Roses (Rosa L. ) is known as the genus of fragrant, nice-looking plants of Rosaceae family. Rosa which has a history older than the history of humanity, due to the alluring beauty and nice- smell were cultivated and used throughout the ages. In this study, inventory of naturally distributed Rosa taxa in Erzincan and its environs were prepared. Erzincan is located at the crossroads of Eastern, North Eastern and Central Anatolia regions and in B7 square. It is a quite rich city floristic point of view. The scope of the study is determining the natural Rosa taxa grow naturally in the area. So, identifications of Rosa samples collected from the area were done. In addition, researchers collected natural rose samples in related area were determined from the literature. At the end of the studies 17 wild Rosa taxa, growing in the area, were determined. To date, natural rose samples were collected approximately from 94 different localities in Erzincan and its environs by 11 researchers. Generally, the genus have vertical distribution from 1200 to 2500 m altitudes and 6 of the total taxa are Irano-Turanian elements; 4 of them are
Euro-Siberian elements and 5 taxa pluriregional. Phytogeographical regions of 2 taxa are not known. (R. pisiformis (Christ) D. Sosn) is only one endemic species of them. 4 taxa are narrowly distributed. The most common habitats and rocks of Rosa taxa, have flowering period in June and July, are volcanic rocky slopes, roadsides, steppes and grasslands vegetations, gypsum and conglomerate areas. R. beggeriana Schrenk grown abundantly through Kemah and Kemaliye districts, has very high economic importance in terms of painting and landscaping. Growing of 17 taxa belong to 15 species from 24 natural Rosa species of Türkiye in Erzincan and its environs indicates that the area is an important diversity center with regard to the Rosa taxa. Environs of the Keşiş and the Munzur mountains are the most important diversity centers of the genus.
Güller (Rosa L. spp.) Rosaceae familyasının hoş kokulu, güzel görünüşlü bitkilerinin cinsi olarak bilinir. İnsanlık tarihinden daha eski bir geçmişe sahip olan gül, güzel kokusu ve cezbedici güzelliğiyle çağlar boyunca insanlar tarafından yetiştirilmiş ve kullanılmıştır.
Bu çalışmada, Erzincan ve çevresinde doğal yayılışı olan Rosa taksonlarının envanteri hazırlanmıştır. Erzincan; Doğu, Kuzeydoğu ve İç Anadolu bölgelerinin kesiştiği bir noktada ve B7 karesinde yer almaktadır. Floristik açıdan oldukça zengin bir ilimizdir. Alanda doğal olarak yetişen gül taksonlarını belirlemek amacıyla yapılan bu çalışma kapsamında araziden topladığımız örneklerin teşhisleri yapılmıştır. Ayrıca konu ile ilgili literatür taranarak ilgili alandan doğal gül örnekleri toplayan araştırmacıların kayıtları belirlenmiştir.Çalışmalar sonucu alanda 17 gül taksonunun yetiştiği belirlenmiştir. Bugüne kadar Erzincan civarından 11 araştırmacı tarafından 94 farklı lokaliteden doğal gül örneği toplanmıştır. Genellikle 1200-2500 m arasında dikey yayılış gösteren cinsin bu taksonlarından 6'sı İran-Turan, 4'ü Avrupa-Sibirya elementidir. 5'i çok bölgeli; 2 taksonun da fitocoğrafi bölgesi bilinmemektedir. Bu taksonlardan bir tür (R. pisiformis (Christ) D. Sosn) endemiktir. Taksonlardan 4'ü ise dar yayılışlıdır. Genellikle 6.ve 7. aylarda çiçeklenen taksonların yaygın habitatları ve kayaları arasında volkanik kayalık yamaçlar, yol kenarları, step ve mer'a vejetasyonu, jipsli ve konglomeralı araziler yer almaktadır. R. beggeriana Schrenk Kemah ve Kemaliye ilçelerinde bolca yetişen ve yetiştirilen meyve, boya ve peyzaj açısından ekonomik önemi yüksek olan bir türdür.
Türkiye Florası'ndaki toplam 24 doğal Rosa türünden 15 türe ait 17 taksonun Erzincan ve çevresinde yetişmesi, alanın Rosa taksonları bakımından önemli bir çeşitlilik merkezi olduğunu göstermektedir. Keşiş ve Munzur dağları civarı cinsin alandaki en önemli çeşitlilik merkezidir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 12 Temmuz 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2013 Cilt: 17 Sayı: 1 |
e-ISSN :1308-6529
Linking ISSN (ISSN-L): 1300-7688
Dergide yayımlanan tüm makalelere ücretiz olarak erişilebilinir ve Creative Commons CC BY-NC Atıf-GayriTicari lisansı ile açık erişime sunulur. Tüm yazarlar ve diğer dergi kullanıcıları bu durumu kabul etmiş sayılırlar. CC BY-NC lisansı hakkında detaylı bilgiye erişmek için tıklayınız.