BibTex RIS Kaynak Göster

Çalışanların Adalet Algısı Sessizliklerini Etkiler Mi? ÖYP ve Diğer Araştırma Görevlileri Açısından Karşılaştırmalı Bir Araştırma

Yıl 2015, Cilt: 20 Sayı: 4, - , 22.12.2015

Öz

Örgüt içerisindeki uygulamaların, adil olarak değerlendirilmesi çalışanların olumlu tutumlarının gelişmesine katkı sağlayacaktır. Adaletsizliğin algılandığı bir ortamda düşüncelerin veya endişelerin rahatça ifade edilememesi gibi bir takım olumsuz davranışlar görülebilir. Bu olumsuz davranışların önemli sonuçlarından biri de sessizliktir. Sessizliğin hâkim olduğu bir örgütte işgörenler korku ve kaygı hissetmekte, düşüncelerini bilinçli olarak ifade etmemektedirler. Bu da örgütün problemlerine çözüm üretmesine ve gelişebilmesine engel olmaktadır. Bu çalışmanın amacı ÖYP araştırma görevlilerinin adalet algıları ve sessizlik düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemek ve bu kapsamda onları diğer araştırma görevlileriyle karşılaştırmaktır. Bu amaçla 351 araştırma görevlisi üzerinde soru formu yöntemiyle ampirik bir araştırma yapılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre ÖYP ve diğer araştırma görevlileri arasında adalet algıları açısından bir fark yoktur. Sessizlik açısından ÖYP ve diğer araştırma görevlilerini prososyal sessizlik ayırmaktadır. ÖYP araştırma görevlileri açısından adalet algısı arttıkça korunma amaçlı sessizlik düzeylerinin azaldığı ve prososyal sessizlik düzeylerinin arttığı; diğer araştırma görevlileri açısından ise artan adalet algısıyla sadece korunma amaçlı sessizlik düzeylerinin azaldığı görülmektedir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Atılhan Naktiyok Bu kişi benim

Seda Kızıl Bu kişi benim

Muhammed Timuroğlu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 22 Aralık 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 20 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Naktiyok, A., Kızıl, S., & Timuroğlu, M. (2015). Çalışanların Adalet Algısı Sessizliklerini Etkiler Mi? ÖYP ve Diğer Araştırma Görevlileri Açısından Karşılaştırmalı Bir Araştırma. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 20(4).