J. 2006. Removal of Copper(II) and Lead(II) From Aqueous Solution By Manganese Oxide Coated Sand. I. Characterization and Kinetic Study, Journal of Hazardous Materials., 137, 384–395.
  • Hsu, Y.C., Chiang, C.C., Yu, M.F. 1997. Adsorption Behaviors of Basic Dyes On Activated Clay, Separation and Purification Technology., 32, 2513–2534.
  • Kavaklı, M. 2002. Zeytinyağ Üretiminden Kaynaklanan Çevre Sorunları ve Seçenekli Arıtım Çözüm Yaklaşimları. Zeytinyağı Üretiminde Çevre Sorunları ve Çözümleri Uluslararası Çalıstayı, Bildiriler Kitabı, 07-09 Haziran ZeytinliEdremit, 109-120.
  • Kestioğlu, K., Yonar, T., Solmaz, S., 2002. Zeytin Karasuyunun Çevresel Etkileri ve Bertaraf Koşullarının Araştırılması, Zeytinyağı Üretiminde Çevre Sorunları ve Çözümleri Uluslararası Çalıstayı, Bildiriler Kitabı, 07-09 Haziran Zeytinli-Edremit, 315-320.
  • Marques, I. 2001. Anaerobic Digestion Treatment of Olive Mill Wastewater For Effluent Re-Use in İrrigation. Desalination, 137, 233–239.
  • Marques, P.A.S.S., Rosa’, M.F., Mendes, F., Collares Pereiral, M., Blanc, J., Malato, S. 1996. Wastewater Detoxification of Organic And İnorganic Toxic Compounds With Solar Collectors, Desalination, 108, 213–220.
  • Niaounakis, M., and Halvadakis, CP., 2004. Olive-mill Waste Management – Literature Review and Patent Survey. Typothito-George Dardanos, Athens.
  • Oktav, E. 2001. Zeytinyağı Üretimi Atıklarının Değerlendirilmesi. Ulusal Katı Atık Kongresi, Bildiriler Kitabı, 18-21 Nisan 2001, 23-31.
  • Oktav, E., Özer, A. 2002. Zeytinyağı Endüstrisi Atıksularının Özellikleri ve Arıtım Alternatifleri, Zeytinyağı Üretiminde Çevre Sorunları ve Çözümleri Uluslararası Çalıştayı, Bildiriler Kitabı, 07-09 Haziran Zeytinli-Edremit, 51-65.
  • Ranalli, A. 1991. El Efluente De Las Almazaras: Propuestas Para Su Utilizacion Y Depuracion Con Referencias A La Normativa İtaliana (primera parte). Olivae 37, 30–39.
  • Rosa´ rio, L., Ana, R., Bernardo, M., Gerardo, A.C., Anto´ nio, G. 1999. Biodegradation of Olive Mill Wastewaters (OMW) by Strains of Scopulariopsis spp. İsolated From OMWContaminated Habitats. Toxicol. Environ. Chem. 72, 127–134.
  • Şengül, F., Özer, A., Çatalkaya, E., Oktav, E., Evcil, H., Çolak, O., Sağer, Y. 2003. Zeytin Karasuyu Arıtım Projesi. EBSO Projesi Kapsamındaki Zeytinyağı İşletmeleri İçin Durum Tespiti, Karasu Karakterizasyonu, Karasu Arıtılabilirlik Çalışmaları ve Sonuçları
  • Vitolo, S., Petarca, L., Bresci, B. 1999. Treatment of Olive Oil İndustry Wastes. Bioresource Technology, 67, 129-137.
  • Yeşilada, O., Fiskin, K., Yesilada, E. 1995. the use of White Rot Fungus Funalia Trogii (Malatya) For the Decolourization and Phenol Removal From Olive Mill Wastewater. Environ. Technol. 16, 95–100.
Toplam 28 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Bölüm MÜHENDİSLİK ve MİMARLIK BİLİMLERİ
Yazarlar

Seda Tözüm Bu kişi benim

Hüseyin Sevindir Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 27 Şubat 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2010 Cilt: 14 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Tözüm, S., & Sevindir, H. (2014). Pomza Taşı ile Zeytin Endüstrisi Atıksularından (Karasu)Adsorpsiyonla KOİ Giderimi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 14(1), 104-110. https://doi.org/10.19113/sdufbed.04748
AMA Tözüm S, Sevindir H. Pomza Taşı ile Zeytin Endüstrisi Atıksularından (Karasu)Adsorpsiyonla KOİ Giderimi. Süleyman Demirel Üniv. Fen Bilim. Enst. Derg. Şubat 2014;14(1):104-110. doi:10.19113/sdufbed.04748
Chicago Tözüm, Seda, ve Hüseyin Sevindir. “Pomza Taşı Ile Zeytin Endüstrisi Atıksularından (Karasu)Adsorpsiyonla KOİ Giderimi”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 14, sy. 1 (Şubat 2014): 104-10. https://doi.org/10.19113/sdufbed.04748.
EndNote Tözüm S, Sevindir H (01 Şubat 2014) Pomza Taşı ile Zeytin Endüstrisi Atıksularından (Karasu)Adsorpsiyonla KOİ Giderimi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 14 1 104–110.
IEEE S. Tözüm ve H. Sevindir, “Pomza Taşı ile Zeytin Endüstrisi Atıksularından (Karasu)Adsorpsiyonla KOİ Giderimi”, Süleyman Demirel Üniv. Fen Bilim. Enst. Derg., c. 14, sy. 1, ss. 104–110, 2014, doi: 10.19113/sdufbed.04748.
ISNAD Tözüm, Seda - Sevindir, Hüseyin. “Pomza Taşı Ile Zeytin Endüstrisi Atıksularından (Karasu)Adsorpsiyonla KOİ Giderimi”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 14/1 (Şubat 2014), 104-110. https://doi.org/10.19113/sdufbed.04748.
JAMA Tözüm S, Sevindir H. Pomza Taşı ile Zeytin Endüstrisi Atıksularından (Karasu)Adsorpsiyonla KOİ Giderimi. Süleyman Demirel Üniv. Fen Bilim. Enst. Derg. 2014;14:104–110.
MLA Tözüm, Seda ve Hüseyin Sevindir. “Pomza Taşı Ile Zeytin Endüstrisi Atıksularından (Karasu)Adsorpsiyonla KOİ Giderimi”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, c. 14, sy. 1, 2014, ss. 104-10, doi:10.19113/sdufbed.04748.
Vancouver Tözüm S, Sevindir H. Pomza Taşı ile Zeytin Endüstrisi Atıksularından (Karasu)Adsorpsiyonla KOİ Giderimi. Süleyman Demirel Üniv. Fen Bilim. Enst. Derg. 2014;14(1):104-10.

e-ISSN :1308-6529
Linking ISSN (ISSN-L): 1300-7688

Dergide yayımlanan tüm makalelere ücretiz olarak erişilebilinir ve Creative Commons CC BY-NC Atıf-GayriTicari lisansı ile açık erişime sunulur. Tüm yazarlar ve diğer dergi kullanıcıları bu durumu kabul etmiş sayılırlar. CC BY-NC lisansı hakkında detaylı bilgiye erişmek için tıklayınız.