EN
TR
YİYECEK İÇECEK ENDÜSTRİSİNDE ULUSLARARASI PERFORMANS KIYASLAMASI
Öz
Bu çalışmada Türkiye’deki yiyecek-içecek şirketlerinin tedarik zinciri performansları, veri zarflama analizi (VZA) yöntemiyle ve sadece halka açık veriler kullanılarak ölçülmüş ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki rakip şirketlerle kıyaslanmıştır. Rakip sektörün performansının Türkiye’deki şirketlerin performansından daha iyi olduğu saptansa da küresel olarak rekabet edebilecek Türk şirketlerin olduğu bunun yanısıra performansı rekabet edemeyecek kadar düşük önemli sayıda şirketin de bulunduğu tespit edilmiştir. Yüksek tedarik zinciri maliyetleri, performans düzeyini düşüren önemli bir kriter olarak ortaya çıkmıştır. Bu nedenle de Türk yiyecek endüstrisinin rekabet edebilirliği için tedarik zincirlerinin etkinliğinin sağlanması önem kazanmaktadır
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- 1. Agarwal, A. , Shankar, R. ve Tiwari, M., “Modeling the Metrics of Lean, Agile ve Leagile Supply Chain: An ANP Based Approach”, European Journal of Operational Research, cilt 273, s. 211-225, 2006.
- 2. Angerhofer, B., J. ve Angelides, M.C., “ A Model and a Performance Measurement System for Collaborative Supply Chains”, Decision Support Systems, cilt 42, s. 283-301, 2006.
- 3. Beamon, B.M. “Measuring Supply Chain Performance”, International Journal of Operations and Production Management, cilt 19, s. 275- 92, 1999.
- 4. Berger, A.N. Leusner ve Mingo, J.H. “ The Efficiency of Bank Branches”, Journal of Monetary Economics, cilt. 40, s. 141-162, 1997.
- 5. Binder, M., Clegg, M, ve Egel-Hess, W., “Achieving Internal Process Benchmarking: Guidance from BASF”, Benchmarking: An International Journal, cilt 13, s.662-687, 2006.
- 6. Chan, F.T.S., “Performance Measurement in a Supply Chain”, International Journal of Advanved Manufacturing Technology, cilt 21, s. 534-548, 2003.
- 7. Charnes A., W Cooper ve E. Rhodes, “Measuring the Efficiency of Decision Making Units”, European Journal of Operational Research, cilt 2, s. 429-44, 1978.
- 8. Chen, I.J. ve Paulraj, A. “Strategic Buyer-Supplier Relationships Information Technologyand External Logistics Integration”, Journal of Supply Chain Management, cilt 43, s. 2-14, 2007.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
-
Yayımlanma Tarihi
1 Mart 2010
Gönderilme Tarihi
12 Haziran 2015
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2010 Cilt: 15 Sayı: 1
APA
Tektaş, doç.dr.arzu, & Tosun, E. Ö. (2010). YİYECEK İÇECEK ENDÜSTRİSİNDE ULUSLARARASI PERFORMANS KIYASLAMASI. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 15(1), 29-44. https://izlik.org/JA53NC36KW
AMA
1.Tektaş doç.dr.arzu, Tosun EÖ. YİYECEK İÇECEK ENDÜSTRİSİNDE ULUSLARARASI PERFORMANS KIYASLAMASI. SDÜİİBFD. 2010;15(1):29-44. https://izlik.org/JA53NC36KW
Chicago
Tektaş, doç.dr.arzu, ve Esin Özdemir Tosun. 2010. “YİYECEK İÇECEK ENDÜSTRİSİNDE ULUSLARARASI PERFORMANS KIYASLAMASI”. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 15 (1): 29-44. https://izlik.org/JA53NC36KW.
EndNote
Tektaş doç.dr.arzu, Tosun EÖ (01 Mart 2010) YİYECEK İÇECEK ENDÜSTRİSİNDE ULUSLARARASI PERFORMANS KIYASLAMASI. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 15 1 29–44.
IEEE
[1] doç.dr.arzuTektaş ve E. Ö. Tosun, “YİYECEK İÇECEK ENDÜSTRİSİNDE ULUSLARARASI PERFORMANS KIYASLAMASI”, SDÜİİBFD, c. 15, sy 1, ss. 29–44, Mar. 2010, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA53NC36KW
ISNAD
Tektaş, doç.dr.arzu - Tosun, Esin Özdemir. “YİYECEK İÇECEK ENDÜSTRİSİNDE ULUSLARARASI PERFORMANS KIYASLAMASI”. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 15/1 (01 Mart 2010): 29-44. https://izlik.org/JA53NC36KW.
JAMA
1.Tektaş doç.dr.arzu, Tosun EÖ. YİYECEK İÇECEK ENDÜSTRİSİNDE ULUSLARARASI PERFORMANS KIYASLAMASI. SDÜİİBFD. 2010;15:29–44.
MLA
Tektaş, doç.dr.arzu, ve Esin Özdemir Tosun. “YİYECEK İÇECEK ENDÜSTRİSİNDE ULUSLARARASI PERFORMANS KIYASLAMASI”. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 15, sy 1, Mart 2010, ss. 29-44, https://izlik.org/JA53NC36KW.
Vancouver
1. doç.dr.arzu Tektaş, Esin Özdemir Tosun. YİYECEK İÇECEK ENDÜSTRİSİNDE ULUSLARARASI PERFORMANS KIYASLAMASI. SDÜİİBFD [Internet]. 01 Mart 2010;15(1):29-44. Erişim adresi: https://izlik.org/JA53NC36KW