Objective: This study was conducted to assess the consumption preferences and quantities of bee products in adults and to determine change in consumption of honey and propolis during the COVID-19 pandemic period.
Material and Method: This descriptive cross-sectional study was conducted with 1217 individuals between November 2021 and March 2022. An online questionnaire was used for data collection, which included descriptive characteristics and participants' honey and propolis consumption habits. The data was analyzed using number, percentage, mean, McNemar, and Marginal Homogeneity test.
Results: In this study, mean age of individuals was 26.84±10.96 years, 68.9% were male, 51.8% had a secondary education, and 73.4% had no chronic disease. It was found that honey and propolis increased among subjects during the pandemic (p<0.001). Participants consume honey and propolis because they are tasty and nutritious, strengthen immune system, and are effective in treating diseases. It was found that participants preferred filtered honey as honey type and multi-floral blossom honey (plateau) and honeydew (pine) as honey variety.
Conclusion: This study is the first study with a large sample size conducted in Türkiye to determine the consumption of honey and propolis in adults during the pandemic and to evaluate the changes due to the pandemic. The results of this study show that the consumption of honey and propolis has increased during the pandemic.
The approval of the Ethics Committee for Non-interventional Clinical Research of Izmir Kâtip Çelebi University dated 21/10/2021 and number 0444 was obtained.
This research was funded by the Scientific and Technological Research Council of Türkiye (TÜBİTAK) 2209-A Projects Support Program.
Amaç: Bu çalışma, yetişkinlerin arı ürünleri tüketim tercihlerini ve miktarlarını değerlendirmek, COVID-19 pandemisi döneminde bal ve propolis tüketimindeki değişimi belirlemek amacıyla yapılmıştır.
Materyal-Metot: Tanımlayıcı nitelikteki kesitsel çalışma, Kasım 2021 ile Mart 2022 tarihleri arasında 1217 kişi ile gerçekleştirilmiştir. Verilerin toplanmasında katılımcıların tanımlayıcı özellikleri, bal ve propolis ile ilgili tüketim alışkanlıklarını içeren çevrimiçi bir anket kullanıldı. Veriler sayı, yüzde, ortalama, McNemar ve Marjinal Homojenlik testiyle analiz edilmiştir.
Bulgular: Bu çalışmada bireylerin yaş ortalaması 26,84±10,96 yıl olup, %68,9’u erkek, %51,8’i ortaöğretim mezunu, %73,4’ünün herhangi bir kronik hastalığı bulunmamaktadır. Pandemi sürecinde katılımcıların bal ve propolis tüketiminin arttığı tespit edilmiştir (p<0.001). Katılımcılar bal ve propolisi lezzetli ve besleyici olmaları, bağışıklık sistemini güçlendirmeleri ve hastalıkların tedavisinde etkili olmaları nedeniyle tükettiklerini bildirmiştir. Katılımcıların bal türü olarak süzme balı, bal çeşidi olarak ise çok multifloral çiçek balı (yayla) ve çam balını (çam) tercih ettikleri belirlenmiştir.
Sonuç: Bu çalışma, pandemi sürecinde yetişkinlerde bal ve propolis tüketiminin belirlenmesi ve pandemiye bağlı değişikliklerin değerlendirilmesi amacıyla Türkiye’de yapılan geniş örneklemli ilk çalışmadır. Bu çalışmanın sonuçlarına göre arı ürünleri olan bal ve propolis tüketimi pandemi döneminde artmıştır.
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Girişimsel Olmayan Klinik Araştırmalar Etik Kurulu'nun 21/10/2021 tarih ve 0444 sayılı onayı alındı.
Bu araştırma Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) 2209-A Projeleri Destekleme Programı tarafından finanse edilmiştir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Gıda Özellikleri, Gıda ve Beslenme Dengesi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 22 Nisan 2024 |
Gönderilme Tarihi | 18 Şubat 2024 |
Kabul Tarihi | 3 Nisan 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 |