EN
TR
TARIMSAL ÜRÜN PAZARLAMASI VE TARIMSAL İŞLEMLERİN MUHASEBELEŞTİRİLMESİ
Öz
Gıda sektörü insan ihtiyaçlarının karşılanmasında stratejik bir öneme sahiptir. Günümüzde bir çok ülke, bütün dünya ekonomisini olumsuz etkileyen Covid-19 virüsü ve çeşitli savaşlar gibi beklenmeyen durumların telafisinde gıda sektörüne önemli yatırımlar yapmaktadır. Hatta bu durum bir çok ülkenin yaşamsal stratejisi ve devlet politikası olarak önemini hissettirmektedir. Hızla artan insan nüfusu, yaşlı insan sayısının genç insan sayısına göre oransal büyüklüğünün artması ya da çevresel felaketler gibi bir çok duruma paralel olarak tarımsal faaliyetlere ilişkin yatırımların değer kazanmasına sebebiyet vermiştir.Bu özelliğinden dolayı bir çok ülkede tarımsal faaliyetlere olan yatırımlar küçük çiftçilerden ziyade önemli girişimler olarak görülmeye başlamış, aynı zamanda makine ve teçhizatlar gibi tarımsal girdilerin artan değerleri bu faaliyetleri küçük girişimcilik faaliyetlerinin dışına çıkartmıştır.Tarım sektörünün söz konusu kritik ve stratejik önemi; üretim/pazarlama ve tarımsal muhasebe gibi iki önemli uzmanlık alanında çalışmaların gerçekleştirilmesine sebep olmuştur. Bu makale ile, tarımsal ürünlerin pazarlanmasından yola çıkarak söz konusu kritik ayrıma yönelik işlemlerin muhasebeleştirilmesine yönelik örnekler verilmiştir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- 5484 Sayılı Tarım Kanunu.
- ABDULLAH VE HOSSAİN (2013), A New Cooperative Marketing Strategy for Agricultural Products in Bangladesh, World Review of Business Research,Vol. 3. No. 3. July 2013. Issue. pp. 130 – 144.
- AKDOĞAN, N., ve SEVİLENGÜL, O., (2007, Kasım-Aralık), "Türkiye Muhasebe Standarlarına Uyum İçin Tek Düzen Hesap Planında Yapılması Gereken Değişiklikler", Mali Çözüm Dergisi, Sayı: 84, s. 29-70.
- AKTUĞLU, M. A. (1984), İhtisas Muhasebeleri, Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Yayınları, İzmir.
- ALAGÖZ S. B. (2007), Yeşil Pazarlama ve Eko Etiketleme, Akademik Bakış, Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler E-Dergisi, Ocak 2007, sayı: 11.
- ASOGWA B.C., vd., (2012), Marketing of Agricultural Produce Among Rural Farm Households in Nigeria: The Case of Sorghum Marketing in Benue State, International Journal of Business and Social Science, Vol. 3 No. 13; July 2012.
- ERKAN, N. vd., (2008), Gıda Sanayisinde Kullanılan Kalite Güvence Sistemleri, Journal of Fisheries Sciences, (2/1): 88-89 (2008).
- EMEKSİZ, F. vd., (2019), Türkiye’de Tarımsal Ürünlerin Pazarlama Kanalları ve Araçlarının Değerlendirilmesi, http://www.zmo.org.tr/resimler/ekler/7968ad196a5085f_ek.pdf, (Erişim Tarihi: 17/12/2019).
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
30 Nisan 2020
Gönderilme Tarihi
16 Mart 2020
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2020 Cilt: 25 Sayı: 2
APA
Atay, M. S., & Kartal, C. (2020). TARIMSAL ÜRÜN PAZARLAMASI VE TARIMSAL İŞLEMLERİN MUHASEBELEŞTİRİLMESİ. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 25(2), 185-201. https://izlik.org/JA97KX57HU
AMA
1.Atay MS, Kartal C. TARIMSAL ÜRÜN PAZARLAMASI VE TARIMSAL İŞLEMLERİN MUHASEBELEŞTİRİLMESİ. SDÜİİBFD. 2020;25(2):185-201. https://izlik.org/JA97KX57HU
Chicago
Atay, Mehmet Serdar, ve Cihat Kartal. 2020. “TARIMSAL ÜRÜN PAZARLAMASI VE TARIMSAL İŞLEMLERİN MUHASEBELEŞTİRİLMESİ”. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 25 (2): 185-201. https://izlik.org/JA97KX57HU.
EndNote
Atay MS, Kartal C (01 Nisan 2020) TARIMSAL ÜRÜN PAZARLAMASI VE TARIMSAL İŞLEMLERİN MUHASEBELEŞTİRİLMESİ. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 25 2 185–201.
IEEE
[1]M. S. Atay ve C. Kartal, “TARIMSAL ÜRÜN PAZARLAMASI VE TARIMSAL İŞLEMLERİN MUHASEBELEŞTİRİLMESİ”, SDÜİİBFD, c. 25, sy 2, ss. 185–201, Nis. 2020, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA97KX57HU
ISNAD
Atay, Mehmet Serdar - Kartal, Cihat. “TARIMSAL ÜRÜN PAZARLAMASI VE TARIMSAL İŞLEMLERİN MUHASEBELEŞTİRİLMESİ”. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 25/2 (01 Nisan 2020): 185-201. https://izlik.org/JA97KX57HU.
JAMA
1.Atay MS, Kartal C. TARIMSAL ÜRÜN PAZARLAMASI VE TARIMSAL İŞLEMLERİN MUHASEBELEŞTİRİLMESİ. SDÜİİBFD. 2020;25:185–201.
MLA
Atay, Mehmet Serdar, ve Cihat Kartal. “TARIMSAL ÜRÜN PAZARLAMASI VE TARIMSAL İŞLEMLERİN MUHASEBELEŞTİRİLMESİ”. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 25, sy 2, Nisan 2020, ss. 185-01, https://izlik.org/JA97KX57HU.
Vancouver
1.Mehmet Serdar Atay, Cihat Kartal. TARIMSAL ÜRÜN PAZARLAMASI VE TARIMSAL İŞLEMLERİN MUHASEBELEŞTİRİLMESİ. SDÜİİBFD [Internet]. 01 Nisan 2020;25(2):185-201. Erişim adresi: https://izlik.org/JA97KX57HU