Hemp oil is an oil used for different purposes around the world. In this
study, hemp oil with different properties was microencapsulated by complex
coacervation method in an experiment set formed with gelatin (GE) and sodium
alginate (ALG). Stirring speed, temperature and surfactant concentration were
chosen as input factors and the relationship between percent encapsulation
efficiency (EE%) was investigated. The obtained results were optimized to
maximize and the release properties in hexane medium were investigated. In the
results obtained, the p value of the lack-of-fit was found to be 0.060. Since p>0.050,
the data matches the model created. Maximize optimized results were calculated
as 63.491% at 1460.310 rpm stirring speed, 56.897 ℃ temperature and 0.827%
w/v surfactant concentration, and it was found to be 62.780% in the experiment.
Obtained microcapsules were characterized by FT-IR, optical microscope and SEM
devices. When the optical microscope images were examined, it was determined
that the microcapsules were smooth and round in shape.
Gelatine Sodium Alginate Hemp Oil Encapsulation Release Experimental Design
Kenevir yağı dünyada farklı amaçlar için kullanılan bir yağdır. Farklı özelliklere
sahip olan kenevir yağı bu çalışmada jelatin (JE) ve sodyum aljinat (ALJ) ile
oluşturulan bir deney setinde kompleks koaservasyon yöntemiyle mikroenkapsüle
edilmiştir. Karıştırma hızı, sıcaklık ve surfaktan derişimi giriş faktörleri olarak
seçilmiş ve yüzde enkapsülasyon verimi (%EV) ile arasındaki ilişki incelenmiştir.
Elde edilen sonuçlar maksimize olarak optimize edilmiş ve hekzan ortamında
salınım özellikleri incelenmiştir. Elde edilen sonuçlarda model uyumsuzluğunun p
değeri 0,060 bulunmuştur. p>0,050 olduğu için oluşturulan model ile veri
uyuşmaktadır. Maksimize olarak optimize edilen sonuçlar 1460,310 rpm
karıştırma hızı, 56,897 ℃ sıcaklık ve %0,827 a/h surfaktan derişiminde verim
değeri %63,491 hesaplanmış ve yapılan deneyde %62,780 olarak bulunmuştur.
Elde edilen mikrokapsüller FT-IR, optik mikroskop ve SEM cihazları ile karakterize
edilmiştir. Optik mikroskop görüntüleri incelendiğinde mikrokapsüllerin düzgün,
yuvarlak şeklinde olduğunu belirlenmiştir.
Kenevir yağı Enkapsülasyon Salınım Jelatin Sodyum Aljinat Deney Tasarımı
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Aralık 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 27 Sayı: 3 |
e-ISSN :1308-6529
Linking ISSN (ISSN-L): 1300-7688
Dergide yayımlanan tüm makalelere ücretiz olarak erişilebilinir ve Creative Commons CC BY-NC Atıf-GayriTicari lisansı ile açık erişime sunulur. Tüm yazarlar ve diğer dergi kullanıcıları bu durumu kabul etmiş sayılırlar. CC BY-NC lisansı hakkında detaylı bilgiye erişmek için tıklayınız.