Bu çalışmada, İvesi koyunlarda et kalitesini belirlemek amacıyla ölçülen farklı özellikler, Temel Bileşenler Analiz (PCA) yöntemi kullanılarak bütüncül bir yaklaşımla ve görsel olarak değerlendirilmiştir. Yirmi beş baş 10 aylık yaştaki İvesi koyunun m. longissimusdorsi kasından et numuneleri alınmış ve et kalitesi üzerine etkili olduğu düşünülen onyedi değişken Temel Bileşenler Analizi yöntemi ile detaylı bir şekilde irdelenmiştir. Et kalitesinde gözlenen toplam varyansın önemli bir bölümünün fiziksel özelliklerden pH; renk değerlerinden L* ve a*; kimyasal özelliklerden kül, protein ve yağ; duyusal özelliklerden gevreklik, sululuk, flavor, genel kabul edebilirlik ve yutmadan önceki çiğneme sayısından kaynaklandığı görülmüştür. Sonuç olarak toplam varyansın %68.91’lik kısmının ilk dört temel bileşen tarafından açıklanmış olduğu tespit edilmiştir.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 22 Temmuz 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 20 Sayı: 3 |
e-ISSN: 1308-6529