BibTex RIS Kaynak Göster

Türkiye’de Ordu – Siyaset İlişkileri Çerçevesinde Ak Parti – Tsk Etkileşimine Bakış

Yıl 2015, Cilt: 20 Sayı: 3, - , 11.09.2015

Öz

Türkiye’de ordu hem doğrudan hem de dolaylı olarak siyasal hayata müdahale etmiş bir kurumdur. Türkiye’de AB üyeliği sürecinin etkisiyle ve soğuk savaş sonrası küreselleşme ve demokratikleşme hareketlerinin hız kazanmasıyla siyasal dengeler değişime uğramaktadır. 1990’lı yıllarda başlayan bu birkaç on yıllık dönemde güvenlik algılamalarındaki değişim, soğuk savaşın sona ermesi, Avrupa Birliği(AB) süreci ve küreselleşme gibi dış faktörler ve iç faktörler nedeniyle ordu hükümet ilişkileri önemli değişim geçirmiştir. Bu çalışmanın amacı, Tükiye’de oluşan seçilmiş (siyasiler) atanmış (askerler) ilişkisinin 2002 sonrasında AK Parti iktidarıyla geçirdiği değişim ve dönüşümü incelemektir.

Anahtar Kelimeler: Türkiye Siyaseti, askeri müdahale, AK Parti, ordu–siyaset ilişkileri

Jel Kodları: D72, D79, H79

ABSTRACT

In Turkey, the army is an institution that has intervened in political life both directly and indirectly. With the effect of EU membership process and the acceleration of globalization and the democratization movements following the Cold War, political balance has changed. Because of the security perception that has changed in last decades, external factors such as end of the Cold War, European Union (EU) process and globalization and internal factors, in Turkey, the relationship between military and government has dramatically undergone a change. The aim of this study is to analyse that the changes and transformations of the relationship between elected ones (politicians) and assigned ones (soldiers) during last years So in 2002 the ruling the JDP in Turkey.

Key Words: Turkish Politics, military intervention, the JDP, military-politics relations

Jel Codes: D72, D79, H79

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Niran Cansever

Hakan Kiriş

Yayımlanma Tarihi 11 Eylül 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 20 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Cansever, N., & Kiriş, H. (2015). Türkiye’de Ordu – Siyaset İlişkileri Çerçevesinde Ak Parti – Tsk Etkileşimine Bakış. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 20(3).