Planlama, uygulayıcıların 3D nesnelerle zaman ilişkisini görselleştirmesini sağlayan Yapı Bilgi Modellemesi (YBM) alanındaki gelişmelerden biridir. Mevcut çalışmalara rağmen, uygulayıcıların 4D-YBM özellikleri ile ilgili farkındalığı yeterli değildir. Ayrıca inşaat sektörü, mevcut 4D-BIM yazılımlarının yetersiz özelliklerinden muzdariptir. Ayrıca, 4D-BIM'in özelliklerinin önemi konusunda farkındalık eksikliği nedeniyle mevcut özellikler yazılımdan yazılıma değişmektedir. Bu dezavantajlar, inşaat sektöründe 4D-BIM uygulamalarının başarısız olmasına neden olmaktadır. Bu nedenle, bu çalışma 4D-YBM özelliklerini tanımlamayı ve inşaat sektöründeki önemini tespit etmeyi amaçlamaktadır. Bu nedenle, derinlemesine bir literatür taraması ve 10 uzmanla gerçekleştirilen Odak Grup Tartışması (OGG) ile 4D-YBM özellikleri tespit edildi. Sonuç olarak çalışmamızda 16 adet 4D-YBM özelliği tespit edilmiştir. Daha sonra öznitelikler 4D-YBM alanında deneyim sahibi 35 uzman tarafından değerlendirilmiş ve elde edilen veriler Göreceli Önem İndeksi (RII) yöntemi ile analiz edilerek 4D-YBM özniteliklerinin anlamlılık düzeyleri tespit edilmiştir. Sonuç olarak, 4D-YBM 'deki her bir özelliğin projenin planlanmasında kritik öneme sahip olduğunu gösteren RII yöntemine göre her bir özelliğin önem düzeyi 0,5'ten büyük bulunmuştur. Bu çalışmanın gelecekte 4D-YBM ile ilgili çalışmaların önünü açacağı ve inşaat sektörünün mevcut ihtiyaçları konusunda uygulamacıların, yazılımcıların ve araştırmacıların farkındalığını artıracağına inanılmaktadır.
Planning is one of the advancements in Building Information Modeling (BIM) domain which enables the practitioner to visualize the relation of time with 3D objects. Notwithstanding the fruitful existing studies, the awareness of the practitioners concerning 4D-BIM features is not sufficient. Moreover, the construction industry suffers from the lack of features of the existing 4D-BIM software. Furthermore, the existing features vary from software to software due to a lack of awareness with respect to the importance of the features of 4D-BIM. These drawbacks result in unsuccessful 4D-BIM applications in the construction industry. Therefore, this study aims to define 4D-BIM features and detect their importance in the construction industry. Hence, 4D-BIM features were detected via an in-depth literature review and a Focus Group Discussion (FGD) conducted with 10 experts. Consequently, 16 4D-BIM features were detected. Later, the features were evaluated by 35 experts who have experience in the 4D-BIM domain, and the obtained data were analyzed via Relative Importance Index (RII) method to detect the significance levels of 4D-BIM features. As a result, the significance level of each feature was found to be greater than 0.5 according to RII method, which indicates that each of the features in 4D-BIM has critical importance in the planning of the project. It is highly believed that this study will pave the way for future 4D-BIM-related studies as well as increase the awareness of the practitioners, software developers and researchers in terms of the current needs of the construction industry.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Ağustos 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 27 Sayı: 2 |
e-ISSN :1308-6529
Linking ISSN (ISSN-L): 1300-7688
Dergide yayımlanan tüm makalelere ücretiz olarak erişilebilinir ve Creative Commons CC BY-NC Atıf-GayriTicari lisansı ile açık erişime sunulur. Tüm yazarlar ve diğer dergi kullanıcıları bu durumu kabul etmiş sayılırlar. CC BY-NC lisansı hakkında detaylı bilgiye erişmek için tıklayınız.