Araştırma Makalesi

ALGILANAN HİZMET KALİTESİNİN ÖLÇÜMÜNDE SERVTHERM ÖLÇEĞİ KULLANIMI: SPA VE WELLNESS MERKEZLERİNE YÖNELİK BİR UYGULAMA

Cilt: 24 Sayı: 2 30 Nisan 2019
PDF İndir
TR EN

ALGILANAN HİZMET KALİTESİNİN ÖLÇÜMÜNDE SERVTHERM ÖLÇEĞİ KULLANIMI: SPA VE WELLNESS MERKEZLERİNE YÖNELİK BİR UYGULAMA

Öz

Bu çalışmanın amacı, SPA ve Wellness merkezlerindeki algılanan hizmet kalitesinin SERVTHERM ölçeği ile ölçülebilirliğini sınamak ve müşterilerin hizmet kalitesi algılarını demografik özelliklerine göre analiz etmektir. Bununla birlikte, bu hizmeti sunan işletmelerdeki hizmet kalitesinin geliştirilmesine yönelik çözüm önerilerinin sunulması, çalışmanın diğer bir amacıdır. Çalışmada, veri toplama aracı olarak anket formları kullanılmıştır. Bu amaç doğrultusunda, ölçme aracı olarak daha önce kuzey Portekiz’deki termal SPA tesislerinde algılanan hizmet kalitesini ölçmek için Conde, Mazaira, ve Costa (2013) tarafından geliştirilen SERVTHERM ölçeği kullanılmıştır. Bu kapsamda öncelikle ölçek, Türkçeye uyarlanmış ve Antalya ilinde faaliyet gösteren dört adet beş yıldızlı resort otel işletmesi bünyesindeki SPA ve Wellness merkezlerinde hizmet alan 460 katılımcıya uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 22 paket programına aktarılmış ve veri seti analize hazırlanmıştır. Çalışmada kullanılan veriler Mahalanobis mesafe analizi, frekans analizi, t-testi, ANOVA ve Tukey testleri ile analiz edilmiştir. Çalışmada yararlanılan ölçeğin geçerli bir ölçek olup olmadığını ve bu ölçeğin boyutlarının bir üst örtük değişken olan hizmet kalitesinde toplanıp toplanmadığını tespit etmek amacıyla ikinci düzey doğrulayıcı faktör analizi uygulanmıştır. Gerçekleştirilen analizler sonucunda, SPA ve Wellness merkezlerinin hizmet kalitesinin somutluk, güvenilirlik, cevap verebilirlik, güvenlik ve empati olmak üzere beş boyutla açıklandığı tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. AKSU, A., SAHİN, I, ÖZTÜRK, A. ve GÜLTEKİN, S. (2016). “Analysing Green Meeting Perceptions of Medical Meeting Participants: An Exploratory Research in the Antalya Region of Turkey”, European Journal of Tourism Research, 12, 114-132.
  2. ALBAYRAK, T., CABER, M. ve ÖZ, E. K. (2017). “Assessing Recreational Activities Service Quality in Hotels: An Examination of Animation and Spa & Wellness Services”, Journal of Quality Assurance in Hospitality & Tourism, 18(2): 218-234.
  3. BARNETT, V. ve LEWIS, T. (1984). Outliers in Statistical Data. New York: Wiley.
  4. BARTLETT, M. S. (1950). “Tests of Significance in Factor Analysis”, British Journal of Psychology, 3(2): 77-85.
  5. CONDE, R. M. R., MAZAIRA, A. ve COSTA, P. R. S., (2013). “Service Quality Measurement in North Portuguese Thermal Tourism”, Sustainable Medical and Wellness Destinations Client-Result and Innovation-Focused Case Studies, December 2013, Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal.
  6. COHEN, M. ve BODEKER, G., (2008). Understanding the Global SPA Industry: SPA Management. Burlington: Elsevier.
  7. ÇUHADAR, M. (2001). Otel İşletmelerinde Bir Pazarlama Aracı Olarak İnternetin Kullanımı: Antalya İli Sınırları İçerisinde Faaliyet Gösteren 3, 4 ve 5 Yıldızlı Otel İşletmeleri Üzerine Bir Uygulama, Yüksek Lisans Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Isparta.
  8. ERGÜVEN, M. (2009). Bir Termal-Day-SPA Başarı Konsepti, 10. Ulusal Turizm Kongresi, Mersin Üniversitesi, Mersin.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

30 Nisan 2019

Gönderilme Tarihi

14 Mart 2019

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2019 Cilt: 24 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Yiğit Tekinçay, M. S., & Çuhadar, M. (2019). ALGILANAN HİZMET KALİTESİNİN ÖLÇÜMÜNDE SERVTHERM ÖLÇEĞİ KULLANIMI: SPA VE WELLNESS MERKEZLERİNE YÖNELİK BİR UYGULAMA. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 24(2), 187-198. https://izlik.org/JA24ME62RF
AMA
1.Yiğit Tekinçay MS, Çuhadar M. ALGILANAN HİZMET KALİTESİNİN ÖLÇÜMÜNDE SERVTHERM ÖLÇEĞİ KULLANIMI: SPA VE WELLNESS MERKEZLERİNE YÖNELİK BİR UYGULAMA. SDÜİİBFD. 2019;24(2):187-198. https://izlik.org/JA24ME62RF
Chicago
Yiğit Tekinçay, Merve Sema, ve Murat Çuhadar. 2019. “ALGILANAN HİZMET KALİTESİNİN ÖLÇÜMÜNDE SERVTHERM ÖLÇEĞİ KULLANIMI: SPA VE WELLNESS MERKEZLERİNE YÖNELİK BİR UYGULAMA”. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 24 (2): 187-98. https://izlik.org/JA24ME62RF.
EndNote
Yiğit Tekinçay MS, Çuhadar M (01 Nisan 2019) ALGILANAN HİZMET KALİTESİNİN ÖLÇÜMÜNDE SERVTHERM ÖLÇEĞİ KULLANIMI: SPA VE WELLNESS MERKEZLERİNE YÖNELİK BİR UYGULAMA. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 24 2 187–198.
IEEE
[1]M. S. Yiğit Tekinçay ve M. Çuhadar, “ALGILANAN HİZMET KALİTESİNİN ÖLÇÜMÜNDE SERVTHERM ÖLÇEĞİ KULLANIMI: SPA VE WELLNESS MERKEZLERİNE YÖNELİK BİR UYGULAMA”, SDÜİİBFD, c. 24, sy 2, ss. 187–198, Nis. 2019, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA24ME62RF
ISNAD
Yiğit Tekinçay, Merve Sema - Çuhadar, Murat. “ALGILANAN HİZMET KALİTESİNİN ÖLÇÜMÜNDE SERVTHERM ÖLÇEĞİ KULLANIMI: SPA VE WELLNESS MERKEZLERİNE YÖNELİK BİR UYGULAMA”. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 24/2 (01 Nisan 2019): 187-198. https://izlik.org/JA24ME62RF.
JAMA
1.Yiğit Tekinçay MS, Çuhadar M. ALGILANAN HİZMET KALİTESİNİN ÖLÇÜMÜNDE SERVTHERM ÖLÇEĞİ KULLANIMI: SPA VE WELLNESS MERKEZLERİNE YÖNELİK BİR UYGULAMA. SDÜİİBFD. 2019;24:187–198.
MLA
Yiğit Tekinçay, Merve Sema, ve Murat Çuhadar. “ALGILANAN HİZMET KALİTESİNİN ÖLÇÜMÜNDE SERVTHERM ÖLÇEĞİ KULLANIMI: SPA VE WELLNESS MERKEZLERİNE YÖNELİK BİR UYGULAMA”. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 24, sy 2, Nisan 2019, ss. 187-98, https://izlik.org/JA24ME62RF.
Vancouver
1.Merve Sema Yiğit Tekinçay, Murat Çuhadar. ALGILANAN HİZMET KALİTESİNİN ÖLÇÜMÜNDE SERVTHERM ÖLÇEĞİ KULLANIMI: SPA VE WELLNESS MERKEZLERİNE YÖNELİK BİR UYGULAMA. SDÜİİBFD [Internet]. 01 Nisan 2019;24(2):187-98. Erişim adresi: https://izlik.org/JA24ME62RF