Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

The availability of Harvest Residue of some Vegetable Plants at Silage Making

Yıl 2013, Cilt: 17 Sayı: 1, 76 - 80, 12.07.2014

Öz

The study was carried out with the aim to investigate at evaluatio possibility as silage of harvest residue of some plants consumed as vegetable at Field Crops Laboratory of Agriculture Faculty SuleymanDemirel University in 2011 year. The experiment was planned as randomized complete parcel design with three replications. In the research, silage was made from harvest residue of celery, broccoli, parsley, lettuce, leek, cauliflower, cabbage and spinach consumed as vegetable. In the silage samples, physical quality (color, smell and flavor), dry matter, crude protein, silage pH and flieg point were evaluated after 70 daily fermentation periods. As the physical characteristics of silage examined, celery, broccoli and parsley were good quality, lettuce, leek, cauliflower and cabbage were satisfaction quality and spinach was infavourable to silage. Crude protein content, dry matter, pH and fleig point in silage varied according to plants, and the highest crude protein content were determined from broccoli (3.83 %) and the lowest from lettuce (1.36), the highest dry matter ratio from cauliflower (15.00 %) andthe lowest from
lettuce (6.13 %), the highest pH from broccoli (5.29) and the lowest from cabbage (3.69), the highest fleig point from leek (83.94) andthe lowest from broccoli (15.66). Vegetable residues silage in point of crude protein, dry matter and fleig point of were determined as low quality a silage.

Kaynakça

  • Açıkgöz, E. 2001. Yem Bitkileri (3. baskı).
  • U.Ü.Güçlendirme Vakfı, Yayın No:182, VIPAŞ AŞ Yayın No:58, Bursa, 584 s. Alçiçek, A., Tarhan, F., Özkan, K., Adışen, F. 1999.
  • İzmir ili civarında bazı süt sığırcılığı işletmelerinde yapılan silo yemlerinin besin madde içeriği ve silaj kalitelerinin saptanması üzerine bir araştırma. Hayvansal Üretim Dergisi, 39-40: 54-63. Altınok, S., Genç, A., Erdoğdu, İ. 2005. Farklı ekim şekillerinde yetiştirilen mısır ve soyadan elde edilen silajlarda kalite özelliklerinin belirlenmesi. Türkiye
  • VI. Tarla Bitkileri Kongresi, 5-9 Eylül 2005, Cilt II, s: 1011-1016, Antalya
  • Anonim, 1991. Yem bitkilerine Yeni Bir Alternatif
  • Katkı Yem Şalgamı, Ulusoy Tohumculuk Ltd. Şti., (Çiftçi Broşürü) Ankara. Fleig puanı 52 c 66 e 80 b 06 b 94 a 20 d 20 bc 66 90 29 V.K

Sebze Olarak Tüketilen Bazı Bitki Hasat Artıklarının Silaj Olarak Değerlendirilme Olanakları

Yıl 2013, Cilt: 17 Sayı: 1, 76 - 80, 12.07.2014

Öz

Çalışma, sebze olarak tüketilen bazı bitki hasat artıklarının silaj olarak değerlendirme olanaklarını araştırmak amacıyla 2011 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü laboratuarında yürütülmüştür. Deneme Tesadüf Parselleri Deneme Desenine göre 3 Tekerrürlü olarak planlanmıştır.
Araştırmada sebze olarak tüketilen; kereviz, brokoli, maydanoz, marul, pırasa, karnabahar, lahana ve ıspanak artıkları silaj yapılmıştır. 70 günlük fermantasyon süresinden sonra, silaj örneklerinde fiziksel özellikler (renk, koku ve tat), kuru madde oranı, ham protein oranı, pH değeri ve fleig puanı değerlendirilmiştir.
Silajın fiziksel özelleri değerlendirildiğinde kereviz, brokoli ve maydanozun iyi kalitede, marul, pırasa, karnabahar ve lahananın memnuniyet verici, ıspanağın ise silaj yapımına uygun olmadığı tespit edilmiştir. Silajda ham protein oranı, kuru madde oranı, pH ve fleig puanı değerleri bitkilere göre değişmiş, ham protein oranı en yüksek % 3.83 ile brokolide, en düşük % 1.36 ile marulda, kuru madde oranı en yüksek % 15.00 ile karnabaharda, en düşük % 6.13 ile marulda, pH değeri en yüksek 5.29 ile brokolide, en düşük 3.69 ile lahanada, fleig puanı en yüksek 83.94 ile pırasada, en düşük 15.66 ile brokolide tespit edilmiştir. Sebze artıkları silajının ham protein oranı, kuru madde oranı ve fleig puanı bakımından düşük kalitede bir silaj olduğu belirlenmiştir.

Kaynakça

  • Açıkgöz, E. 2001. Yem Bitkileri (3. baskı).
  • U.Ü.Güçlendirme Vakfı, Yayın No:182, VIPAŞ AŞ Yayın No:58, Bursa, 584 s. Alçiçek, A., Tarhan, F., Özkan, K., Adışen, F. 1999.
  • İzmir ili civarında bazı süt sığırcılığı işletmelerinde yapılan silo yemlerinin besin madde içeriği ve silaj kalitelerinin saptanması üzerine bir araştırma. Hayvansal Üretim Dergisi, 39-40: 54-63. Altınok, S., Genç, A., Erdoğdu, İ. 2005. Farklı ekim şekillerinde yetiştirilen mısır ve soyadan elde edilen silajlarda kalite özelliklerinin belirlenmesi. Türkiye
  • VI. Tarla Bitkileri Kongresi, 5-9 Eylül 2005, Cilt II, s: 1011-1016, Antalya
  • Anonim, 1991. Yem bitkilerine Yeni Bir Alternatif
  • Katkı Yem Şalgamı, Ulusoy Tohumculuk Ltd. Şti., (Çiftçi Broşürü) Ankara. Fleig puanı 52 c 66 e 80 b 06 b 94 a 20 d 20 bc 66 90 29 V.K
Toplam 6 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Mühendislik
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Burhan Kara Bu kişi benim

Fatma Yıldız Bu kişi benim

Jülide Özkül Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 12 Temmuz 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2013 Cilt: 17 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Kara, B., Yıldız, F., & Özkül, J. (2014). Sebze Olarak Tüketilen Bazı Bitki Hasat Artıklarının Silaj Olarak Değerlendirilme Olanakları. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 17(1), 76-80.
AMA Kara B, Yıldız F, Özkül J. Sebze Olarak Tüketilen Bazı Bitki Hasat Artıklarının Silaj Olarak Değerlendirilme Olanakları. Süleyman Demirel Üniv. Fen Bilim. Enst. Derg. Mart 2014;17(1):76-80.
Chicago Kara, Burhan, Fatma Yıldız, ve Jülide Özkül. “Sebze Olarak Tüketilen Bazı Bitki Hasat Artıklarının Silaj Olarak Değerlendirilme Olanakları”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 17, sy. 1 (Mart 2014): 76-80.
EndNote Kara B, Yıldız F, Özkül J (01 Mart 2014) Sebze Olarak Tüketilen Bazı Bitki Hasat Artıklarının Silaj Olarak Değerlendirilme Olanakları. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 17 1 76–80.
IEEE B. Kara, F. Yıldız, ve J. Özkül, “Sebze Olarak Tüketilen Bazı Bitki Hasat Artıklarının Silaj Olarak Değerlendirilme Olanakları”, Süleyman Demirel Üniv. Fen Bilim. Enst. Derg., c. 17, sy. 1, ss. 76–80, 2014.
ISNAD Kara, Burhan vd. “Sebze Olarak Tüketilen Bazı Bitki Hasat Artıklarının Silaj Olarak Değerlendirilme Olanakları”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 17/1 (Mart 2014), 76-80.
JAMA Kara B, Yıldız F, Özkül J. Sebze Olarak Tüketilen Bazı Bitki Hasat Artıklarının Silaj Olarak Değerlendirilme Olanakları. Süleyman Demirel Üniv. Fen Bilim. Enst. Derg. 2014;17:76–80.
MLA Kara, Burhan vd. “Sebze Olarak Tüketilen Bazı Bitki Hasat Artıklarının Silaj Olarak Değerlendirilme Olanakları”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, c. 17, sy. 1, 2014, ss. 76-80.
Vancouver Kara B, Yıldız F, Özkül J. Sebze Olarak Tüketilen Bazı Bitki Hasat Artıklarının Silaj Olarak Değerlendirilme Olanakları. Süleyman Demirel Üniv. Fen Bilim. Enst. Derg. 2014;17(1):76-80.

e-ISSN :1308-6529
Linking ISSN (ISSN-L): 1300-7688