Araştırma Makalesi

KAMU YÖNETİMİ-TEKNOLOJİ İLİŞKİSİNİN SORGULANMASINDA BİR ARAÇ: “BLACK MİRROR” DİZİSİ

Cilt: 22 Sayı: Kayfor 15 Özel Sayısı 30 Aralık 2017
  • Şulenur Erdoğan
PDF İndir
TR EN

KAMU YÖNETİMİ-TEKNOLOJİ İLİŞKİSİNİN SORGULANMASINDA BİR ARAÇ: “BLACK MİRROR” DİZİSİ

Öz

Bu metnin iki iddiası vardır. İlki, görsel iletişim araçlarının kamu yönetimi disiplini için önemli olduğunu göstermektir. İkincisi ise kamu yönetimi-teknoloji ilişkisinin sorgulanmasında “Black Mirror” dizisinden yararlanılabileceğini ortaya koymaktır. “Black Mirror” dizisi “teknolojik distopya” olarak “bilim-kurgu” sınıfında yer alsa da aslında bugünün bir eleştirisidir. Bu yüzden, dizinin kimi bölüm ve sahneleri kamu yönetimi uygulamalarında kullanılan teknolojiler hakkında eleştirel bir bakış açısı sunabilir. Çalışma kapsamında seçilen bölüm ve sahnelerin ortak özelliğini ise devletin daha çok güvenlik için daha çok denetlemekte kullandığı teknolojiler oluşturmaktadır. Buradaki “güvenlik” kavramı özellikle iç güvenliğe yani kamu düzeni ve asayişe denk düşse de ulusal güvenliği de anlatmaktadır. Metnin sonucunda ise devletin teknoloji kullanımındaki sınırlarını belirleyen ilkeler üzerine yeniden düşünülmesi gerektiği ortaya çıkacaktır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. ÇİNER, C. U. (2016) “Yönetim ve Sinema”, Ş. Özkan Erdoğan ve O. Zengin (Ed.) Oğuz Onaran’a Armağan, Ankara: Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Araştırma ve Uygulama Merkezi (Yayın No. 13), s. 87-104.
  2. DEMİRHAN, Y. (2011) “Devlet ve Teknoloji İlişkisinin Boyutları” O. E. Aslan ve diğerleri (Yay. Haz.) Kamu Yönetimi ve Teknoloji Kayfor 2010, Ankara: TODAİE, s. 343-376.
  3. ERGUT, F. (2004), Modern Devlet ve Polis, İstanbul: İletişim Yayınları.
  4. FOUCAULT, M. (2016), Güvenlik, Toprak, Nüfus, F. Taylan (Çev.), İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları.
  5. HABERMAS, J. (1993), İdeoloji Olarak Teknik ve Bilim, İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
  6. İNCE, S. (2017) “Belediye Başkanı ve Belediye Başkanlığı Seçimlerinin Türk Sinemasında Bir Siyasi Komedi Temsili Olarak Konumlandırılışı”, Yayınlanmamış Büyükçekmece I. Uluslararası Yerel Yönetimler Kongresi Sunumu.
  7. NEOCLEOUS, M. (2013), Toplumsal Düzenin İnşası: Polis Erkinin Eleştirel Teorisi, İstanbul: H2O Kitap.
  8. RESMİ GAZETE, Sivil Havacılık Kanunu, 19/10/1983, S. 18196.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Şulenur Erdoğan Bu kişi benim
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

30 Aralık 2017

Gönderilme Tarihi

14 Aralık 2017

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2017 Cilt: 22 Sayı: Kayfor 15 Özel Sayısı

Kaynak Göster

APA
Erdoğan, Ş. (2017). KAMU YÖNETİMİ-TEKNOLOJİ İLİŞKİSİNİN SORGULANMASINDA BİR ARAÇ: “BLACK MİRROR” DİZİSİ. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 22(Kayfor 15 Özel Sayısı), 2291-2301. https://izlik.org/JA37SH94FL
AMA
1.Erdoğan Ş. KAMU YÖNETİMİ-TEKNOLOJİ İLİŞKİSİNİN SORGULANMASINDA BİR ARAÇ: “BLACK MİRROR” DİZİSİ. SDÜİİBFD. 2017;22(Kayfor 15 Özel Sayısı):2291-2301. https://izlik.org/JA37SH94FL
Chicago
Erdoğan, Şulenur. 2017. “KAMU YÖNETİMİ-TEKNOLOJİ İLİŞKİSİNİN SORGULANMASINDA BİR ARAÇ: ‘BLACK MİRROR’ DİZİSİ”. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 22 (Kayfor 15 Özel Sayısı): 2291-2301. https://izlik.org/JA37SH94FL.
EndNote
Erdoğan Ş (01 Aralık 2017) KAMU YÖNETİMİ-TEKNOLOJİ İLİŞKİSİNİN SORGULANMASINDA BİR ARAÇ: “BLACK MİRROR” DİZİSİ. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 22 Kayfor 15 Özel Sayısı 2291–2301.
IEEE
[1]Ş. Erdoğan, “KAMU YÖNETİMİ-TEKNOLOJİ İLİŞKİSİNİN SORGULANMASINDA BİR ARAÇ: ‘BLACK MİRROR’ DİZİSİ”, SDÜİİBFD, c. 22, sy Kayfor 15 Özel Sayısı, ss. 2291–2301, Ara. 2017, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA37SH94FL
ISNAD
Erdoğan, Şulenur. “KAMU YÖNETİMİ-TEKNOLOJİ İLİŞKİSİNİN SORGULANMASINDA BİR ARAÇ: ‘BLACK MİRROR’ DİZİSİ”. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 22/Kayfor 15 Özel Sayısı (01 Aralık 2017): 2291-2301. https://izlik.org/JA37SH94FL.
JAMA
1.Erdoğan Ş. KAMU YÖNETİMİ-TEKNOLOJİ İLİŞKİSİNİN SORGULANMASINDA BİR ARAÇ: “BLACK MİRROR” DİZİSİ. SDÜİİBFD. 2017;22:2291–2301.
MLA
Erdoğan, Şulenur. “KAMU YÖNETİMİ-TEKNOLOJİ İLİŞKİSİNİN SORGULANMASINDA BİR ARAÇ: ‘BLACK MİRROR’ DİZİSİ”. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 22, sy Kayfor 15 Özel Sayısı, Aralık 2017, ss. 2291-0, https://izlik.org/JA37SH94FL.
Vancouver
1.Şulenur Erdoğan. KAMU YÖNETİMİ-TEKNOLOJİ İLİŞKİSİNİN SORGULANMASINDA BİR ARAÇ: “BLACK MİRROR” DİZİSİ. SDÜİİBFD [Internet]. 01 Aralık 2017;22(Kayfor 15 Özel Sayısı):2291-30. Erişim adresi: https://izlik.org/JA37SH94FL