Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

DETERMINATION OF JOINT COSTS AT THE ROSE PRODUCTS MANUFACTURING

Yıl 2018, Cilt: 23 Sayı: 1, 319 - 331, 30.01.2018

Öz

The activities of the companies in the business world is different from each other. However, the main concepts, principles, financial reports of the accounting is the same for every companies but it has some differences up to the characteristic of each companies. Since every each companies has unique principles, the anticipation of this companies from accounting department can have varieties. Because of the mentioned issue, the companies who are related to the production of rose products should focus on creating their own unique accounting systems.
The rising of the world population and the market size expanding of the flavour and fragrance issues show that the future of the rose farming is so bright. In this case, it is clear that the cost of the products fort his companies should be decreased.

Kaynakça

  • AKÇA, Gonca, (2010), “Süt İşletmelerinde Maliyet Sistemi Seçimi ve Birleşik Maliyet Sistemi Uygulaması”, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Manisa.
  • CİVELEK, Muzaffer ve Azzem ÖZKAN, (2006), Temel ve Tekdüzen Maliyet Muhasebesi, Detay Yayınları, Ankara.
  • GERSİL, Aydın ve H.Yeliz ÖZ DEDEOLUK, (2015), Aydın Gersil-H.Yeliz Öz Dedeoluk, “Birleşik Maliyet Dağıtım Yöntemlerinin Karşılaştırılmalı Analizi”, İSMMMO Mali Çözüm, Sayı 129, 15-36.
  • GÖKDOĞAN, Osman; (2013), “Isparta Yöresinde Yağ Gülü Yetiştiriciliğinin Türkiye Ekonomisindeki Yeri”, Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Gül Özel Sayısı, 51-58.
  • GÜRSOY, Cudi Tuncer (1999), Yönetim ve Maliyet Muhasebesi, Beta Yayınları, İstanbul.
  • HAFTACI, Vasfi, (2011), Maliyet Muhasebesi, Umuttepe Yayınları, Kocaeli.
  • KINECİ, Süleyman; (2005), “Gülyağı Elde Edilmesinde Verim Artırıcı Yeni Tekniklerin Araştırılması”, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Isparta.
  • ŞENER, Recep, (2008), Maliyet Yöntemleri ve Tekdüzen Muhasebe Uygulaması, Gazi Kitapevi, Ankara.
  • YÜKÇÜ, Süleyman (2015), Maliyet Muhasebesi, Altın Nokta Yayınları, 8. Baskı, İzmir.
  • 2016 Yılı Gülçiçeği Raporu, Gümrük Ve Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü, Mart 2017.

GÜL ÜRÜNLERİ ÜRETEN İŞLETMELERDE BİRLEŞİK MAMUL MALİYETLERİNİN BELİRLENMESİ

Yıl 2018, Cilt: 23 Sayı: 1, 319 - 331, 30.01.2018

Öz

Muhasebenin temel kavramları, ilkeleri, finansal raporlama esasları bütün işletmeler için aynı olmakla beraber, her sektörün özelliğine bağlı olarak farklı muhasebe uygulamalarının yapılması ihtiyacı da bulunmaktadır. İşletmelerin büyüklükleri, faaliyet türleri, yapıları ve üretim teknikleri birbirlerinden farklı olduğu için özelde bazı maliyet hesaplamalarında ve tekniklerinde farklılık olması doğaldır. Bu nedenle gül üretimi yapan işletmeler de kendi iç ve dış çevresini değerleyerek, gereksinimlere göre kendine özgü bir maliyet muhasebesi sistemi oluşturmak veya geliştirmek zorundadır.
Dünya nüfusunun artış trendi ve tüketime verilen önem, koku ve tat sektörünün pazar payının büyümesi beklentileri daha nice yıllar gülcülüğün önünün açık olacağının göstergesidir. Bu durum gül yağı üretimi yapan işletmelerde mamul maliyetlerinin iyileştirilmesinin gereğini ortaya koymaktadır.
Bu çalışmada, öncelikle Isparta ekonomisinde önemli bir yere sahip olan gülcülük anlatılmış daha sonra bir gül üretim işletmesi örneği oluşturularak, birleşik ürün maliyetleri incelenmiştir.

Kaynakça

  • AKÇA, Gonca, (2010), “Süt İşletmelerinde Maliyet Sistemi Seçimi ve Birleşik Maliyet Sistemi Uygulaması”, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Manisa.
  • CİVELEK, Muzaffer ve Azzem ÖZKAN, (2006), Temel ve Tekdüzen Maliyet Muhasebesi, Detay Yayınları, Ankara.
  • GERSİL, Aydın ve H.Yeliz ÖZ DEDEOLUK, (2015), Aydın Gersil-H.Yeliz Öz Dedeoluk, “Birleşik Maliyet Dağıtım Yöntemlerinin Karşılaştırılmalı Analizi”, İSMMMO Mali Çözüm, Sayı 129, 15-36.
  • GÖKDOĞAN, Osman; (2013), “Isparta Yöresinde Yağ Gülü Yetiştiriciliğinin Türkiye Ekonomisindeki Yeri”, Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Gül Özel Sayısı, 51-58.
  • GÜRSOY, Cudi Tuncer (1999), Yönetim ve Maliyet Muhasebesi, Beta Yayınları, İstanbul.
  • HAFTACI, Vasfi, (2011), Maliyet Muhasebesi, Umuttepe Yayınları, Kocaeli.
  • KINECİ, Süleyman; (2005), “Gülyağı Elde Edilmesinde Verim Artırıcı Yeni Tekniklerin Araştırılması”, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Isparta.
  • ŞENER, Recep, (2008), Maliyet Yöntemleri ve Tekdüzen Muhasebe Uygulaması, Gazi Kitapevi, Ankara.
  • YÜKÇÜ, Süleyman (2015), Maliyet Muhasebesi, Altın Nokta Yayınları, 8. Baskı, İzmir.
  • 2016 Yılı Gülçiçeği Raporu, Gümrük Ve Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü, Mart 2017.
Toplam 10 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Burcu Ateş Bu kişi benim 0000-0002-8896-5303

Ali Toprak Bu kişi benim 0000-0002-5176-7186

Yayımlanma Tarihi 30 Ocak 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 23 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Ateş, B., & Toprak, A. (2018). GÜL ÜRÜNLERİ ÜRETEN İŞLETMELERDE BİRLEŞİK MAMUL MALİYETLERİNİN BELİRLENMESİ. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 23(1), 319-331.