Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

The Usage of Isparta Rose As Food Additive in Seafoods: General Evaluation in Terms Of Antimicrobiological and Antioxidant Properties

Yıl 2013, Cilt: 17 Sayı: 2, 4 - 6, 11.07.2014

Öz

Rose species have significant place among ornemantal flowers. Nowadays, the members of the family of Rosaceae are used in foods and for medical purposes. The members of this family have significant physiological functions due to their phenolic compounds richness (citronellol, graniol and nerol). Phenolic compounds acts as antioxidant, free radical scvenger, anti-cancer, anti-inflammatory, anti-mutegenic, anti-depresant and antibacterial. Fresh sea foods have relatively short shelf-life. In this context economical loses could be raised and increased losses could be in long distences. Nowadays, essential oils are used in processing technologies. Frequently used essential oils in sea foods are thyme, laurel, apple, clove and generally used as antioxidant and antimicrobial additives. The favorable results were presented in the literature in terms of usage of the essential oils as antibacterial agent against food pathogens. Additionally, decelerated lipid oxidation in the case of usage of essentials oils compared to synthetical antioxidants. Isparta has significant place in terms of the production of fresh water fish (carp, rainbow trout, and pike perch) and crayfish. Fresh water fish are generally marketed fresh for the consumption. Even though there is no available information about the usage of rose extract in sea foods, by taking into

Kaynakça

  • Arıdoğan, B. C., Baydar, H., Kaya, S., Demirci, M.,
  • Özbaşar, D., Mumcu, E. 2002. Antimicrobial activity
  • and chemical composition of some essential oils.
  • Archives of Pharmacal Research. 25, 860-864.
  • Erkan, N., Bilen, G. 2010. Effects of essential oils
  • treatment on the frozen storage stability of chub
  • mackerel fillets. Journal of Consumer Protection and
  • Food Safety, 5, 101-110.
  • Gimenez, B., Roncales, P., Beltran, J. A. 2004. The effects of natural antioxidants and lighting conditions on the quality characteristics of gilt-head seabream fillets (Sparus aurata) packaged in a modified atmosphere. Journal of the Science of Food and Agriculture, 84, 1053-1060.
  • Huss, H. H. 1988. Fresh fish quality and quality changes. In:FAO Fisheries Series No.29. FAO, Rome, 40 s.
  • Huss, H. H. 1995. Quality and quality changes in fresh fish fillets, FAO Fisheries Technical Paper, 348, 195 s. Kumar, N., Bhandari, P., Singh, B., Bari, S. 2009.
  • Antioxidant activity and ultra-performance LC- electrospray ionization-quadrupole time-of-flight mass spectrometry for phenolics-based finger printing of rose species: Rosa damascena, Rosa bourboniana and Rosa brunonii. Food and Chemical Toxicology. 47, 361-367.
  • Mahmoud, B. S. M., Yamazaki, K., Miyashita, K., Shik, S.I., Suk, C. D., Suzuki, T. 2004. Bacterial microflora of carp (Cyprinus carpio) and its shelf-life extension by essential oil compounds. Food Microbiology, 21(6), 657-666.
  • Ouattara, B., Sabato, S.F., Lacroix, M. 2001. Combined effect of antimicrobial coating and gamma irradiation on shelf-life extension of pre-cooked shrimp (Penaeus spp.). International Journal of Food Microbiology. 68(1-2), 1-9.
  • Schieber, A., Mihalev, K., Berardini, N., Mollov, P., Carle, R.2005. Flavonol glycosides from distelled petals of Rosa damascena Mill. A Journal of Biosciences, 60, 379-384. TUİK,
  • http://tuikapp.tuik.gov.tr/balikcilikdagitimapp/balik cilik.zul. (Erişim Tarihi: 29.04.2013).
  • istatistikleri. Yassa, N., Masoomi, F., Rohan, Rankouhi, S. E., Hadjiakhoondi, A. 2009. Chemical composition and antioxidant activity of the extract and essential oil of Rosa damascena from Iran, population of Guilan. DARU, 3, 170-175.
  • Özkan, G., Sağdiç, O., Baydar, N. G., Baydar, H. 2004. Note: Antioxidant and antibacterial activities of Rosa damascena flower extracts. Food Science and Technology International, 10(4), 277-281.

Isparta Gülünün (Rosa damascena Mill.) Su Ürünlerinde Gıda Katkı Maddesi Olarak Kullanımı: Antimikrobiyel ve Antioksidan Özellikleri Açısından Genel Değerlendirme

Yıl 2013, Cilt: 17 Sayı: 2, 4 - 6, 11.07.2014

Öz

Gül türleri süs bitkileri grubunda önemli bir yere sahiptir. Rosaceae familyasının üyeleri gıdalarda ve tıbbi amaçlı olarak günümüzde kullanılmaktadır. Bu familyanın üyeleri yapılarında bulundurdukları fenolik bileşiklerin (sitronellol, graniol ve nerol) zenginliğinden dolayı önemli fizyolojik fonksiyonlara sahiptir. Yapılarındaki fenolikler antioksidan, serbest radikal temizleyici, anti-kanser, iltihap sökücü, anti-mutajenik ve anti-depresan ve antibakteriyel olarak görev yaparlar. Taze su ürünlerinin raf ömürleri oldukça kısadır. Bu bağlamda ürünlerin bozulmasından kaynaklı ekonomik kayıplar ortaya çıkmakta ve uzun mesafelerde bu kayıplar artmaktadır. Günümüzde bu kayıpların azaltılmasında işleme teknolojilerinde esansiyel bitki yağları kullanılmaktadır. Su ürünlerinde sıkça kullanılan esansiyel bitki yağları kekik, defne, elma ve karanfil gibi bitkilerden elde edilmekte ve antibakteriyel ve antioksidan olarak gıda katkı maddesi olarak kullanılmaktadır. Yapılan çalışmalarda, bu bitkilerin antibakteriyel olarak gıda patojenlerine karşı olumlu sonuçlar verdiği ortaya konulmuştur. Sentetik antioksidan ile karşılaştırıldığında bahsedilen bitkilerin yağlarının su ürünlerinde lipid oksidasyonunu yavaşlattığı bildirilmiştir. Isparta bölgesi tatlı su balıkları (sazan, alabalık, sudak) ve kerevit üretimi açısından ülkemizde önemli bir yere sahiptir. Tatlı su balıkları Isparta bölgesinde taze soğutulmuş olarak tüketime sunulmaktadır. Gül ekstraktının su ürünlerinde kullanımına ilişkin literatürde bilgi olmamasına karşın Isparta'nın gül üretimi ve su ürünleri yetiştiriciliğinde rolü göz önüne alındığında bu iki kaynağın daha verimli kullanılmasına ilişkin çalışmaların artırılması hem ülke ekonomisine sağlayacağı katkı hem kaynakların verimli kullanılması açısından oldukça yararlı olacağı düşünülmektedir.

Kaynakça

  • Arıdoğan, B. C., Baydar, H., Kaya, S., Demirci, M.,
  • Özbaşar, D., Mumcu, E. 2002. Antimicrobial activity
  • and chemical composition of some essential oils.
  • Archives of Pharmacal Research. 25, 860-864.
  • Erkan, N., Bilen, G. 2010. Effects of essential oils
  • treatment on the frozen storage stability of chub
  • mackerel fillets. Journal of Consumer Protection and
  • Food Safety, 5, 101-110.
  • Gimenez, B., Roncales, P., Beltran, J. A. 2004. The effects of natural antioxidants and lighting conditions on the quality characteristics of gilt-head seabream fillets (Sparus aurata) packaged in a modified atmosphere. Journal of the Science of Food and Agriculture, 84, 1053-1060.
  • Huss, H. H. 1988. Fresh fish quality and quality changes. In:FAO Fisheries Series No.29. FAO, Rome, 40 s.
  • Huss, H. H. 1995. Quality and quality changes in fresh fish fillets, FAO Fisheries Technical Paper, 348, 195 s. Kumar, N., Bhandari, P., Singh, B., Bari, S. 2009.
  • Antioxidant activity and ultra-performance LC- electrospray ionization-quadrupole time-of-flight mass spectrometry for phenolics-based finger printing of rose species: Rosa damascena, Rosa bourboniana and Rosa brunonii. Food and Chemical Toxicology. 47, 361-367.
  • Mahmoud, B. S. M., Yamazaki, K., Miyashita, K., Shik, S.I., Suk, C. D., Suzuki, T. 2004. Bacterial microflora of carp (Cyprinus carpio) and its shelf-life extension by essential oil compounds. Food Microbiology, 21(6), 657-666.
  • Ouattara, B., Sabato, S.F., Lacroix, M. 2001. Combined effect of antimicrobial coating and gamma irradiation on shelf-life extension of pre-cooked shrimp (Penaeus spp.). International Journal of Food Microbiology. 68(1-2), 1-9.
  • Schieber, A., Mihalev, K., Berardini, N., Mollov, P., Carle, R.2005. Flavonol glycosides from distelled petals of Rosa damascena Mill. A Journal of Biosciences, 60, 379-384. TUİK,
  • http://tuikapp.tuik.gov.tr/balikcilikdagitimapp/balik cilik.zul. (Erişim Tarihi: 29.04.2013).
  • istatistikleri. Yassa, N., Masoomi, F., Rohan, Rankouhi, S. E., Hadjiakhoondi, A. 2009. Chemical composition and antioxidant activity of the extract and essential oil of Rosa damascena from Iran, population of Guilan. DARU, 3, 170-175.
  • Özkan, G., Sağdiç, O., Baydar, N. G., Baydar, H. 2004. Note: Antioxidant and antibacterial activities of Rosa damascena flower extracts. Food Science and Technology International, 10(4), 277-281.
Toplam 18 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Mühendislik
Bölüm Özel Sayı
Yazarlar

Abdullah Diler Bu kişi benim

İsmail Genç Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 11 Temmuz 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2013 Cilt: 17 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Diler, A., & Genç, İ. (2014). Isparta Gülünün (Rosa damascena Mill.) Su Ürünlerinde Gıda Katkı Maddesi Olarak Kullanımı: Antimikrobiyel ve Antioksidan Özellikleri Açısından Genel Değerlendirme. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 17(2), 4-6.
AMA Diler A, Genç İ. Isparta Gülünün (Rosa damascena Mill.) Su Ürünlerinde Gıda Katkı Maddesi Olarak Kullanımı: Antimikrobiyel ve Antioksidan Özellikleri Açısından Genel Değerlendirme. Süleyman Demirel Üniv. Fen Bilim. Enst. Derg. Mart 2014;17(2):4-6.
Chicago Diler, Abdullah, ve İsmail Genç. “Isparta Gülünün (Rosa Damascena Mill.) Su Ürünlerinde Gıda Katkı Maddesi Olarak Kullanımı: Antimikrobiyel Ve Antioksidan Özellikleri Açısından Genel Değerlendirme”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 17, sy. 2 (Mart 2014): 4-6.
EndNote Diler A, Genç İ (01 Mart 2014) Isparta Gülünün (Rosa damascena Mill.) Su Ürünlerinde Gıda Katkı Maddesi Olarak Kullanımı: Antimikrobiyel ve Antioksidan Özellikleri Açısından Genel Değerlendirme. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 17 2 4–6.
IEEE A. Diler ve İ. Genç, “Isparta Gülünün (Rosa damascena Mill.) Su Ürünlerinde Gıda Katkı Maddesi Olarak Kullanımı: Antimikrobiyel ve Antioksidan Özellikleri Açısından Genel Değerlendirme”, Süleyman Demirel Üniv. Fen Bilim. Enst. Derg., c. 17, sy. 2, ss. 4–6, 2014.
ISNAD Diler, Abdullah - Genç, İsmail. “Isparta Gülünün (Rosa Damascena Mill.) Su Ürünlerinde Gıda Katkı Maddesi Olarak Kullanımı: Antimikrobiyel Ve Antioksidan Özellikleri Açısından Genel Değerlendirme”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 17/2 (Mart 2014), 4-6.
JAMA Diler A, Genç İ. Isparta Gülünün (Rosa damascena Mill.) Su Ürünlerinde Gıda Katkı Maddesi Olarak Kullanımı: Antimikrobiyel ve Antioksidan Özellikleri Açısından Genel Değerlendirme. Süleyman Demirel Üniv. Fen Bilim. Enst. Derg. 2014;17:4–6.
MLA Diler, Abdullah ve İsmail Genç. “Isparta Gülünün (Rosa Damascena Mill.) Su Ürünlerinde Gıda Katkı Maddesi Olarak Kullanımı: Antimikrobiyel Ve Antioksidan Özellikleri Açısından Genel Değerlendirme”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, c. 17, sy. 2, 2014, ss. 4-6.
Vancouver Diler A, Genç İ. Isparta Gülünün (Rosa damascena Mill.) Su Ürünlerinde Gıda Katkı Maddesi Olarak Kullanımı: Antimikrobiyel ve Antioksidan Özellikleri Açısından Genel Değerlendirme. Süleyman Demirel Üniv. Fen Bilim. Enst. Derg. 2014;17(2):4-6.

e-ISSN :1308-6529
Linking ISSN (ISSN-L): 1300-7688