In this study, it is identified that college students showing high tendency of entrepreneurship are closer to which sector according International Standard Industrial Classification of all Economic Activities (ISIC Rev.3.1). In order to identify the level entrepreneurship, “the entrepreneurship scale”, which is developed, by Yılmaz and Sünbül (2009) has been used. The data have been collected among Mehmet Akif Ersoy University, Akdeniz University and Süleyman Demirel University department of business administration students. Their social, demographical and family factors which effect high entrepreneurialism tendency have been analyzed by Chi-Square analysis method. It has been found that college students are focus on different sectors according to their entrepreneurialism tendency
Bu çalışmada, yüksek girişimcilik eğilimi gösteren işletme öğrencilerinin, Tüm Ekonomik Faaliyetlerin Uluslararası Standart Sanayi Sınıflamasına (ISIC Rev. 3.1) göre, hangi sektöre daha yakın oldukları tespit edilmiştir. Girişimcilik düzeylerini belirlemek için, 2009 yılında geliştirilen ‘Girişimcilik Ölçeği’ (Yılmaz ve Sünbül) kullanılmıştır. Araştırma verileri, Akdeniz, Süleyman Demirel ve Mehmet Akif Ersoy Üniversiteleri işletme bölümünde okuyan öğrencilerden toplanmıştır. Yüksek girişimcilik eğilimine etki eden demografik, sosyal ve ailesel faktörler ki-kare analizi ile değerlendirilmiştir. Öğrencilerin girişimcilik eğilimlerine göre farklı sektörleri tercih ettikleri görülmüştür.
Girişimci Üniversite Öğrencilerinde Girişimcilik Girişimciliği Etkiyen Faktörler
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 Cilt: 20 Sayı: 1 |