Derleme

AFGANİSTAN’DA ETNİK GRUPLAR VE SİYASAL YAPI

Cilt: 28 Sayı: 1 31 Ocak 2023
PDF İndir
TR EN

AFGANİSTAN’DA ETNİK GRUPLAR VE SİYASAL YAPI

Öz

Etnik köken, Afganların günlük yaşamlarını etkilemekle kalmayıp siyasi davranışlarının belirlenmesinde yadsınamaz bir rol oynamaktadır. 1747'de Peştun aşiretlerinin merkezinde yer aldığı Abdali hükümetinin kurulmasından günümüze kadar Afganistan’da siyasi iktidar mücadelesi içerisinde etnisite önemini korumaya devam etmektedir. Etnisiteye bağlı çatışmalar Afganistan'daki istikrarsızlığın ve siyasi krizlerin önemli kaynağı olarak görülmektedir. Afganistan, ulus inşası sürecinin tamamlanmadığı, hükümetin tam bir güç tekeline sahip olmadığı ve halkın büyük bir bölümünün ulus-altı çıkarlara karşı ulusal duyguları tercih etmediği bir ülkedir. Afganistan halkının büyük bir bölümünün sosyal hayatı hala aşiret birliği temelinde yönetilmektedir. Etnisite sorunu, uzun zamandan beri Afgan toplumunda anlaşmazlık ve bölünme kaynağı olmuştur ve ulusal kimliğin ve bütünlüğün gerçekleştirilememesinde en etkili faktörlerden biridir. Bu çalışmada tarihsel süreçte Afganistan’daki etnik gruplar ve siyasal yapı arasındaki ilişki siyasal iktidarın oluşumu, pekiştirilmesi ve genişlemesi boyutlarıyla değerlendirilmiştir. Komşu ülkelerin Afganistan’ın iç siyasetine müdahalesi, Afgan halkının demokratik siyasal kültür düzeyinin düşük düzeyde oluşu, insanları harekete geçirmek için etnik siyasete alternatif bir fikrin olmaması ve siyasi seçkinler tarafından etnik duyguların istismar edilmesi Afgan siyasetinde geleneksel elitlerin gücünü korumasına ve siyasi sorunların çözülememesine neden olmaktadır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. ANDISHMAND, I. (2020). America in Afghanistan. Kabul: Ashona.
  2. ANDISHMAND, M. (1990). The occupation of Afghanistan by the Russians. Kabul: khurasan.
  3. ARIYANFAR, S. (2014). Afsana-e- Tarikh ve Azadi National hero Ahmad Shah Masoud. Kabul: Orfan.
  4. AROZU, A. (2002). Chigonagi Hoviyet-e- Milli Afghanistan. Tehran: Orfan.
  5. AROZU, A. (2002). Chogonagi Hoviyeti Milli. Tehran: Orfan.
  6. ASHRAFI, A. (1993). National and Ethnic Identity. Goftogo Magazine, 45-57.
  7. BAQIRI, E. (2019). Hops of peace and negotiation in Afghanistan. Jornal of Stratigic Researchs, 115- 116.
  8. BASHIRIYAH, H. (2016). Politic Sociology. Tehran: Ney.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Derleme

Yayımlanma Tarihi

31 Ocak 2023

Gönderilme Tarihi

27 Aralık 2022

Kabul Tarihi

31 Ocak 2023

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2023 Cilt: 28 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Khawarnasab, A., & Avcı, M. (2023). AFGANİSTAN’DA ETNİK GRUPLAR VE SİYASAL YAPI. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 28(1), 131-139. https://izlik.org/JA75NC89XZ
AMA
1.Khawarnasab A, Avcı M. AFGANİSTAN’DA ETNİK GRUPLAR VE SİYASAL YAPI. SDÜİİBFD. 2023;28(1):131-139. https://izlik.org/JA75NC89XZ
Chicago
Khawarnasab, Akbarshah, ve Mücahit Avcı. 2023. “AFGANİSTAN’DA ETNİK GRUPLAR VE SİYASAL YAPI”. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 28 (1): 131-39. https://izlik.org/JA75NC89XZ.
EndNote
Khawarnasab A, Avcı M (01 Ocak 2023) AFGANİSTAN’DA ETNİK GRUPLAR VE SİYASAL YAPI. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 28 1 131–139.
IEEE
[1]A. Khawarnasab ve M. Avcı, “AFGANİSTAN’DA ETNİK GRUPLAR VE SİYASAL YAPI”, SDÜİİBFD, c. 28, sy 1, ss. 131–139, Oca. 2023, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA75NC89XZ
ISNAD
Khawarnasab, Akbarshah - Avcı, Mücahit. “AFGANİSTAN’DA ETNİK GRUPLAR VE SİYASAL YAPI”. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 28/1 (01 Ocak 2023): 131-139. https://izlik.org/JA75NC89XZ.
JAMA
1.Khawarnasab A, Avcı M. AFGANİSTAN’DA ETNİK GRUPLAR VE SİYASAL YAPI. SDÜİİBFD. 2023;28:131–139.
MLA
Khawarnasab, Akbarshah, ve Mücahit Avcı. “AFGANİSTAN’DA ETNİK GRUPLAR VE SİYASAL YAPI”. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 28, sy 1, Ocak 2023, ss. 131-9, https://izlik.org/JA75NC89XZ.
Vancouver
1.Akbarshah Khawarnasab, Mücahit Avcı. AFGANİSTAN’DA ETNİK GRUPLAR VE SİYASAL YAPI. SDÜİİBFD [Internet]. 01 Ocak 2023;28(1):131-9. Erişim adresi: https://izlik.org/JA75NC89XZ