BibTex RIS Kaynak Göster

Seçilen Bazı Pestisitlerin Bal Örneklerinde Analizi

Yıl 2012, Cilt: 16 Sayı: 1, 1 - 5, 14.07.2014

Öz

Bu çalışmada, Isparta'dan temin edilmiş bal örneklerinde pestisit analizi yapılmıştır. Pestisit analizleri, katı faz ekstraksiyon (SPE) işleminden sonra, gaz kromatografi/azot fosfor dedektörü (GC/NPD) kullanılarak gerçekleştirilmiştir. On adet pestisit kalıntısı analizi, yirmi adet örnekte yapılmıştır. Çalışılan pestisitlerin, GC/NPD kullanılarak elde edilen dedeksiyon limitler 0.5-3.50 ng/g arasındadır. Elde edilen geri kazanma değerleri % 84,4 ile % 90,8 aralığındadır. Klorpirifos (0,024 ng/g), diazinon (0,021 ng/g), ethion (0,046 ng/g), sipermetrin (0,021 ng/g), deltametrin (0,019 ng/g) ve malathion (0,020 ng/g) kalıntıları bal örneklerinde tespit edilmiştir.

Kaynakça

  • Aydın, E., Çakmak, İ., Güleğen, E., Korkut, M. 2003. Güney Marmara Bölgesi arı hastalıkları ve zararlıları anket sonuçları. Uludag Bee Journal, 1, 37–40.
  • Beretta, G., Granata, P., Ferrero, M., Orioli, M., Facino, R.M. 2005. Standardization of Antioxidant Properties of Honey by a Combination of Spectrophotometric/Fluorimetric Assays and Chemometrics. Analytica Chimica Acta, 533, 185–191.
  • Çobanoğlu, S., Tüze, Ş. 2008. Determination of Amitraz (Varroaset) Residue in Honey by High Performance Liquid Chromatography (HPLC). Tarım Bilimleri Dergisi, 14, 169-174.
  • Das, Y.K., Kaya, S. 2009. Organophosphorus Insecticide Residues in Honey Produced in Turkey. Bulletin of Environmental Contamination, 83, 378–383.
  • Demircan, V., Yılmaz, H. 2005. Isparta İli Elma Üretiminde Tarımsal İlaç Kullanımının Çevresel Duyarlılık ve Ekonomik Açıdan Analizi. Ekoloji, 14, 15-25.
  • Doğan, M. 2007. Marketlerde ve aktarlarda satılan balların antioksidan ve oksidan kapasitelerinin araştırılması. Harran Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 1–2.
  • Driss, M.R., Zafzouf, M., Sabbah, S., Bouguerra, M.L. 1994. Simplified procedure for organochlorine pesticides residues analysis in honey. International Journal of Enviromental Analytical Chemistry, 57, 63–71.
  • Erdoğrul, Ö. 2007. Levels of selected pesticides in honey samples from Kahramanmaraş, Turkey. Food Control, 18, 866–871.
  • Greig-Smith, P.W., Thompson, H.M., Hardy, A.R., Bew, M., Findlay, E., Stevenson, J.H. 1994. Incidents of poisoning of honeybees (Apismellifera) by agricultural pesticides in Great Britain 1981– 1991. Crop Protection, 13, 567–581.
  • Karakaya, M., Boyraz, N. 1992. Gıda Kirlenmesinde Pestistler ve Korunma Yolları. Ekoloji, 4, 11-15.
  • Koc, F., Yigit, Y., Das, Y.K., Gurel, Y., Yarali, C. 2008. Determination of Aldicarb, Propoxur, Carbofuran, Carbaryl and Methiocarb Residues in Honey by HPLC with Post-column Derivatization and Fluorescence Detection after Elution from a Florisil Column. Journal of Food and Drug Analysis, 16, 39-45.
  • Kolankaya, D. 2001. Antioksidant Etki ve Bal. Mellifera 1,13-17.
  • Kolankaya, D., Erkmen, B., Sorkun, K., Koçak, O. 2002. Pesticide residues in honeybees and some honeybee products in Turkey. Pesticides, 17, 5971.
  • Kolankaya, D., Sorkun, K., Özkrım, A., Erkmen, B. 2002. Adapazarı-Karasu’da Fındık Zararlısına Karşı Kullanılan İnsektisitlerin Bal Arılarına Etkisi. Mellifera 2, 30-31.
  • Kovancı, İ., Şabanoğlu, M., Saatçi, N. 1991. Bal Arılarının Çevre Kirlenmesini Belirlemede İndikatör Olarak Kullanılması. Ekoloji, 1, 26-28.
  • Kumova, U. 2001. Varroa jacobsoni Kontrolünde ülkemizde kullanılan bazı ilaçların etkinliğinin araştırılması. Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences, 25, 597–602.
  • Öğüt, S. 2008. Pesticide residue problems in honey. The First Muğla International Congress on Beekeeping and Pine Honey, Congress Booklet, Muğla, 280-285.
  • Öğüt, S., Seçilmiş, H., Yılmazer, M. 2009. Tarım ilaçlarının (pestistler) olası çevre etkileri. 1. Uluslararası Davraz Kongresi, SDU, 24-27 Eylül 2009, Isparta, 1607–1612.
  • Pinho, P.P, Neves, A.A., de Queiroz, R.M.E.L., Silvério, F.O. 2010. Optimization of the liquid–liquid extraction method and low temperature purification (LLE–LTP) for pesticide residue analysis in honey samples by gas chromatography. Food Control, 21, 1307–1311.
  • Rissatoa, S.R., Galhianea, M.S, Knollb, F.R.N., Aponc, B.M. 2004. Supercritical fluid extraction for pesticide multiresidue analysis in honey: determination by gas chromatography with electron-capture and mass spectrometry detection. Journal of Chromatography A, 1048, 153–159.
  • Tama, D.A. 1993. İzmir İli'nde Satılan Elmalardaki Çaptan Pestisit Kalıntısı Miktarının Belirlenmesi. Ekoloji, 9, 4-5.
  • Tarım ve Köy İşleri ve Sağlık Bakanlığından: Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği, 2005.
  • Tsipi, D., Triantafyllou, M., Hiskia, A. 1999. Determination of organochlorine pesticide residues in honey, applying solid phase extraction with RP-C18 material. Analyst, 124, 473–475.
  • Ünal, H.H., Oruç, H.H., Sezgin, A., Kabil, E. 2010. Türkiye’de, 2006-2010 yılları arasında, bal arılarında görülen ölümler sonrasında tespit edilen pestisitler. Uludağ Arıcılık Dergisi, 10, 119-125.
  • Yavuz, H., Güler, G.O., Aktümsek, A., Cakmak, Y.S., Ozparlak, H. 2010. Determination of some organochlorine pesticide residues in honeys from Konya, Turkey. Environmental Monitoring Assessment 168, 277–283.
Toplam 25 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Bölüm TEMEL BİLİMLER
Yazarlar

Hale Seçilmiş Canbay Bu kişi benim

Serdal Öğüt Bu kişi benim

Mustafa Yılmazer Bu kişi benim

Erdoğan Küçüköner Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 14 Temmuz 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012 Cilt: 16 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Seçilmiş Canbay, H., Öğüt, S., Yılmazer, M., Küçüköner, E. (2014). Seçilen Bazı Pestisitlerin Bal Örneklerinde Analizi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 16(1), 1-5. https://doi.org/10.19113/sdufbed.04926
AMA Seçilmiş Canbay H, Öğüt S, Yılmazer M, Küçüköner E. Seçilen Bazı Pestisitlerin Bal Örneklerinde Analizi. Süleyman Demirel Üniv. Fen Bilim. Enst. Derg. Mart 2014;16(1):1-5. doi:10.19113/sdufbed.04926
Chicago Seçilmiş Canbay, Hale, Serdal Öğüt, Mustafa Yılmazer, ve Erdoğan Küçüköner. “Seçilen Bazı Pestisitlerin Bal Örneklerinde Analizi”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 16, sy. 1 (Mart 2014): 1-5. https://doi.org/10.19113/sdufbed.04926.
EndNote Seçilmiş Canbay H, Öğüt S, Yılmazer M, Küçüköner E (01 Mart 2014) Seçilen Bazı Pestisitlerin Bal Örneklerinde Analizi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 16 1 1–5.
IEEE H. Seçilmiş Canbay, S. Öğüt, M. Yılmazer, ve E. Küçüköner, “Seçilen Bazı Pestisitlerin Bal Örneklerinde Analizi”, Süleyman Demirel Üniv. Fen Bilim. Enst. Derg., c. 16, sy. 1, ss. 1–5, 2014, doi: 10.19113/sdufbed.04926.
ISNAD Seçilmiş Canbay, Hale vd. “Seçilen Bazı Pestisitlerin Bal Örneklerinde Analizi”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 16/1 (Mart 2014), 1-5. https://doi.org/10.19113/sdufbed.04926.
JAMA Seçilmiş Canbay H, Öğüt S, Yılmazer M, Küçüköner E. Seçilen Bazı Pestisitlerin Bal Örneklerinde Analizi. Süleyman Demirel Üniv. Fen Bilim. Enst. Derg. 2014;16:1–5.
MLA Seçilmiş Canbay, Hale vd. “Seçilen Bazı Pestisitlerin Bal Örneklerinde Analizi”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, c. 16, sy. 1, 2014, ss. 1-5, doi:10.19113/sdufbed.04926.
Vancouver Seçilmiş Canbay H, Öğüt S, Yılmazer M, Küçüköner E. Seçilen Bazı Pestisitlerin Bal Örneklerinde Analizi. Süleyman Demirel Üniv. Fen Bilim. Enst. Derg. 2014;16(1):1-5.

e-ISSN :1308-6529
Linking ISSN (ISSN-L): 1300-7688

Dergide yayımlanan tüm makalelere ücretiz olarak erişilebilinir ve Creative Commons CC BY-NC Atıf-GayriTicari lisansı ile açık erişime sunulur. Tüm yazarlar ve diğer dergi kullanıcıları bu durumu kabul etmiş sayılırlar. CC BY-NC lisansı hakkında detaylı bilgiye erişmek için tıklayınız.