In
recent years, there has been an increase in research into industrial
applications, especially in the machining of lightweight metals. In this study,
the effect of processing of AZ91D magnesium alloy in different parameters
(machining medium, cutting speed, depth of cut, feed rate and cutting tool
types) on the
force, chip formation and cutting tool conditions were investigated. The
experiments were designed using the L18 orthogonal array of the
Taguchi method. Thanks to the Taguchi method, time and cost savings were
achieved by reducing the number of tests required. Then, the effect of the
turning parameters on the force values was obtained by analysis of variance.
The most important parameters affecting the force values were the depth of cut
and the feed rate. As a result, only the cutting speed has a significant effect
on the chip type.
Son
yıllarda, özellikle hafif metallerin işlenmesinde ve bu metallerin endüstride
uygulamalarına yönelik araştırmalarda önemli ölçüde artış olmuştur. Bu
çalışmada, AZ91D magnezyum alaşımı farklı parametrelerde (işleme ortamı, kesme
hızı, kesme derinliği, ilerleme oranı ve kesici takım tiplerine) işlenmesi
sonrasında kuvvet, talaş tipleri ve kesici takım durumları incelenmiştir.
Deneyler, Taguchi metodunun L18 ortogonal dizini kullanılarak
tasarlanmıştır. Taguchi
metodu sayesinde yapılması gereken deney sayısı azaltılarak zaman ve maliyet
tasarrufu sağlanmıştır. Ardından varyans analizi yapılarak tornalama
parametrelerinin kuvvet değerlerine olan etkisi elde edilmiştir. Varyans
analizi sonuçlarından kuvvet değerlerini etkileyen en önemli parametrelerin
kesme derinliği ve ilerleme oranı olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, yalnızca
kesme hızının talaş tipinde önemli bir etkisinin olduğu görülmüştür.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Nisan 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 23 Sayı: 1 |
e-ISSN :1308-6529
Linking ISSN (ISSN-L): 1300-7688
Dergide yayımlanan tüm makalelere ücretiz olarak erişilebilinir ve Creative Commons CC BY-NC Atıf-GayriTicari lisansı ile açık erişime sunulur. Tüm yazarlar ve diğer dergi kullanıcıları bu durumu kabul etmiş sayılırlar. CC BY-NC lisansı hakkında detaylı bilgiye erişmek için tıklayınız.