In the present research, it was aimed to determine the numbers of total fungi (yeast and mold), proteolytic fungi and lipolytic fungi; total aerobic mesophilic bacteria, proteolytic bacteria, lipolytic bacteria and aerobic sporeforming bacteria that are likely to grow in the floats of chrome tanning, neutralization and post-tanning operations (retanning – fatliquoring - dying) in different concentrations of NaCl (0, 5, 10 %). Raw domestic sheep skins were used in the study. While the skins were being processed in soaking and chrome tanning, a commercial bactericide composed of quaternized ammonium compounds and benzothiazole-based fungicide were added respectively. For control, the skins were processed without addition of any bactericide or fungicide. According to results, no bacterial growth was detected in the floats investigated, while some amount of fungal growth was determined. The numbers of total fungi in the chrome tanning and neutralization processes were determined to be between 1,1x101 and 7,0x101 cfu/mL. No total fungi weredetected in retanning – dyeing fatliquoring float; besides, proteolytic and lipolytic fungi were detected in all process steps including retanning – dyeing - fatliquoring. The numbers of the proteolytic fungi were determined to be between the values 1,0x101 and 8,0x101 cfu/mL and those of lipolytic fungi to be between the values 1,0x101 and 7,0x101 cfu/mL
Chrome tanning Post-tanning processes Number of microorganism Proteolytic bacteria Lipolytic bacteria Fungi
Bu araştırmada krom tabaklama, nötralizasyon ve nötralizasyon sonrası yaş işlem (retenaj-boyama-yağlama) sıvılarında gelişim gösterebilen toplam fungus (maya ve küf), proteolitik fungus ve lipolitik fungus ile toplam aerobik mezofilik bakteri, proteolitik bakteri, lipolitik bakteri ve aerobik spor oluşturan bakteri sayılarının farklı tuz konsantrasyonlarında (%0, %5 ve % 10) tespit edilmesi amaçlanmıştır. Araştırmada materyal olarak yerli ırk koyun ham derileri kullanılmıştır. Deriler işlenirken yumuşatma sıvısına kuaternize edilmiş bileşiklerden oluşan ticari bir bakterisid, krom tabaklama sıvısına ise benzotiazol esaslı ticari bir fungisid ilave edilmiştir. Kontrol amacıyla deriler bakterisid ve fungisid ilave edilmeden de işlenmişlerdir. Araştırma sonuçlarına göre; incelenen tüm işlem sıvılarında herhangi bir bakteriyal gelişim tespit edilmemiş, buna karşılık az sayıda da olsa fungus gelişimi gözlenmiştir. Krom tabaklama ve nötralizasyon sıvılarındaki toplam fungus sayıları 1,1x101 ile 7,0x101 kob/mL değerleri arasında bulunurken, retenaj-boyama-yağlama sıvısında fungus gelişimine rastlanmamıştır. Bununla birlikte proteolitik ve lipolitik funguslar tüm işlem sıvılarında gelişim göstermiş ve proteolitik fungus sayıları 1,0x101 ile 8,0x101 kob/mL değerleri arasında, lipolitik fungus sayıları ise 1,0x101 ile 7,0x101 kob/mL değerleri arasında tespit edilmiştir.
Krom tabaklama Tabaklama sonrası işlemler Mikroorganizma sayısı Proteolitik bakteri Lipolitik bakteri Fungus
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 12 Temmuz 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2013 Cilt: 17 Sayı: 1 |
e-ISSN :1308-6529
Linking ISSN (ISSN-L): 1300-7688
Dergide yayımlanan tüm makalelere ücretiz olarak erişilebilinir ve Creative Commons CC BY-NC Atıf-GayriTicari lisansı ile açık erişime sunulur. Tüm yazarlar ve diğer dergi kullanıcıları bu durumu kabul etmiş sayılırlar. CC BY-NC lisansı hakkında detaylı bilgiye erişmek için tıklayınız.