BibTex RIS Kaynak Göster

Farklı Azot Dozlarının Kamışsı Yumak (<i>Festuca arundinacea</i> L.) Çeşitlerinin Çim Alan Performansı Üzerine Etkileri

Yıl 2017, Cilt: 21 Sayı: 1, 31 - 37, 15.04.2017
https://doi.org/10.19113/sdufbed.70611

Öz

Bu çalışma, Süleyman Demirel Üniversitesi Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezinde bazı kamışsı yumak çeşitlerinin yeşil alan performanslarına farklı azot dozlarının etkisini belirlemek amacıyla 2014-2015 yıllarında, tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Bu araştırmada kamışsı yumak (Festuca arundinacea Schreb.) çim türünün Starlet, Debussy ve Rebel çeşitlerine 4 farklı azot dozu (0, 2, 4 ve 6 g m2/ay) uygulanmıştır. Araştırmada kamışsı yumak çeşitlerine ait; çıkış hızı (gün), kaplama hızı (gün), kışa dayanıklılık (1-9 puan), kaplama derecesi (1-9 puan), yaprak dokusu (1-9 puan), yaprak rengi (1-9 puan), yenilenme gücü (1-5 puan), dm2’deki kardeş sayısı, kuru madde verimi (kg/da) ve genel görünüm (1-9 puan) değerleri tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, Debussy çeşidi yaprak rengi, yenileme gücü ve kuru madde verimi bakımından en iyi performansı göstermiştir. Çim performansına azotlu uygulamalarının etkileri önemli bulunmuştur. Azot dozlarının artmasıyla kışa dayanıklılık, kaplama derecesi, yaprak dokusu, yaprak rengi, yenilenme gücü, kardeş sayısı, kuru madde verimi ve genel görünümde bir artış belirlenmiştir.

Kaynakça

  • [1] Avcıoğlu, R. 2014, Çim Ekimi Dikimi Bakımı. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, Bornova-İzmir, 332 s.
  • [2] Demiroğlu, G., Geren, H., Kır, B., Avcıoğlu, R. 2010, Performances of Some Cool Season Turfgrass Cultivars in Mediterranean Environment: II. Festuca arundinacea Schreb., Festuca ovina L., Festuca rubra spp. rubra L., Festuca rubra spp. trichophylla Gaud and Festuca rubra spp. commutata Gaud, Turkish Journal of Field Crops, 15(2): 180-187.
  • [3] Salman, A., Avcıoğlu, R. 2010. Bazı Serin İklim Çim Bitkilerinin Farklı Gübre Dozlarındaki Yeşil Alan Performansları. Ege Üniv. Ziraat Fak.Derg., 47 (3).
  • [4] Varoğlu, H. 2010, Bazı Yeni Kamışsı Yumak (Festuca arundinaceae), Çayır Salkım Otu (Poa pratensis), Kırmızı Yumak (Festuca rubra), İngiliz Çimi (Lolium perenne) Çeşitlerinin Çim Alan Özellikleri. Yüksek Lisans Tezi, Ege Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İzmir, 44s.
  • [5] Eraşık, T. 2014, Yeni Kamışsı Yumak (Festuca arundinacea) Çeşitlerinin Akdeniz Ekolojisindeki Çim Kaliteleri Üzerinde Araştırmalar. Yüksek Lisans Tezi, Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Bornova İzmir, 44.
  • [6] Balekoğlu, E. 2015, Farklı Kamışsı Yumak (Festuca arundinacea) Çim çeşitlerinin Akdeniz Ekolojisine Adaptasyon Özellikleri Üzerinde Araştırmalar. Yüksek Lisans Tezi, Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Bornova İzmir, 57s.
  • [7] Anonim 2001. Tarım ve Köyisleri Bakanlığı, Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğü. Tarımsal Değerleri Ölçme Denemeleri Teknik Talimatı. Yeşil Alan Çim Bitkileri, 9 s., Ankara.
  • [8] Yazgan, M.E., Ekiz H., Karadeniz N., Kendir H. 1992. Ankara Koşullarında Yeşil Saha Tesisinde Kullanılabilecek Önemli Çim Türlerinin Belirlenmesinde Bazı Morfolojik ve Fenolojik Karakterler Üzerinde Bir Araştırma, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, 1277, Ankara, 38s.
  • [9] Türk, M. 2005. Farklı Ekim Sıklıklarının Korunganın (Onobrychis sativa L.) Kuru Ot ve Ham Protein Verimi Üzerine Etkisi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi, 11(3), 292-298.
  • [10] SAS Institute 1998. INC SAS/STAT users’ guide release 7.0, Cary, NC, USA.
  • [11] Öztarhan, H. 2010, Serin İklimlerde Yaygın Olarak Kullanılan Bazı Buğdaygillerin Ege Sahil Kuşağına Adaptasyonu Üzerine Araştırmalar. Yüksek Lisans Tezi, Ege Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İzmir, 49s.
  • [12] Kacar, B., Katkat V. 2007. Bitki Besleme, Nobel Yayın No: 849, Fen ve Biyoloji Yayınları Dizisi: 29.
  • [13] Türkan, İ., 2008. Bitki Fizyolojisi, Palme Yayınları: 455, Palme Yayıncılık.
  • [14] Beard, J. 1973, Turfgrass Science and Culture, Printecehall Internatıonal, Inc, London.
  • [15] Patton, A., Boyd, J. 2007, Choosing a Grass for Arkansas Lawns, University of Arkansas Division of Agriculture, Agriculture and Natural Resources, Coop. Ext. Service, FSA2112.
  • [16] Açıkgöz, E., Başbuğ, S. 1993; Bazı Çim Bitkisi Tür ve Çeşitlerinin Bursa Koşullarına Uygunluklarının Saptanması Üzerine Araştırmalar, Çağdaş Yaşamda Çim Alanlar Sempozyumu III. Ankara Ünv. Zir. Fak. Yay, Ankara, 105-113.
  • [17] Uzun, G. 1989, Peyzaj Mimarlığında Çim ve Spor Alanları Yapımı, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Yardımcı Ders Kitabı No: 20, Adana, 170s.
  • [18] Açıkgöz, E. 1994, Çim Alanlar Yapım ve Bakım Tekniği, Uludağ Ünv. Ziraat Fakültesi, Bursa.
  • [19] Salisbury, F.B., Ross, C.W. 1992. Plant Physiology, Wadsworth Pub. Com., Inc., Belmont, California-USA.
  • [20] Özkan, Ş.S., 2013, Farklı Biçim Yüksekliklerinin Akdeniz Ekolojisinde Yetiştirilen Bazı Çim Seçeneklerinin Performansına Etkileri Üzerine Araştırmalar, Yüksek Lisans Tezi, Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İzmir.
  • [21] Moore, R.W., Christians, N.E., Agnew, M.L. 1996. Response of three kentucky bluegrass cultivars to sprayable nitrogen fertilizer programs. Crop Sci., 36:1296-1301.
  • [22] Koski, A.J., Street, J.R. 1985. Root Growth and Corbonhdrate Status of ‘Baron’ Kentucky Bluegrass as Affected by Timing Nitrogen Aplication. Agronomy ABS. USA, Madison, 118 pp.
  • [23] Zorer, Ş., Hosaflıoğlu, İ., Yılmaz, İ.H. 2004. Çim Alanlarında Uygun azotlu Gübre Uygulama Zamanlarının Belirlenmesi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri Dergisi, No: 14(1) 27-34.
  • [24] Turner, T.R., Hummel, N.W. 1992. Nutritional Requirement and Fertilization (Editors: Waddington, D.V., R.V., Carrov, C.R., Shearman) American Society of Agronomy, Inc. Agronomy No: 32, pp. 385-439 Wisconsin, USA.26.
  • [25] Russi, L., Annicchiarico, P., Martiniello, P., Tomasoni, C., Piano, E., Veronesi, F. 2004, Turf Quality of Cool Season Grasses at Low Inputs: Reliability Across Years, Seasons And Sites of Evaluation, Acta Horticulturae, 661:387-392.
  • [26] Salman, A. 2008, Farklı Gübre Dozlarının Bazı Serin ve Sıcak İklim Çimlerinin Yeşil Alan Performanslarına Etkisi Üzerine Bir Araştırma, Doktora Tezi, Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Bornova-İzmir, 170s.
Toplam 26 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Mevlüt Türk

Gökhan Kılıç Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 15 Nisan 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 21 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Türk, M., & Kılıç, G. (2017). Farklı Azot Dozlarının Kamışsı Yumak (Festuca arundinacea L.) Çeşitlerinin Çim Alan Performansı Üzerine Etkileri. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 21(1), 31-37. https://doi.org/10.19113/sdufbed.70611
AMA Türk M, Kılıç G. Farklı Azot Dozlarının Kamışsı Yumak (Festuca arundinacea L.) Çeşitlerinin Çim Alan Performansı Üzerine Etkileri. Süleyman Demirel Üniv. Fen Bilim. Enst. Derg. Nisan 2017;21(1):31-37. doi:10.19113/sdufbed.70611
Chicago Türk, Mevlüt, ve Gökhan Kılıç. “Farklı Azot Dozlarının Kamışsı Yumak (Festuca arundinacea L.) Çeşitlerinin Çim Alan Performansı Üzerine Etkileri”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 21, sy. 1 (Nisan 2017): 31-37. https://doi.org/10.19113/sdufbed.70611.
EndNote Türk M, Kılıç G (01 Nisan 2017) Farklı Azot Dozlarının Kamışsı Yumak (Festuca arundinacea L.) Çeşitlerinin Çim Alan Performansı Üzerine Etkileri. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 21 1 31–37.
IEEE M. Türk ve G. Kılıç, “Farklı Azot Dozlarının Kamışsı Yumak (Festuca arundinacea L.) Çeşitlerinin Çim Alan Performansı Üzerine Etkileri”, Süleyman Demirel Üniv. Fen Bilim. Enst. Derg., c. 21, sy. 1, ss. 31–37, 2017, doi: 10.19113/sdufbed.70611.
ISNAD Türk, Mevlüt - Kılıç, Gökhan. “Farklı Azot Dozlarının Kamışsı Yumak (Festuca arundinacea L.) Çeşitlerinin Çim Alan Performansı Üzerine Etkileri”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 21/1 (Nisan 2017), 31-37. https://doi.org/10.19113/sdufbed.70611.
JAMA Türk M, Kılıç G. Farklı Azot Dozlarının Kamışsı Yumak (Festuca arundinacea L.) Çeşitlerinin Çim Alan Performansı Üzerine Etkileri. Süleyman Demirel Üniv. Fen Bilim. Enst. Derg. 2017;21:31–37.
MLA Türk, Mevlüt ve Gökhan Kılıç. “Farklı Azot Dozlarının Kamışsı Yumak (Festuca arundinacea L.) Çeşitlerinin Çim Alan Performansı Üzerine Etkileri”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, c. 21, sy. 1, 2017, ss. 31-37, doi:10.19113/sdufbed.70611.
Vancouver Türk M, Kılıç G. Farklı Azot Dozlarının Kamışsı Yumak (Festuca arundinacea L.) Çeşitlerinin Çim Alan Performansı Üzerine Etkileri. Süleyman Demirel Üniv. Fen Bilim. Enst. Derg. 2017;21(1):31-7.

e-ISSN :1308-6529
Linking ISSN (ISSN-L): 1300-7688

Dergide yayımlanan tüm makalelere ücretiz olarak erişilebilinir ve Creative Commons CC BY-NC Atıf-GayriTicari lisansı ile açık erişime sunulur. Tüm yazarlar ve diğer dergi kullanıcıları bu durumu kabul etmiş sayılırlar. CC BY-NC lisansı hakkında detaylı bilgiye erişmek için tıklayınız.