Türkiye’de Kredi Kartı Harcamaları ve Vergi Gelirleri İlişkisi: Vektör Otoregresif Model İle Analizi (2007-2015)

Cilt: 20 Sayı: 4 22 Aralık 2015
  • İclal Çögürcü

Türkiye’de Kredi Kartı Harcamaları ve Vergi Gelirleri İlişkisi: Vektör Otoregresif Model İle Analizi (2007-2015)

Öz

Günümüzde kredi kartı kullanımı hem birey ve ticari kuruluşları hem de ülke ekonomisini makro bazda büyük ölçüde etkilediğinden her geçen gün kullanımı artmaktadır. Ülke ekonomisi açısından bakıldığında makro değişkenleri etkiyerek enflasyonu düşürmesi, istihdamı artırması, kayıt dışılığın önüne geçerek vergi kayıp ve kaçağını azaltması ve buna bağlı olarak vergi gelirlerini artırması en başta gelen avantajlarındandır. Ülke ekonomisinde ise aynı zamanda yapılan işlemlerin sisteme kaydedilmesi sayesinde bir güvenlik sağlanmakta ve paranın yıpranma payının azalmasını da sağlamaktadır. Ayrıca yabancı ülke vatandaşlarının kullandığı kredi kartı ülke ekonomisine önemli bir döviz girdisi sağlamaktadır.

Vergi gelirleri kamu gelirlerinin büyük bir kısmını oluşturmakta aynı zamanda da kayıt dışılığın azalmasında önemli bir araçtır. Bu çalışmada Türkiye’deki 2007-2015 yıllarına ait zaman serileri verilerinden faydalanılmıştır. Çalışmada Genişletilmiş Dickey Fuller (ADF) durağanlık testi ile serilerin durağanlığı test edildikten sonra kredi kartı ve vergi gelirleri arasındaki ilişki Granger nedensellik testiyle, değişkenler arasındaki ilişkinin yönü ve derecesi ise Vektör Otoregresif Model (VAR) analizi test edilmeye çalışılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

İclal Çögürcü Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

22 Aralık 2015

Gönderilme Tarihi

22 Aralık 2015

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2015 Cilt: 20 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA
Çögürcü, İ. (2015). Türkiye’de Kredi Kartı Harcamaları ve Vergi Gelirleri İlişkisi: Vektör Otoregresif Model İle Analizi (2007-2015). Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 20(4). https://izlik.org/JA44EZ77ZX
AMA
1.Çögürcü İ. Türkiye’de Kredi Kartı Harcamaları ve Vergi Gelirleri İlişkisi: Vektör Otoregresif Model İle Analizi (2007-2015). SDÜİİBFD. 2015;20(4). https://izlik.org/JA44EZ77ZX
Chicago
Çögürcü, İclal. 2015. “Türkiye’de Kredi Kartı Harcamaları ve Vergi Gelirleri İlişkisi: Vektör Otoregresif Model İle Analizi (2007-2015)”. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 20 (4). https://izlik.org/JA44EZ77ZX.
EndNote
Çögürcü İ (01 Aralık 2015) Türkiye’de Kredi Kartı Harcamaları ve Vergi Gelirleri İlişkisi: Vektör Otoregresif Model İle Analizi (2007-2015). Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 20 4
IEEE
[1]İ. Çögürcü, “Türkiye’de Kredi Kartı Harcamaları ve Vergi Gelirleri İlişkisi: Vektör Otoregresif Model İle Analizi (2007-2015)”, SDÜİİBFD, c. 20, sy 4, Ara. 2015, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA44EZ77ZX
ISNAD
Çögürcü, İclal. “Türkiye’de Kredi Kartı Harcamaları ve Vergi Gelirleri İlişkisi: Vektör Otoregresif Model İle Analizi (2007-2015)”. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 20/4 (01 Aralık 2015). https://izlik.org/JA44EZ77ZX.
JAMA
1.Çögürcü İ. Türkiye’de Kredi Kartı Harcamaları ve Vergi Gelirleri İlişkisi: Vektör Otoregresif Model İle Analizi (2007-2015). SDÜİİBFD. 2015;20. Available at https://izlik.org/JA44EZ77ZX.
MLA
Çögürcü, İclal. “Türkiye’de Kredi Kartı Harcamaları ve Vergi Gelirleri İlişkisi: Vektör Otoregresif Model İle Analizi (2007-2015)”. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 20, sy 4, Aralık 2015, https://izlik.org/JA44EZ77ZX.
Vancouver
1.İclal Çögürcü. Türkiye’de Kredi Kartı Harcamaları ve Vergi Gelirleri İlişkisi: Vektör Otoregresif Model İle Analizi (2007-2015). SDÜİİBFD [Internet]. 01 Aralık 2015;20(4). Erişim adresi: https://izlik.org/JA44EZ77ZX