Etik İlkeler ve Yayın Politikası

SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ DERGİSİ ETİK İLKELER VE YAYIN POLİTİKASI

YAYIN ETİĞİ

1) Ulusal ve Uluslararası İlkeler

Süleyman Demirel Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi (SDÜHFD), ulusal ve uluslararası yayın etiği standartlarına uygun bir politika izlemektedir. Bu kapsamda; Yüksek Öğretim Kurulu’nun belirlediği Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi (https://www.yok.gov.tr/Sayfalar/Kurumsal/mevzuat/bilimsel-arastirma-ve-etik-yonetmeligi.aspx), Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından hazırlanan COPE Core Practices (https://publicationethics.org/core-practices) ve COPE Yayın Etiği Yönergeleri (https://publicationethics.org/guidance/Guidelines) ile COPE, Directory of Open Access Journals (DOAJ), Open Access Scholarly Publishing Association (OASPA) ve World Association of Medical Editors (WAME) işbirliğiyle hazırlanan Akademik Yayıncılıkta Şeffaflık İlkeleri ve En İyi Uygulamalar (Principles of Transparency and Best Practice in Scholarly Publishing (POT), https://doi.org/10.24318/cope.2019.1.12) benimsenmiştir.

Dergide yayımlanmak üzere gönderilen çalışmaların benzerlik oranının tespiti için iThenticate programı kullanılmakta ve etik ihlali olup olmadığı kontrol edilmektedir. Kaynakça hariç %20 benzerlik oranının aşılması ve etik ihlali olduğunun tespit edilmesi durumunda, çalışma hakemlere gönderilmeksizin doğrudan reddedilmektedir. Yayımlanacak çalışmaların belirlenmesi için yurt içinden veya yurt dışından en az iki hakem tarafından çalışmalar değerlendirilmekte ve bu süreçte çift taraflı kör hakemlik süreci izlenmektedir. Yazarlar hakemlerin belirttiği düzeltmeleri dikkate almakla yükümlüdürler.

2) Yazarların Yükümlülükleri

Dergiye gönderilen çalışmalar, derginin amaç ve kapsamına, yazım kurallarına uygun olmalıdır. Dergiye gönderilen çalışmanın bilimsel ve etik kurallara uygunluğu yazarın sorumluluğundadır. İntihal, sahtecilik, çarpıtma, tekrar yayım, dilimleme, haksız yazarlık, destek veren kişi, kurum veya kuruluşlar ile bunların katkılarını belirtmemek etik ilkeler ve yayım politikasına aykırı davranışlar olarak kabul edilir.

Yazar, yayımlanmak için çalışmasını göndererek, gönderilen çalışmanın özgün olduğunu, daha önce başka bir yerde yayımlanmadığını ve başka bir yerde, başka bir dilde yayımlanmak üzere değerlendirmede olmadığını kabul etmektedir.

Çalışmada yararlanılan kaynakların tümü, derginin yazım kurallarında belirtilen usule uygun şekilde referanslarda belirtilmelidir. Telife bağlı materyaller (örneğin tablolar, şekiller ve büyük alıntılar) gerekli izin ve teşekkür ile kullanılmalıdır.

Çeviri eserler, asıl yazarın veya yayım hakkı sahibinin yazılı izni ile yayımlanır. Çeviri eserlerde hak sahibinden izin alındığı hususu ile birlikte izin alınan kişi ve kurumlar, hak sahibinin yanına konulacak yıldız işareti aracılığıyla (*) ilk dipnotta belirtilmelidir.

Dergiye gönderilen çalışmada birden fazla yazar olması halinde, her bir yazar çalışmaya bilimsel olarak kayda değer ölçüde katkı sağlamış olmalıdır. Tüm yazarlar çalışmadan sorumludur.

Yazarlık için yeterli ölçütleri karşılamayan ancak çalışmaya katkısı olan kişilere çalışmanın başlığına konulacak yıldız işareti aracılığıyla (*) dipnotta “teşekkür/bilgiler” kısmında yer verilebilir.

Yazarların isim sıralaması, yazarların ortak kararı olmalıdır. Değerlendirme süreci başlamış bir çalışmanın yazar sorumluluklarının değiştirilmesi (yazar ekleme, yazar çıkartma, yazar sırası değiştirilmesi vb.) teklif edilemez.

Yazar, araştırmanın sonuçlarını veya bilimsel değerlendirmeyi etkileyebilme potansiyeli olan finansal ilişkileri, çıkar çatışmasını ve çıkar rekabetini beyan eder.

Yazar, yayımlanmış çalışmasında belirgin bir hata veya yanlışlık tespit ederse, bu yanlışlıklara ilişkin düzeltme veya geri çekme için editör ile hemen temasa geçme ve iş birliği yapma sorumluluğu taşır.

Yazar/yazarlar isim-soyisim, ORCID, çalışılan kurum, ülke-şehir, e-posta adresi bilgilerini açık, doğru ve eksiksiz bir şekilde yazar.

3) Hakemlerin Yükümlülükleri

Hakemler, değerlendirilmek üzere kendilerine gönderilen makale hakkında gerekli uzmanlığa sahip olmalıdır.

Hakemler, makaleleri tarafsız ve nesnel olarak değerlendirmelidir.

Hakemlerin, makale konusu hakkında kendilerini yetkin görmemesi, tarafsız ve nesnel olarak değerlendirme yapamayacaklarını hissetmeleri ve zamanında geri dönüş sağlamalarının mümkün olmaması hallerinde editöre bu durumu bildirmeleri ve hakem sürecinin iptal edilmesini talep etmeleri gerekmektedir.

Hakemlerin araştırma, yazarlar ve araştırmanın finansal destekçileriyle rekabet ve çıkar çatışması içinde olmamaları gerekmektedir. Adil ve tarafsız bir değerlendirme yapılmasını engelleyecek bir çıkar çatışması fark edilmesi halinde bu durum editöre bildirilmelidir.

Değerlendirilmek üzere gönderilen çalışmada araştırma ve yayın etiğiyle ilgili herhangi bir ihlal tespit edildiğinde bu durum editöre bildirilmelidir.

Değerlendirilmek üzere gönderilen çalışma, üçüncü kişilerle paylaşılamaz ve tartışılamaz. Çalışmaya ilişkin tüm bilgiler gizli tutulur.

Hakem Değerlendirme Formu gerçeğe uygun biçimde doldurulmalı ve bilimsel değerlendirme içermelidir. Geri bildirim nezaket ve saygı kurallarına uygun, yapıcı ve objektif olmalıdır.

4) Editörlerin Yükümlülükleri

Genel Yükümlülükler: Yazar, okuyucu, hakem ve yayın kurulunun derginin geliştirilmesine yönelik görüşlerini araştırmak ve bilimsel ihlallerin önlenmesi için uğraşmak.

Yazarlarla İlişkiler: Dergiye çalışmaların gönderilmesi usulü, yazarlardan beklenenler, derginin yazım kuralları, etik ilkeler ve önemli diğer hususlar hakkında yazarlara rehberler oluşturmak ve bunları güncel tutmak.

Bir etik ihlal şüphesi olduğunda COPE Akış Şemalarından yararlanarak süreci yönetmek.

Hakemlerle İlişkiler: Dergi kurallarını hakemlere doğrudan ve en güncel haliyle sunmak.

Hakemlerin bir çalışmayı değerlendirmeden önce potansiyel çıkar çatışmalarını belirtmelerini istemek.

Hakemlerin dergiye katkısını takdir etmeye çalışmak.

Hakemlerin performanslarını takip etmek ve buna ilişkin bir veri tabanı oluşturmak.

Sürekli olarak nezaketsiz, düşük performansta veya geç yazan hakemleri derginin veri tabanından çıkarmak.

(https://publicationethics.org/files/u2/Best_Practice.pdf )

5) Etik İhlallere İlişkin Genel İlkeler

Etik ihlallerinin önlenmesi için yayımlanmak üzere gönderilen çalışmalar çift taraflı kör hakemlik sürecinden geçirilerek hakem incelemesine tabi tutulmaktadır. Her iki hakem tarafından çalışmanın yayımlanmasının uygun bulunması gerekmektedir. Bir hakemin reddettiği çalışmanın, diğer hakem tarafından yayımlanması uygun görülüyorsa çalışmanın değerlendirilmesi nihai olarak üçüncü hakem tarafından yapılmaktadır. Üçüncü hakem tarafından da reddedilen çalışmalar yazara bildirilmekte ve çalışma reddedilerek değerlendirme dışı bırakılmaktadır.
Dergiye gönderilen çalışmalar editör veya yardımcı editörler tarafından iThenticate benzerlik tespit programı kullanılarak kontrol edilmektedir. Çalışmanın diğer çalışmalarla benzerlik oranının %20’nin altında olması gerekmektedir. Benzerlik oranı %20’nin üzerinde olan çalışmalar hakeme gönderilmeksizin reddedilmektedir. Bibliyografik materyaller (kaynakça, alıntılar vb.) taramaya dâhil edilmez.

Çalışmanın yayımlanmasından önce etik ihlalinin veya suistimalin fark edilmesi durumunda Yayın Kurulu çalışmanın iade edilmesine ve yayımlanmamasına karar verebilir.

Çalışma yayımlandıktan sonra etik ihlali veya suistimalin ortaya çıkması durumunda çalışma yayımdan kaldırılır. Bu aşamada COPE Rehberleri esas alınır.

(https://publicationethics.org/sites/default/files/Full_set_of_flowcharts_Turkey_2017%20%281%29.pdf)

YAYIN POLİTİKASI

1) Dergi Hakkında

Süleyman Demirel Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi (SDÜHFD), Süleyman Demirel Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafından 2011 yılından itibaren çıkarılmaktadır. Dergi, 2017 yılından itibaren ULAKBİM tarafından taranan “Hakemli Dergi” statüsünde olup Haziran ve Aralık aylarında olmak üzere yılda iki sayı olarak yayımlanan açık erişimli bir dergidir. Yayımlanması kabul edilen her çalışmaya DOI numarası atanmaktadır. Dergide yayımlanacak çalışmaların dili, Türkçe, İngilizce veya Almanca’dır.

Dergide yayımlanacak çalışmaların akademik düzeyinin en yüksek bilimsel standartlara uygun olması ve hukuk öğretisine katkı sunması gerekmektedir.

Dergiye gönderilen çalışmalar başka bir yerde yayımlanmamış ya da yayımlanmak üzere gönderilmemiş olmamalıdır.

Dergiye makale kabul süreci, DergiPark sistemi üzerinden sağlanır ve sistem makale kabulü için her zaman açıktır. Yayım süreçleri yazarlar tarafından DergiPark sistemi üzerinden şeffaf bir şekilde takip edilebilmektedir.

2) Telif Hakkı ve Lisanslama

Yazar/yazarlar dergiye gönderdikleri çalışmalarının Creative Commons Atıf-GayrıTicari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) lisansı ile yayımlanmasını kabul ederler. CC BY-NC 4.0 lisansı, eserin ticari kullanım dışında her boyut ve formatta paylaşılmasına, kopyalanmasına, çoğaltılmasına ve orijinal esere uygun şekilde atıfta bulunmak kaydıyla yeniden düzenleme, dönüştürme ve eserin üzerine inşa etme dâhil uyarlanmasına izin verir.

3) Açık Erişim Bildirimi

Dergi açık erişimlidir ve derginin tüm içeriği okura ücretsiz olarak sunulur. Dergi, Budapeşte Açık Erişim Girişimi (BOAI) Deklarasyonu’nu benimsemiştir. Buna göre; “açık erişim, “bilimsel literatürün İnternet aracıyla finansal, yasal ve teknik bariyerler olmaksızın, erişilebilir, okunabilir, kaydedilebilir, kopyalanabilir, yazdırılabilir, taranabilir, tam metne bağlantı verilebilir, dizinlenebilir, yazılıma veri olarak aktarılabilir ve her türlü yasal amaç için kullanılabilir olması” anlamında kullanılmıştır. Çoğaltma-dağıtım üzerindeki kısıtlama ve bu alandaki telif hakkı rolü; kendi çalışmalarının bütünlüğünü kontrol etmeleri, düzgün şekilde tanınmaları ve alıntı yapılabilmeleri için yazarlara verilmelidir.”.

4) Gizlilik Bildirimi

Yazar/yazarların yayımlama sürecinde paylaştığı tüm veriler (isim, iletişim bilgileri, adres vs.) yalnızca bilimsel amaçlarla kullanılır ve üçüncü kişilerle paylaşılamaz. Gönderilen çalışmalarla ilgili bilgiler, çalışma yayımlanana kadar gizli tutulur.

5) Arşivleme Politikası

Dergide yayımlanan çalışmalar, DergiPark tarafından sunulan LOCKSS sistemi ile saklanmaktadır.

Yazar/yazarlar, Dergi’nin URL’sinin paylaşılması koşuluyla çalışmanın bir kısmını veya tümünü kişisel arşivlerinde(kendi websiteleri vb.) kendi kendilerine arşivleyebilirler.

6) Ücret, Sponsorluk ve Reklamlar

Süleyman Demirel Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi’nde yayımlanması için gönderilen çalışmaların değerlendirilmesi için yazardan hiçbir aşamada ücret talep edilmemektedir.
Dergi, sponsorluk ve reklam tekliflerini kabul etmemektedir.