Araştırma Makalesi

ARAP ATASÖZLERİNİN OLUŞUMUNA TESİR EDEN ÖNEMLİ ETKENLER

Sayı: 47 31 Aralık 2021
PDF İndir

ARAP ATASÖZLERİNİN OLUŞUMUNA TESİR EDEN ÖNEMLİ ETKENLER

Öz

Atasözleri, vecizeler ve özdeyişler, edebî türlerin önemli çeşitlerindendir. Atasözü ve özdeyişler lafızlarının kısa, anlamlarının öğüt verici ve yol gösterici, akılda kalıcı olması ve uzun yılların tecrübesine dayanması, edebî güzelliği bazı özelliklerindendir. İşte bu gibi özelliklerinden dolayı sonraki nesillere asırlardır sözlü ve yazılı olarak aktarılmaya devam edilmektedir. Mesel ve özdeyişlerin teşekkülüne bazı insanlar isabetli görüş, yardım etme, cömertlik, cesaret, güzel ahlak ve fesahat gibi olumlu özellikleriyle vesile olmuştur. Bazı insanlar da kötülükleri, vefasızlıkları, zulümleri, cimrilikleri gibi uygun olmayan tavır ve davranışlarıyla atasözlerinin oluşumuna vesile olmuştur. Yine pek çok hayvan ve cisim farklı özelliklerinden dolayı mesellerde adlarıyla birlikte yer almıştır. Ayrıca mekânlar da hem kendi özellikleri hem de içinde yaşayan insanların durumlarından hareketle mesellerinin teşekkülüne vesile olmuştur. Genelde bu şekilde ortaya çıkan atasözlerinden insanlar, ibret almış olumsuz tutum ve davranışlardan uzak durmaya çalışmışlardır. Bu çalışmada bazı mesel, vecize ve özdeyişlerin oluşumuna tesir eden ana etkenler örneklerle ele alınacaktır. Ayrıca teşekküllerine vesile olan bariz özellikleri veya hikâyeleri ilim ve edebiyat dünyasının dikkatine sunulacaktır.

Anahtar Kelimeler

Destekleyen Kurum

yok

Proje Numarası

yok

Teşekkür

Gerekli süreçlerden sonra uygun olursa Aralık Sayınızda yayımlaması talebiyle teşekkür ederim.

Kaynakça

  1. Ahmed Cevdet Paşa, Kısas-ı Enbiyâ ve Tevârih-i Hulefâ, 2.Cilt, İstanbul: Bedir Yayınevi, 1976, 638-640
  2. Askerî, Ebû Hilâl, Cemheratu’l-emsâl, Erşim 9 Ekim 2021 http://rdjoudjou.freehostia.com/livre/%D8%AC%D9%85%D9%87%D8%B1%D8%A9%20%D8%A7%D9%84%D8%A3%D9%85%D8%AB%D8%A7%D9%84.pdf
  3. Aynî, Bedruddin Muhammed Mahmûd b. Ahmed, Umdetü’l kârî şerhu sahîhi’l-Buhârî, 7. Cilt. Beyrut: İhyâu Türâsi’l-Arab, ts.
  4. Buhârî, Ebû Abdillah Muhammed b. İsmail, el-Câmiu‘s-sahîh, İstanbul: Çağrı Yayınları, 1992.
  5. Câhiz, Ebû Osman Amr b. Bahr, el-Beyân ve’t-tebyîn, 1.ve 2.Cilt, thk. Abdüsselâm Muhammed Hârûn, Kahire: Mektebetü’l-Hâncî, 1975.
  6. Cürcânî, Abdu’l-Kâhir, Kitâbu delâili’l-i‘câz, thk, Mahmûd Muhammed Şâkir, Cidde: Dâru’l-Medenî, 1992.
  7. Dârakutnî, el-Bağdâdî Ali b. Umer, Sünenü’d-Dârakutnî, Beyrut: Dâru’l-Marife, 1966.
  8. Döndüren, Hamdi İnsanlığa Son Çağrı Kur’ân-ı Kerim, 2. Cilt, Ankara: İmaj Baskı, 2003.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Din Araştırmaları

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Yayımlanma Tarihi

31 Aralık 2021

Gönderilme Tarihi

13 Ekim 2021

Kabul Tarihi

6 Aralık 2021

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Sayı: 47

Kaynak Göster

APA
Kazan, R. (2021). ARAP ATASÖZLERİNİN OLUŞUMUNA TESİR EDEN ÖNEMLİ ETKENLER. Süleyman Demirel Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 47, 111-129. https://izlik.org/JA93YG98MH
AMA
1.Kazan R. ARAP ATASÖZLERİNİN OLUŞUMUNA TESİR EDEN ÖNEMLİ ETKENLER. Süleyman Demirel Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi. 2021;(47):111-129. https://izlik.org/JA93YG98MH
Chicago
Kazan, Ramazan. 2021. “ARAP ATASÖZLERİNİN OLUŞUMUNA TESİR EDEN ÖNEMLİ ETKENLER”. Süleyman Demirel Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, sy 47: 111-29. https://izlik.org/JA93YG98MH.
EndNote
Kazan R (01 Aralık 2021) ARAP ATASÖZLERİNİN OLUŞUMUNA TESİR EDEN ÖNEMLİ ETKENLER. Süleyman Demirel Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 47 111–129.
IEEE
[1]R. Kazan, “ARAP ATASÖZLERİNİN OLUŞUMUNA TESİR EDEN ÖNEMLİ ETKENLER”, Süleyman Demirel Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, sy 47, ss. 111–129, Ara. 2021, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA93YG98MH
ISNAD
Kazan, Ramazan. “ARAP ATASÖZLERİNİN OLUŞUMUNA TESİR EDEN ÖNEMLİ ETKENLER”. Süleyman Demirel Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi. 47 (01 Aralık 2021): 111-129. https://izlik.org/JA93YG98MH.
JAMA
1.Kazan R. ARAP ATASÖZLERİNİN OLUŞUMUNA TESİR EDEN ÖNEMLİ ETKENLER. Süleyman Demirel Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi. 2021;:111–129.
MLA
Kazan, Ramazan. “ARAP ATASÖZLERİNİN OLUŞUMUNA TESİR EDEN ÖNEMLİ ETKENLER”. Süleyman Demirel Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, sy 47, Aralık 2021, ss. 111-29, https://izlik.org/JA93YG98MH.
Vancouver
1.Ramazan Kazan. ARAP ATASÖZLERİNİN OLUŞUMUNA TESİR EDEN ÖNEMLİ ETKENLER. Süleyman Demirel Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi [Internet]. 01 Aralık 2021;(47):111-29. Erişim adresi: https://izlik.org/JA93YG98MH