Ortodontik Tedavi Sırasında Beyaz Nokta Lezyonları ve Çürüklerin Görülme Prevelansı

Cilt: 6 Sayı: 3 10 Mart 2016
PDF İndir
EN TR

Ortodontik Tedavi Sırasında Beyaz Nokta Lezyonları ve Çürüklerin Görülme Prevelansı

Öz

Amaç: Sabit ortodontik tedavi gören hastalarda çürük ve beyaz nokta lezyon prevelansını araştırmaktır. Gereç ve Yöntemler: Toplam 63 kişi iki gruba ayrıldı: Çalışma (n: 31) Kontrol (n: 32). Çalışma grubunda hastalar, sabit ortodontik apareylerle tedavi edildi.Bu hastalara ortodontik tedavi öncesi ve her kontrol muayenesinde ağız hijyen bakım terapisi verildi.Hastalara aynı zamanda yüksek florlu diş macunu ve ağız gargaraları kullanmaları sağlandı.Diğer taraftan,kontrol grubu hastalarına,ortodontik aparey ve ağız bakım hijyeni uygulanmadı.Çürük indeks prevelansı DMFT ile saptanırken, beyaz nokta lezyon Gorelick indeksi ile tespit edildi.İndekslerle yapılan BNL ve çürük ölçümleri ortodontik tedavi başlamadan bir gün öncesi (T0) ve ortodontik tedavi sonrası (T1)uygulandı.Veriler Wilcoxon Signed Ranks, Mann-Whitney testleri ile analiz edildi. İstatistiksel anlamlılık P< 0.05 olarak tanımlandı. Sonuç:Ağız bakım eğitimi ve topikal flor kullanılan çalışma grubundaki hastalarda BNL ve DMFT değerleri kontrol grubu hastalara göre daha düşük olarak bulundu.(p<0,05) Kontrol grubunda, hastaların en düşük BNL prevelansı %11.1iken, tedavi sonunda, bu de/ğer % 25,4dür.Çalışma grubunda, BNL ve DMFT değerlerinde T0 ve T1 arasında anlamlı bir farklılık yoktur.(p>0,05) Bu çalışma oral hijyen bakımının, BNL ve çürük gelişiminde en önemli faktör olduğunu göstermiştir.Böylece, önleyici programlar tüm ortodonti hastalarında vurgulanmalıdır. Bir ortodontistin sorumluluğu, mükemmel ağız bakım için hastaları motive ederek ve eğiterek ortodontik tedavinin bir sonucu olan dekalsifikasyonlu hasta riskini minimize etmektir. Anahtar Kelimeler: DMFT, beyaz nokta lezyon,orthodontik tedavi

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Balensefien JW, Madonia JV. Study of dental plaque in orthodontic patients. J Dent Res 1970;49:320-324.
  2. Bishara SE, Ostby AW. White spot lesions: formation, prevention, and treatment. Semin Orthod 2008;14:174-182.
  3. Staley RN. Effect of fluoride varnish on demineralization around orthodontic brackets. Sem Orthod 2008;14(3):194- 199.
  4. Boersma J G, Van der Veen M H, Lagerweij M D, Bokhout B, Prahl-Andersen B. Caries prevalence measured with QLF after treatment with fixed orthodontic appliances: influencing factors. Caries Research 2005;39:41-47.
  5. Summitt JB, Robbins JW, Schwartz RS. Fundamentals of Operative Dentistry: A Contemporary Approach, 3rd ed. Hanover Park, IL, Quintessence Publishing, Chapter 1, 2006; 2-4.
  6. Abe M. Microflora around the bracket by direct bonding system. Nichidai-Koko-Kagaku 1990;16:429-440.
  7. Gorelick L, Geiger AM, Gwinnet AJ. Incidence of white spot formation after bonding and banding. Am J Orthod 1982;81:93-98.
  8. Øgaard B. Prevalence of white spot lesions in 19-year olds: a study on untreated and orthodontically treated persons 5 years after treatment. Am J Orthod Dentofacial Orthop 1989; 96:423-427.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Seyda Ersahan Bu kişi benim

Seyda Ersahan Bu kişi benim

Ergül Ertürk Bu kişi benim

Ergül Ertürk Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

10 Mart 2016

Gönderilme Tarihi

2 Şubat 2015

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2015 Cilt: 6 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA
Alakus Sabuncuoglu, F., Ersahan, S., Ersahan, S., Ertürk, E., & Ertürk, E. (2016). Ortodontik Tedavi Sırasında Beyaz Nokta Lezyonları ve Çürüklerin Görülme Prevelansı. Süleyman Demirel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 6(3), 101-107. https://doi.org/10.22312/sbed.27553
AMA
1.Alakus Sabuncuoglu F, Ersahan S, Ersahan S, Ertürk E, Ertürk E. Ortodontik Tedavi Sırasında Beyaz Nokta Lezyonları ve Çürüklerin Görülme Prevelansı. Süleyman Demirel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi. 2016;6(3):101-107. doi:10.22312/sbed.27553
Chicago
Alakus Sabuncuoglu, Fidan, Seyda Ersahan, Seyda Ersahan, Ergül Ertürk, ve Ergül Ertürk. 2016. “Ortodontik Tedavi Sırasında Beyaz Nokta Lezyonları ve Çürüklerin Görülme Prevelansı”. Süleyman Demirel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 6 (3): 101-7. https://doi.org/10.22312/sbed.27553.
EndNote
Alakus Sabuncuoglu F, Ersahan S, Ersahan S, Ertürk E, Ertürk E (01 Mart 2016) Ortodontik Tedavi Sırasında Beyaz Nokta Lezyonları ve Çürüklerin Görülme Prevelansı. Süleyman Demirel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 6 3 101–107.
IEEE
[1]F. Alakus Sabuncuoglu, S. Ersahan, S. Ersahan, E. Ertürk, ve E. Ertürk, “Ortodontik Tedavi Sırasında Beyaz Nokta Lezyonları ve Çürüklerin Görülme Prevelansı”, Süleyman Demirel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, c. 6, sy 3, ss. 101–107, Mar. 2016, doi: 10.22312/sbed.27553.
ISNAD
Alakus Sabuncuoglu, Fidan - Ersahan, Seyda - Ersahan, Seyda - Ertürk, Ergül - Ertürk, Ergül. “Ortodontik Tedavi Sırasında Beyaz Nokta Lezyonları ve Çürüklerin Görülme Prevelansı”. Süleyman Demirel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 6/3 (01 Mart 2016): 101-107. https://doi.org/10.22312/sbed.27553.
JAMA
1.Alakus Sabuncuoglu F, Ersahan S, Ersahan S, Ertürk E, Ertürk E. Ortodontik Tedavi Sırasında Beyaz Nokta Lezyonları ve Çürüklerin Görülme Prevelansı. Süleyman Demirel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi. 2016;6:101–107.
MLA
Alakus Sabuncuoglu, Fidan, vd. “Ortodontik Tedavi Sırasında Beyaz Nokta Lezyonları ve Çürüklerin Görülme Prevelansı”. Süleyman Demirel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, c. 6, sy 3, Mart 2016, ss. 101-7, doi:10.22312/sbed.27553.
Vancouver
1.Fidan Alakus Sabuncuoglu, Seyda Ersahan, Seyda Ersahan, Ergül Ertürk, Ergül Ertürk. Ortodontik Tedavi Sırasında Beyaz Nokta Lezyonları ve Çürüklerin Görülme Prevelansı. Süleyman Demirel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi. 01 Mart 2016;6(3):101-7. doi:10.22312/sbed.27553

CC

Creative Commons Attribution 4.0 International License

Atıf gereklidir, ticari olmayan amaçlarla kullanılabilir ve değişiklik yapılarak türev eser üretilemez.