BibTex RIS Kaynak Göster

Kobilerin Alacak Yönetimi Politikalarının Belirlenmesine Yönelik Bir Araştırma: Burdur, Isparta ve Bucak Organize Sanayi Bölgelerinde Bir Uygulama

Yıl 2015, Cilt: 20 Sayı: 4, - , 22.12.2015

Öz

Ticari alacaklar, işletmenin temel faaliyet konusu mal ve hizmetlerin vadeli satışından doğan haklarıdır. İşletmeler, faaliyetlerini yürütürken nakdi tercih etmesine rağmen artan rekabet koşulları ve müşteri istekleri nedeniyle satışlarının tamamını peşin olarak yapamamaktadırlar. Bundan dolayı kredili satışların artması sonucunda uygun alacak yönetimi politikalarının geliştirilmesinin önemi daha da artmaktadır. Bununla birlikte nakit satışların her zaman mümkün olmaması bir yana, kredili satışların firmanın satışlarını arttırması ve karlılığa yapacağı katkı göz önünde bulundurulmalıdır. Ancak unutulmamalıdır ki, müşterilerin tamamının borçlarını ödemede her zaman aynı hassasiyeti gösterdikleri söylenemez. Kredili satışların faydalarından tam olarak yararlanabilmek için işletmenin mali yapısına en uygun kredi politikalarının belirlenmesi, tahsilat ve kredili satışlarla ilgili analizlerin yapılması gerekir.

Bu bağlamda gerçekleştirmiş olduğumuz çalışmamızda önce alacak yönetimi hakkında bilgilendirme yapılmış daha sonra konu ile ilgili yapılan çalışmalara yer verilmiştir. KOBİ’lerin alacak yönetimi uygulamalarını ortaya koymayı amaçlayan bu çalışmanın örneklemi Burdur, Isparta ve Bucak Organize Sanayi Bölgelerinde faaliyet gösteren 70 adet küçük ve orta ölçekli işletmeden oluşmaktadır. Anket yönteminin kullanıldığı çalışmada işletme yetkilileri ile birebir görüşme yapılarak 24 sorudan oluşan anket formu cevaplandırılmıştır. Organize sanayi bölgelerinde faaliyet gösteren işletmelerin alacak yönetimi konusunda ne kadar bilgi sahibi oldukları, alacak yönetimine gereken önemi verip vermedikleri incelenmiş ve elde edilen veriler SPSS-20 istatistik paket programı kullanılarak anova ve t testi ile analiz edilmiştir. Uyguladığımız anket neticesinde işletmelerin alacak yönetimi kavramı, alacak yönetimi politikaları, satış politikaları, kredi riski ile ilgili farkındalık düzeylerinin düşük olduğu görülmektedir. Bu durum işletmelerin yönetiminde yanlış kararlar almasına, alacakların tahsilinin yavaşlamasına ve böylelikle riskin artmasına sebep olabilmektedir.  Ayrıca işletmelerinin satışlarını arttırabilmek ve rekabet ortamında yer edinebilmek için, kredili satış yapma gerekliliğinin bulunduğunu söylemek mümkündür.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Osman Akın Bu kişi benim

Osman Onat Bu kişi benim

Emine Eser Bu kişi benim

Ramazan Dalgar Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 22 Aralık 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 20 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Akın, O., Onat, O., Eser, E., Dalgar, R. (2015). Kobilerin Alacak Yönetimi Politikalarının Belirlenmesine Yönelik Bir Araştırma: Burdur, Isparta ve Bucak Organize Sanayi Bölgelerinde Bir Uygulama. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 20(4).