Rose species have significant place among ornemantal flowers. Nowadays, the members of the family of Rosaceae are used in foods and for medical purposes. The members of this family have significant physiological functions due to their phenolic compounds richness (citronellol, graniol and nerol). Phenolic compounds acts as antioxidant, free radical scvenger, anti-cancer, anti-inflammatory, anti-mutegenic, anti-depresant and antibacterial. Fresh sea foods have relatively short shelf-life. In this context economical loses could be raised and increased losses could be in long distences. Nowadays, essential oils are used in processing technologies. Frequently used essential oils in sea foods are thyme, laurel, apple, clove and generally used as antioxidant and antimicrobial additives. The favorable results were presented in the literature in terms of usage of the essential oils as antibacterial agent against food pathogens. Additionally, decelerated lipid oxidation in the case of usage of essentials oils compared to synthetical antioxidants. Isparta has significant place in terms of the production of fresh water fish (carp, rainbow trout, and pike perch) and crayfish. Fresh water fish are generally marketed fresh for the consumption. Even though there is no available information about the usage of rose extract in sea foods, by taking into
Gül türleri süs bitkileri grubunda önemli bir yere sahiptir. Rosaceae familyasının üyeleri gıdalarda ve tıbbi amaçlı olarak günümüzde kullanılmaktadır. Bu familyanın üyeleri yapılarında bulundurdukları fenolik bileşiklerin (sitronellol, graniol ve nerol) zenginliğinden dolayı önemli fizyolojik fonksiyonlara sahiptir. Yapılarındaki fenolikler antioksidan, serbest radikal temizleyici, anti-kanser, iltihap sökücü, anti-mutajenik ve anti-depresan ve antibakteriyel olarak görev yaparlar. Taze su ürünlerinin raf ömürleri oldukça kısadır. Bu bağlamda ürünlerin bozulmasından kaynaklı ekonomik kayıplar ortaya çıkmakta ve uzun mesafelerde bu kayıplar artmaktadır. Günümüzde bu kayıpların azaltılmasında işleme teknolojilerinde esansiyel bitki yağları kullanılmaktadır. Su ürünlerinde sıkça kullanılan esansiyel bitki yağları kekik, defne, elma ve karanfil gibi bitkilerden elde edilmekte ve antibakteriyel ve antioksidan olarak gıda katkı maddesi olarak kullanılmaktadır. Yapılan çalışmalarda, bu bitkilerin antibakteriyel olarak gıda patojenlerine karşı olumlu sonuçlar verdiği ortaya konulmuştur. Sentetik antioksidan ile karşılaştırıldığında bahsedilen bitkilerin yağlarının su ürünlerinde lipid oksidasyonunu yavaşlattığı bildirilmiştir. Isparta bölgesi tatlı su balıkları (sazan, alabalık, sudak) ve kerevit üretimi açısından ülkemizde önemli bir yere sahiptir. Tatlı su balıkları Isparta bölgesinde taze soğutulmuş olarak tüketime sunulmaktadır. Gül ekstraktının su ürünlerinde kullanımına ilişkin literatürde bilgi olmamasına karşın Isparta'nın gül üretimi ve su ürünleri yetiştiriciliğinde rolü göz önüne alındığında bu iki kaynağın daha verimli kullanılmasına ilişkin çalışmaların artırılması hem ülke ekonomisine sağlayacağı katkı hem kaynakların verimli kullanılması açısından oldukça yararlı olacağı düşünülmektedir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Özel Sayı |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 11 Temmuz 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2013 Cilt: 17 Sayı: 2 |
e-ISSN :1308-6529
Linking ISSN (ISSN-L): 1300-7688
Dergide yayımlanan tüm makalelere ücretiz olarak erişilebilinir ve Creative Commons CC BY-NC Atıf-GayriTicari lisansı ile açık erişime sunulur. Tüm yazarlar ve diğer dergi kullanıcıları bu durumu kabul etmiş sayılırlar. CC BY-NC lisansı hakkında detaylı bilgiye erişmek için tıklayınız.