Araştırma Makalesi

TİCARİ AÇIKLIK, EKONOMİK BÜYÜME, ŞEHİRLEŞME VE ÇEVRE İLİŞKİSİ

Cilt: 23 Sayı: Geybulla Ramazanoğlu Özel Sayısı 30 Haziran 2018
  • F. Özlem Alper
PDF İndir
EN TR

TİCARİ AÇIKLIK, EKONOMİK BÜYÜME, ŞEHİRLEŞME VE ÇEVRE İLİŞKİSİ

Öz

Sanayi devriminden sonra teknolojideki değişmeler, şehirleşme, ticaretin serbestleşmesi, dünya nüfusundaki ve buna bağlı olarak da ekonomik faaliyetlerdeki artış çevresel bozulmayı hızlandırmıştır. Özellikle üretim sürecinde enerji girdisi olarak fosil yakıt kullanılması, karbondioksit (CO2) salınımını artırmış ve bu durum hava kalitesini olumsuz etkilemiştir. Üretim artışı ve çevre arasındaki bu çelişki çevre kirliliği, ekonomik büyüme ve uluslararası ticaret arasındaki ilişkinin sorgulanmasına yol açmıştır. Bu amaçla çalışmada, Dünya Bankası sınıflandırmasına göre seçilmiş 25 üst gelir grubu, 28 orta gelir grubu ve 11 düşük gelir grubu toplam 64 ülkede ticari açıklık, nüfus yoğunluğu ve kişi başına düşen milli gelirin, kişi başına CO2 salınımı üzerine etkileri, 1995-2016 dönemi için panel veri yöntemi ile analiz edilmektedir. Uygulama sonuçlarına göre tüm ülke gruplarında ve küresel ölçekte ele alınan değişkenler arasında uzun dönemli bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Ortalama grup tahmincisi yöntemi ile hesaplanan uzun dönem katsayılara göre üst gelir grubu ülkelerde ticari açıklık ile CO2 salınımı ters yönde ilişkiliyken, orta ve düşük gelirli ülkeler ile küresel ölçekte pozitif yönde ilişkilidir. Nüfus yoğunluğu ile CO2 salınımı yüksek ve orta gelirli ülkeler ile küresel ölçekte negatif ilişkiliyken; düşük gelirli ülkelerde pozitif ilişkilidir. Kişi başına düşen milli gelir ile CO2 salınımı üç ülke grubu ve küresel ölçekte pozitif ilişkilidir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. ANOULIÈS, L. (2016). “Are Trade Integration and The Environment in Conflict? The Decisive Role of Countries’ Strategic Interactions”, International Economics, 148, 1-15.
  2. ARTAN, S., HAYALOĞLU, P., & SEYHAN, B. (2015). “Türkiye’de Çevre Kirliliği, Dışa Açıklık ve Ekonomik Büyüme İlişkisi”, Yönetim ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, 13(1), 308-325.
  3. COPELAND, B. R., & TAYLOR, M. S. (2004). “Trade, Growth, and The Environment”, Journal of Economic literature, 42(1), 7-71.
  4. ÇETİN, M. & ŞEKER, F. (2014). “Ekonomik Büyüme ve Dış Ticaretin Çevre Kirliliği Üzerindeki Etkisi: Türkiye İçin Bir ARDL Sınır Testi Yaklaşımı”, Yönetim ve Ekonomi: Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 21(2).
  5. ÇINAR, S., YILMAZER, M., & FAZLILAR, T. A. (2012). “Kirlilik Yaratan Sektörlerin Ticareti ve Çevre: Gelişmiş ve Gelişmekte Olan Ülkeler Karşılaştırması”, Doğuş Üniversitesi Dergisi, 13(2), 212-226.
  6. DÖKMEN, G.& AYSU, A. (2010).”Hükümet İstikrarının Doğrudan Yabancı Yatırımlar Üzerinde Etkisi: Gelişmekte Olan Ülkeler Üzerine Ampirik Bir Çalışma”, Journal of Yasar University, 18(5), 3028-3037.
  7. FARHANI, S., SHAHBAZ, M., & AROURİ, M. E. H. (2013). “Panel Analysis of CO2 Emissions, GDP, Energy Consumption, Trade Openness and Urbanization for MENA Countries”, MPRA Working Paper, No. 49258.
  8. FOTROS, M.H. & MAABOUDI, R. (2010). “The Impact of Trade Openness on CO2 Emissions in Iran, 1971-2005”, https://www.gtap.agecon.purdue.edu/resources/download/5112.pdf, (15.05.2018).

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Yayımlanma Tarihi

30 Haziran 2018

Gönderilme Tarihi

11 Haziran 2018

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2018 Cilt: 23 Sayı: Geybulla Ramazanoğlu Özel Sayısı

Kaynak Göster

APA
Alper, F. Ö. (2018). TİCARİ AÇIKLIK, EKONOMİK BÜYÜME, ŞEHİRLEŞME VE ÇEVRE İLİŞKİSİ. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 23(Geybulla Ramazanoğlu Özel Sayısı), 805-816. https://izlik.org/JA98YR44MF
AMA
1.Alper FÖ. TİCARİ AÇIKLIK, EKONOMİK BÜYÜME, ŞEHİRLEŞME VE ÇEVRE İLİŞKİSİ. SDÜİİBFD. 2018;23(Geybulla Ramazanoğlu Özel Sayısı):805-816. https://izlik.org/JA98YR44MF
Chicago
Alper, F. Özlem. 2018. “TİCARİ AÇIKLIK, EKONOMİK BÜYÜME, ŞEHİRLEŞME VE ÇEVRE İLİŞKİSİ”. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 23 (Geybulla Ramazanoğlu Özel Sayısı): 805-16. https://izlik.org/JA98YR44MF.
EndNote
Alper FÖ (01 Haziran 2018) TİCARİ AÇIKLIK, EKONOMİK BÜYÜME, ŞEHİRLEŞME VE ÇEVRE İLİŞKİSİ. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 23 Geybulla Ramazanoğlu Özel Sayısı 805–816.
IEEE
[1]F. Ö. Alper, “TİCARİ AÇIKLIK, EKONOMİK BÜYÜME, ŞEHİRLEŞME VE ÇEVRE İLİŞKİSİ”, SDÜİİBFD, c. 23, sy Geybulla Ramazanoğlu Özel Sayısı, ss. 805–816, Haz. 2018, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA98YR44MF
ISNAD
Alper, F. Özlem. “TİCARİ AÇIKLIK, EKONOMİK BÜYÜME, ŞEHİRLEŞME VE ÇEVRE İLİŞKİSİ”. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 23/Geybulla Ramazanoğlu Özel Sayısı (01 Haziran 2018): 805-816. https://izlik.org/JA98YR44MF.
JAMA
1.Alper FÖ. TİCARİ AÇIKLIK, EKONOMİK BÜYÜME, ŞEHİRLEŞME VE ÇEVRE İLİŞKİSİ. SDÜİİBFD. 2018;23:805–816.
MLA
Alper, F. Özlem. “TİCARİ AÇIKLIK, EKONOMİK BÜYÜME, ŞEHİRLEŞME VE ÇEVRE İLİŞKİSİ”. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 23, sy Geybulla Ramazanoğlu Özel Sayısı, Haziran 2018, ss. 805-16, https://izlik.org/JA98YR44MF.
Vancouver
1.F. Özlem Alper. TİCARİ AÇIKLIK, EKONOMİK BÜYÜME, ŞEHİRLEŞME VE ÇEVRE İLİŞKİSİ. SDÜİİBFD [Internet]. 01 Haziran 2018;23(Geybulla Ramazanoğlu Özel Sayısı):805-16. Erişim adresi: https://izlik.org/JA98YR44MF