Yayın Etiği
Süleyman Demirel Üniversitesi İnsan Kaynakları Yönetimi Dergisi, insan kaynakları yönetimi dinamik çevresi, işlevler ve strateji, eşit istihdam fırsatları, çalışan hakları ve disiplin, insan kaynakları planlaması ve iş analizi, personel işe alımı, seçim esasları, işe alıştırma, eğitim ve çalışanların gelişimi, kariyerleri yönetmek, performans yönetim sisteminin kurulması, ödül ve ödeme planlarını oluşturmak, çalışan sosyal hak ve yardımcıları, sağlık ve güvenlik risklerinin yönetilmesi, iş ilişkilerini ve toplu sözleşme alanlarında nitelikli bilimsel makaleleri yayımlamak amacıyla aşağıda verilen etik ilkeler ve kurallara bağlı olarak yayınlanan hakemli bir e-dergidir. Süleyman Demirel Üniversitesi İnsan Kaynakları Yönetimi Dergisi'ne gönderilen makaleler çift taraflı kör hakemlik süreciyle değerlendirilmekte ve ücretsiz erişimle elektronik olarak sunulmaktadır. Dergiye gönderilen makalelerden yayın sürecinin hiçbir tarafında ücret talep edilmemektedir. Süleyman Demirel Üniversitesi İnsan Kaynakları Yönetimi Dergisi yayın etiği noktasında COPE (Committee on Publication Ethics) ve ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) tarafından belirlenen yayın etiği ilke, standart ve tavsiyelerini gözetmektedir. Dergide yayımlanmak için gönderilen tüm makalelerin de uluslararası etik standartlara uygun olması gerekmektedir. Süleyman Demirel Üniversitesi İnsan Kaynakları Yönetimi Dergisi’ne gönderilecek makalelerde yazarların aşağıda belirtilen ilke ve kurallara uymaları gerekmektedir. Belirtilen ilke ve kurallara uygun olarak hazırlanmayan makaleler değerlendirme sürecine alınmayabilir ya da bu sürecin herhangi bir aşamasında değerlendirme dışında bırakılabilir. Ayrıca dergi politikasında intihal ve etik dışı davranışlar olarak kabul edilen durumlara ilişkin bilgilere de yer verilmiştir.
Yazarların Etik Sorumlulukları;
• Yazarların dergiye gönderdikleri makaleleri daha önce başka bir yerde yayınlanmamış olması ve/veya yayınlanmak üzere başka bir dergiye göndermemiş olmaları gerekmektedir. Yazarlar çalışmalarını yayınlamak için aynı anda birden fazla dergiye başvuramaz.
• Yazarların makale içerisinde kullandıkları tüm alıntılara kaynak göstermeleri gerekmektedir.
• Yazarlar, dergiye gönderdikleri makalenin kendi çalışmaları olduğunu, makalelerinde hiçbir şekilde intihal yapmadıklarını, intihalden kaynaklanan tüm sorumlulukların kendilerine ait olduğunu ve bu konuda derginin hiçbir sorumluluğunun olmadığını beyan etmiş olduğunu kabul etmektedir.
• Yazarların makalelerde üzerinde oluşabilecek çıkar çatışması durumlarının ve ilişkilerinin açıklanması gerekmektedir.
• Yazarların gönderdikleri makaleye gerekli katkıları verdiklerini taahhüt etmeleri ve bütün yazarların makale üzerinde eşit sorumluluklarının olduğunu bilmeleri gerekmektedir.
• Sorumlu yazarın makalede adı geçen diğer tüm ortak yazarların yayına ve ortak yazar olarak adlandırılmalarına razı olduğunu taahhüt etmesi gerekmektedir.
• Makale çalışmasına önemli katkılar sağlayan tüm kişilerin ortak yazar olarak adlandırılması ve bunun dışındaki kişilere teşekkür kısmında yer verilmesi gerekmektedir.
• Yazarların gönderdikleri çalışmaları destekleyen kurum/kuruluşlar, finansal kaynakları veya çıkar çatışmalarını beyan etme yükümlülükleri bulunmaktadır.
• Yazarların yayınlanmış, erken görünüme açılmış veya değerlendirme aşasında bulunan çalışmaları ile ilgili bir yanlışlık ya da hatayı fark etmeleri durumunda dergi editörünü bilgilendirme yükümlülüğü bulunmaktadır.
• Dergide değerlendirme süreci başlatılmış olan bir çalışma için yazar ekleme, yazar sırası değiştirme gibi yazar sorumluluklarının değiştirilmesi teklifinde bulunulmaması gerekmektedir.
• Yazarların gerek görüldüğü takdirde makalelerinde yer alan veri setlerine ulaşım imkanı sağlamaları gerekmektedir.
• Yazarların dergide yayımlanmak üzere gönderdikleri makaleleri araştırma ve yayın etiği kuralları çerçevesinde hazırlamaları gerekmektedir. Yapılan araştırmalar için ve etik kurul kararı gerektiren klinik ve deneysel insan ve hayvanlar üzerindeki çalışmalar için ayrı ayrı etik kurul onayı almış olmaları ve bu onayı makale içerisinde belirtmeleri ve belgelendirmeleri gerekmektedir.
Hakemlerin Etik Sorumlulukları;
• Hakemlerin değerlendirmelerini yapıcı ve nazik bir dille yapmaları, düşmanlık veya hakaret içeren kişisel yorumlardan uzak durmaları gerekmektedir.
• Hakemlerin değerlendirmesini kabul ettikleri çalışmaları zamanında ve etik kurallara uyarak değerlendirmeleri gerekmektedir.
• Hakemlerin araştırmayı incelemek için yeterli niteliğe sahip olmaması veya makaleyi hızlı bir şekilde değerlendirmesi mümkün olmayacağını bilen seçilmiş bir hakemin, bu durumu editöre bildirmesi ve inceleme sürecinden özrünü istemesi gerekmektedir.
• Hakemlerin kendilerine gönderilen makaleleri gizli tutmaları ve hakemlik sürecinden elde ettikleri bilgileri kişisel menfaatleri için kullanmamaları gerekmektedir.
• Hakemlerin değerlendirme raporlarını veya makale hakkındaki bilgileri başkalarıyla paylaşmamaları ve editörün izni olmadan yazarlarla doğrudan iletişim kurmamaları gerekmektedir.
• Hakemlerin makalelerdeki potansiyel etik meseleler konusunda özenli olmaları ve bunları editörün dikkatine sunmaları gerekmektedir. Bu durumlara değerlendirmedeki makale ile hakemin kişisel bilgi sahibi olduğu herhangi başka bir yayınlanmış çalışma arasındaki özlü benzerlik ve örtüşme dahildir.
• Hakemliklerin nesnel bir şekilde yapılması gerekmektedir. Yazarlara dair kişisel eleştirilerde bulunulmaması, değerlendirmelerin yapıcı, dürüst ve kibar olması gerekmektedir.
• Hakemlerin değerlendirmelerini milliyet, cinsiyet, dini inanç, siyasi görüş gibi kaygıların etkilememesi gerekmektedir.
• Hakemlerin yazarlardan herhangi biriyle rekabetçi, işbirlikçi veya başka bir ilişki veya bağlantıdan kaynaklanabilecek potansiyel çıkar çatışmasına sahip olduğu bir makaleyi değerlendirmeye kabul etmeden önce editöre danışması gerekmektedir.
Editör Kurulunun Etik Sorumlulukları;
• Editörlerin okuyucuların ve yazarların ihtiyaç duydukları bilginin sağlanmasında sürekli olarak çaba sarf etmeleri gerekmektedir.
• Editörlerin sürekli olarak derginin gelişmesi yönünde çalışmaları gerekmektedir.
• Editörlerin yayımlanacak makalelerin kararı aşamasında özgünlüğe ve bilimsel literatüre sağladığı katkıyı dikkate almaları gerekmektedir.
• Editörlerin hakem havuzunu geniş ve güncel tutmaya özen göstermeleri gerekmektedir.
• Editörlerin makalelerdeki hata, tutarsızlık veya yanlış yönlendirmelerin düzeltilmesinde yardımcı olmaları gerekmektedir.
• Editörlerin makaleleri hakemlerin uzmanlık alanlarını dikkate alarak göndermeleri ve değerlendirmelerin yansız ve bağımsız yapılmasını desteklemeleri; akademik kurallara riayet etmeyen ve bilimsellikten uzak değerlendirmeleri engellemeleri gerekmektedir.
• Dergide hangi makalelerin yayınlanacağına karar vermek etik kurulun sorumluluğundadır. Makaleleri değerlendiren etik kurulunun; ırk, cinsiyet, cinsel yönelim, dini inanç, etnik köken, vatandaşlık ya da politik felsefelerinden bağımsız olarak değerlendirmelerini yapmaları gerekmektedir. Alınacak kararın, makalenin doğruluğu, geçerliliği ve önemi ile derginin kapsamının uygunluğuna dayanması gerekmektedir. İftira, telif hakkı ihlali ve intihal ile ilgili mevcut yasal gerekliliklerin de dikkate alınması gerekmektedir.
• Editörün veya herhangi bir editör kurulu üyesinin; ilgili yazar, hakemler, potansiyel hakemler, diğer editör danışmanları ve yayıncılardan başka kimseye bir makale hakkında bilgi ifşa etmemesi gerekmektedir.
• Sunulan bir makalede açıklanan yayınlanmamış malzemelerin, yazarın açık yazılı izni olmaksızın editörün veya editör kurulunun kendi araştırmalarında kullanılmamaları gerekmektedir.
Etik Kurul İzinler;
Etik kurul izni gerektiren araştırmalar;
- Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar,
- İnsan ve hayvanların (materyal/veriler dahil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanılması,
- İnsanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar,
- Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar,
- Kişisel verilerin korunması kanunu gereğince retrospektif çalışmalar.
Ayrıca;
- Olgu sunumlarında “aydınlatılmış onam formu” alınması,
- Başkalarına ait ölçek, anket, fotoğraflar vb. görsel malzeme kullanımı için sahiplerinden izin alınması ve ilgili kısımlarda bu bilgiye yer verilmesi,
- Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine uyulduğunun beyan edilmesi gerekmektedir.
Dergiye gönderilen makalenin etik hususlara ilişkin durumu ve etik kurul izinleri ilgili makalenin sonunda yer alan "Etik Onayı" kısmında açıkça belirtilmesi gerekmektedir. ‘Etik Kurul Onay Raporu’nun makalenin DergiPark üzerinden Süleyman Demirel Üniversitesi İnsan Kaynakları Yönetimi Dergisi’ne gönderilmesi esnasında sisteme yüklenmesi gerekmektedir. Bu izinlerin olmaması ve makale gönderim aşamasında dergiye sunulmaması durumunda makale ön inceleme safhasında yazara iade edilir.
Etik dışı bazı davranışlar aşağıda verilmiştir;
• Çalışmaya fikren katkıda bulunmayan kişilerin yazar olarak belirtilmesi.
• Çalışmaya fikren katkıda bulunan kişilerin yazar olarak belirtilmemesi.
• Makale yazarın yüksek lisans/doktora tezinden ya da bir projeden üretilmişse bunun belirtilmemesi.
• Dilimleme yapılması yani, tek bir çalışmadan birden fazla makale yayımlanması.
• Gönderilen makalelere ilişkin çıkar çatışmalarının bildirilmemesi.
• Çift taraflı kör hakemlik sürecinin deşifre edilmesi.