ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN CEP TELEFONU TALEBİNDE İSRAFA YÖNELİK DAVRANIŞLARININ ANALİZİ -Dumlupınar Üniversitesi Öğrencilerine Yönelik Bir Uygulama-

Cilt: 18 Sayı: 1 1 Mart 2013
  •   Doç.Dr.Ergin Uzgören
  • Arş.gör.mehmet Şengür
  • Öğr.gör.ümit Yiğit
PDF İndir
EN TR

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN CEP TELEFONU TALEBİNDE İSRAFA YÖNELİK DAVRANIŞLARININ ANALİZİ -Dumlupınar Üniversitesi Öğrencilerine Yönelik Bir Uygulama-

Öz

Zorunlu bir ihtiyaç haline gelen cep telefonu piyasasında firmalar arasındaki rekabet artmış ve tüketimi arttırmaya yönelik çabalar önem kazanmıştır. Piyasada hızlı teknolojik ilerlemeler, ürün faklılaştırması, ürünün sahip olduğu niteliklerdeki artış, yoğun reklam ve promosyon uygulamaları dikkati çekmektedir. Bu ortam tüketici tercihlerinin rasyonellikten uzaklaşarak kaynak israfına yönelmesine neden olabilmektedir. Bu çalışmada cep telefonu piyasasında önemli bir tüketici grubu olan üniversite öğrencilerinin cep telefonu tercih ve kullanımlarında israfa neden olan davranışları ile ilgili değerlendirmelerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Yapılan çalışma sonucunda öğrenci ailelerinin aylık ortalama gelirlerinin, kredi veya burs alıyor olmalarının ve cinsiyetlerinin israf algısı üzerinde etkili olduğu görülmüştür. Öğrencilerin kesinlikle israf olarak nitelendirdikleri davranışların başında, zorunlu ihtiyaçlarını karşılayamayan kimselerin pahalı cep telefonu talep ediyor olması gelmiştir. Buna karşılık ön ödemeli hat kullanılıyor olması öğrenciler için hiç bir şekilde israf içermeyen davranıştır. Ayrıca elde edilen verilere göre öğrencilerin cep telefonlarındaki mevcut fonksiyonlardan en çok SMS ve MP3 özelliklerini kullandıkları, Wap, GPRS, MMS ve GPS (Navigasyon) özelliklerini ise neredeyse hiç kullanmadıkları belirlenmiştir

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. ALTUNIŞIK, R., COSKUN R., BAYRAKTAROĞLU S. ve YILDIRIM E. (2010), Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri, Sakarya.
  2. AYDIN, K. (2004), “Üniversite Öğrencilerinin Cep Telefonu Kullanımı Ve GSM Operatörü Tercihleri Üzerine Bir Çalışma”, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Cilt 9, Sayı 1, Isparta, s.149-164.
  3. AYDIN, S. (2009), “ Kişisel ve Ürün Temelli Yenilikçilik: Cep telefonu Kullanıcıları Üzerine Ampirik Bir Uygulama”, Doğuş Üniversitesi Dergisi, 10(2),188-203.
  4. BTK. (2010), Faaliyet Raporu.
  5. ÇAKIR, M., ÇAKIR F. ve USTA G. (2010), “Üniversite Öğrencilerinin Tüketim Tercihlerini Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi”, Organizasyon ve Yönetim Bilimleri Dergisi, Cilt 2, Sayı 2. s.87-94.
  6. DÜNDAR, S. ve ECER F. (2007), Öğrencilerin GSM Operatörü Tercihinin, Analitik Hiyerarşi Süreci Yöntemiyle Belirlenmesi”, Celal Bayar Üniversitesi Yönetim ve Ekonomi Dergisi, Cilt 15, Sayı 1, Manisa, s.195-205.
  7. EREN, H. vd. (1988), Türkçe Sözlük, Türk Dil Kurumu, Türk Dil Kurumu Yayın No.549, Sözlük Bilim ve Uygulama Kolu, Türk Tarih Kurumu, Ankara.
  8. GÜLMEZ, M. (2005), “Üniversite Öğrencilerinin Cep Telefonu Satın Alma Ve Kullanımını Etkileyen Faktörler: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi İle Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitelerinde Bir Uygulama”, Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Sayı 24, s.37-62.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

  Doç.Dr.Ergin Uzgören Bu kişi benim

Arş.gör.mehmet Şengür Bu kişi benim

Öğr.gör.ümit Yiğit Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Mart 2013

Gönderilme Tarihi

12 Haziran 2015

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2013 Cilt: 18 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Uzgören, D., Şengür, A., & Yiğit, Ö. (2013). ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN CEP TELEFONU TALEBİNDE İSRAFA YÖNELİK DAVRANIŞLARININ ANALİZİ -Dumlupınar Üniversitesi Öğrencilerine Yönelik Bir Uygulama-. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 18(1), 29-44. https://izlik.org/JA75AB79BU
AMA
1.Uzgören D, Şengür A, Yiğit Ö. ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN CEP TELEFONU TALEBİNDE İSRAFA YÖNELİK DAVRANIŞLARININ ANALİZİ -Dumlupınar Üniversitesi Öğrencilerine Yönelik Bir Uygulama-. SDÜİİBFD. 2013;18(1):29-44. https://izlik.org/JA75AB79BU
Chicago
Uzgören, Doç.Dr.Ergin, Arş.gör.mehmet Şengür, ve Öğr.gör.ümit Yiğit. 2013. “ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN CEP TELEFONU TALEBİNDE İSRAFA YÖNELİK DAVRANIŞLARININ ANALİZİ -Dumlupınar Üniversitesi Öğrencilerine Yönelik Bir Uygulama-”. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 18 (1): 29-44. https://izlik.org/JA75AB79BU.
EndNote
Uzgören D, Şengür A, Yiğit Ö (01 Mart 2013) ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN CEP TELEFONU TALEBİNDE İSRAFA YÖNELİK DAVRANIŞLARININ ANALİZİ -Dumlupınar Üniversitesi Öğrencilerine Yönelik Bir Uygulama-. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 18 1 29–44.
IEEE
[1] D.Uzgören, A. Şengür, ve Ö. Yiğit, “ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN CEP TELEFONU TALEBİNDE İSRAFA YÖNELİK DAVRANIŞLARININ ANALİZİ -Dumlupınar Üniversitesi Öğrencilerine Yönelik Bir Uygulama-”, SDÜİİBFD, c. 18, sy 1, ss. 29–44, Mar. 2013, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA75AB79BU
ISNAD
Uzgören, Doç.Dr.Ergin - Şengür, Arş.gör.mehmet - Yiğit, Öğr.gör.ümit. “ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN CEP TELEFONU TALEBİNDE İSRAFA YÖNELİK DAVRANIŞLARININ ANALİZİ -Dumlupınar Üniversitesi Öğrencilerine Yönelik Bir Uygulama-”. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 18/1 (01 Mart 2013): 29-44. https://izlik.org/JA75AB79BU.
JAMA
1.Uzgören D, Şengür A, Yiğit Ö. ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN CEP TELEFONU TALEBİNDE İSRAFA YÖNELİK DAVRANIŞLARININ ANALİZİ -Dumlupınar Üniversitesi Öğrencilerine Yönelik Bir Uygulama-. SDÜİİBFD. 2013;18:29–44.
MLA
Uzgören, Doç.Dr.Ergin, vd. “ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN CEP TELEFONU TALEBİNDE İSRAFA YÖNELİK DAVRANIŞLARININ ANALİZİ -Dumlupınar Üniversitesi Öğrencilerine Yönelik Bir Uygulama-”. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 18, sy 1, Mart 2013, ss. 29-44, https://izlik.org/JA75AB79BU.
Vancouver
1.  Doç.Dr.Ergin Uzgören, Arş.gör.mehmet Şengür, Öğr.gör.ümit Yiğit. ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN CEP TELEFONU TALEBİNDE İSRAFA YÖNELİK DAVRANIŞLARININ ANALİZİ -Dumlupınar Üniversitesi Öğrencilerine Yönelik Bir Uygulama-. SDÜİİBFD [Internet]. 01 Mart 2013;18(1):29-44. Erişim adresi: https://izlik.org/JA75AB79BU