Bu çalışmada, iki buğday türüne ait iki genotipin (Triticum aestivum L. cv. Kıraç 66 ve Triticum durum Desf. cv. Kunduru 1149) bor (B) toksisitesine tepkileri incelenmiştir. Sera koşullarında 6 hafta süreyle yetiştirilen fideler toprak yüzeyinden hasat edilmiştir. B toksisitesi uygulaması toprağa 0 (Kontrol), 10, 20, 30, 40 ve 50 mg/kg B eklenmesiyle gerçekleştirilmiştir.
Denemeler sonunda B toksisitesi altındaki bitkilerde fide boyunun azaldığı, B miktarının arttığı, % kuru madde ve oransal su içeriğinde ise önemli bir değişikliğin olmadığı tespit edilmiştir. Serbest prolin miktarının Kıraç 66 ve Kunduru 1149 çeşitlerinde arttığı saptanmıştır. Glukoz miktarının Kıraç 66 çeşidinde 10, 30, 50 mg/kg B konsantrasyonlarında arttığı, Kunduru 1149 çeşidinde ise 20 mg/kg B konsantrasyonunda artarken 40 ve 50 mg/kg B konsantrasyonlarında azaldığı belirlenmiştir. Fruktoz miktarı Kıraç 66 çeşidinde 10, 20, 30, 40 mg/kg B konsantrasyonlarında, Kunduru 1149 çeşidinde ise 20 mg/kg'lık B uygulamasında artış göstermiştir. Sonuçlar, incelenen iki genotip arasında B toksisitesine toleransta önemli farklılıklar olduğunu ortaya koymaktadır.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | TEMEL BİLİMLER |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 17 Temmuz 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2011 Cilt: 15 Sayı: 3 |
e-ISSN :1308-6529
Linking ISSN (ISSN-L): 1300-7688
Dergide yayımlanan tüm makalelere ücretiz olarak erişilebilinir ve Creative Commons CC BY-NC Atıf-GayriTicari lisansı ile açık erişime sunulur. Tüm yazarlar ve diğer dergi kullanıcıları bu durumu kabul etmiş sayılırlar. CC BY-NC lisansı hakkında detaylı bilgiye erişmek için tıklayınız.