Tek Taraflı Palatinal Gömülü Maksiller Kanin Dişin Anatomik Konumunun Komşuluğundaki Lateral Diş Kökü Rezorpsiyonu ile İlişkisi
Öz
Materyal ve Metot: Bu çalışma tek taraflı maksiller gömülü kanine sahip yaş ortalaması 23,81±6,59 yıl olan toplam 47 hastanın panoramik radyografları üzerinde yürütülmüştür. Çalışmaya dahil edilen bireylerin KIBT kayıtlarında gömülü maksiller kanine komşu lateral dişte rezorpsiyonu belirlenerek, çalışma materyali lateral dişte rezorpsiyonu olan ve lateral dişi sağlıklı olan iki gruba ayrılmıştır. Toplam 47 bireye ait gömülü maksiller kanin anatomik konumu panoramik radyograf üzerinde (a) sektör belirleme, (b) kanin kronunun vertikal pozisyonu, (c) gömülü maksiller kaninin oklüzyon düzlemi ile yaptığı açı, (d) kanin folikül genişliği ölçümü yöntemleri ile değerlendirilmiş, maksiller gömülü kanin dişe komşu lateral dişin rezorpsiyon potansiyeli SPSS 20.0 istatistiksel analiz programı ile analiz edilmiştir.
Bulgular: Komşu laterali sağlıklı olan gruba nazaran lateral diş rezorpsiyonu gözlenen bireylerin gömülü kaninin oklüzal düzlem açısı daha yüksek (p<0,001), folikül genişliği daha düşüktür (p=0,008). Lateral diş rezorpsiyonu gözlenen bireyde gömülü kanin dişin oklüzal düzlem ile yaptığı açı değerleri (p=0,001) anlamlı farklılık göstermiştir. Lateral diş rezorpsiyonu olan hasta grubunda yaş ile oklüzal açı (r=0,449; p=0,028) pozitif yönlü; folikül genişliği (r=0,529; p=0,008) ile negatif yönlü anlamlı korelasyon gözlenmiştir.
Sonuç: Panoramik radyograflar ile sürmesi gecikmiş ya da gömülü kalmış, palatinalde konumlanan maksiller kanin sürme kontrolü ve komşu lateral dişte rezorpsiyon oluşturma potansiyeli gömülü kanin dişin okluzal düzlem açısı ve folikül genişliği ölçümleri ile belirlenebilir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Bedoya MM, Park JH. A review of the diagnosis and management of impacted maxillary canines. J Am Dent Assoc 2009;140(12):1485-1493.
- Alqerban A, Jacobs R, Lambrechts P, Loozen G, Willems G. Root resorption of the maxillary lateral incisor caused by impacted canine: a literature review. Clin Oral Investig 2009;Sep;13(3):247-55.
- Alemam AA, Abu Alhaija ES, Mortaja K, AlTawachi A. Incisor root resorption associated with palatally displaced maxillary canines: Analysis and prediction using discriminant function analysis. Am J Orthod Dentofacial Orthop 2020;157(1):80-90.
- Guarnieri R, Cavallini C, Vernucci R, Vichi M, Leonardi R, Barbato E Impacted maxillary canines and root resorption of adjacent teeth: A retrospective observational study. Med Oral Patol Oral Cir Bucal 2016;21(6):e743-e750.
- Ericson S, Kurol J. Incisor resorption caused by maxillary cuspids. A radiographic study. Angle Orthod 1987;57(4):332-46.
- Shaw B M, Schneider SS, Zeger J. Surgical management of ankylosed impacted maxillary canines. J Am Dent Assoc 1981;102(4):497-500.
- Bjerklin K, Ericson. How a computerized tomography examination changed the treatment plans of 80 children with retained and ectopically positioned maxillary canines. Angle Orthod 2006;76: 43–51.
- Ericson S, Kurol J. Early treatment of palatally erupting maxillary canines by extraction of the primary canines. Eur J Orthod 1988;10(4): 283-295.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Sağlık Kurumları Yönetimi
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Elif Albayrak
0000-0003-4756-5626
Türkiye
Derya Yıldırım
Bu kişi benim
0000-0003-3125-1358
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
31 Ağustos 2022
Gönderilme Tarihi
20 Aralık 2021
Kabul Tarihi
12 Nisan 2022
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2022 Cilt: 13 Sayı: 2
