Viral ensefalit/menenjit şüpheli hastalarda, Beyin Omurilik Sıvısı Örneklerinde Herpes Simplex Virüslerinin Real–Time PZR ile Araştırılması
Öz
Amaç
Aseptik menenjit ve ensefalit olarak iki genel kategoride incelenen santral sinir sistemi (SSS) viral enfeksiyonları ciddi sonuçları olan ve mutlak erken tanı ve tedavi gerektiren durumlardır. İnsan Herpes virüslerinin bu enfeksiyonların etiyolojisinde önemli rolü olduğu gösterilmiştir. Bu çalışmada, bölgemizde viral SSS enfeksiyonları düşünülen olgulardan gönderilen BOS örneklerinde Herpes Simplex virüsü (HSV-1/2) sıklığı ve incelenen beyin omurilik sıvısı (BOS) örneklerinin biyokimyasal özelliklerini ve aynı zamanda bakteriyolojik kültür üremelerinin de irdelenmesi amaçlanmıştır.
Materyal- metod
Ocak 2016-Aralık 2017 tarihleri arasında laboratuvarımıza gönderilen 110 adet BOS örneği çalışma kapsamında değerlendirildi. BOS örneklerinden nükleik asit izolasyonu spin kolon yöntemi ile QIAmp® DNA Mini Kit (Qiagen, Hamburg, Almanya) kullanılarak yapıldı. Artus® HSV ½ QS-RGQ kiti ve Rotor-Gene Q 5Plex HRM (Qiagen, Hamburg, Almanya) real-time PZR sistemi kullanılarak BOS örnekleri HSV yönünden kalitatif olarak incelendi. BOS örneklerinde protein ve glukoz ölçüm değerleri de kaydedilmiştir. Ayrıca gönderilen BOS örneklerinin eş zamanlı olarak bakteriyolojik kültürleri de yapıldı.
Bulgular
Laboratuvarımıza gönderilen örneklerin 5’inde (% 4.5) HSV-1 pozitif saptanırken, HSV-2 tespit edilmedi. BOS’un biyokimyasal paremetreleri değerlendirildiğinde; örneklerin 42’sinde (%38) BOS glukoz düzeyleri, 27’sinde ise (%25) ise BOS protein değerleri normal düzeylerde saptandı. HSV-1 pozitif olan 4 hastanın BOS glukoz düzeyi yüksek bulundu. Protein düzeyi ise 3 hastada yüksek bulundu. HSV ½ negatif olduğu tespit edilen 8 farklı örnekte kültürde üreme saptandı.
Sonuç
SSS enfeksiyonlarında mortalite ve morbidite oranı yüksek olduğundan etkenin çok hızlı tanımlanması sonrasında spesifik antiviral tedaviye başlanılması hayati öneme sahiptir. Real-time PZR gibi moleküler testlerin kullanıma girmesi viral etkenlerin tespitini kolaylaştırmaktadır. Herpes virüslerinin neden olduğu ensefalit vakaları ile daha sık karşılaşılsa da diğer viral ve bakteriyel etkenler de akılda tutulmalıdır. Bu nedenle aynı örnekte çok sayıda viral ve bakteriyel ajanın aynı anda ve kısa sürede saptanabildiği multipleks PZR paneli gibi moleküler testlerin gerekliliği ön plana çıkmaktadır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- 1. Us AD. Viral santral sinir sistemi enfeksiyonları. In: Us AD, Ergünay K, editörler. Moleküler, Klinik ve Tanısal Viroloji. Bilimsel Tıp Yayınevi, Ankara, 2012; p. 271-94.
- 2. Glaser CA, Gilliam S, Schnurr D, Forghani B, Honarmand S, Khetsuriani N, et al. In search of encephalitis etiologies: diagnostic challenges in the California Encephalitis Project,1998–2000. Clin Infect Dis 2003; 36(6): 731–42.
- 3. Hjalmarsson A, Blomqvist P, Skoldenberg B. Herpes simplex encephalitis in Sweden, 1990–2001: incidence, morbidity, and mortality. Clin Infect Dis 2007; 45(7): 875–80.
- 4. Delbue S, Tremolada S, Ferrante P. Application of molecular tools for the diagnosis of central nervous system infections. Neurol Sci 2008; 29(Suppl2): S283-5.
- 5. Boivin G. Diagnosis of herpesvirus infections of the central nervous system. Herpes 2004; (Suppl. 2): 48A–56A.
- 6. Nadelman CM, Newcomer VD. Herpes simplex virus infections. Postgrad Med 2000; 107(3): 189-200.
- 7. Tyler KL. Herpes simplex virüs infections of the central nervous system: encephalitis and meningitis, including Mollaret’s. Herpes 2004; (Suppl 2): 57A–64A.
- 8. Sili U, Kaya A, Mert A. Encephalitis Study Group. Herpes simplex virüs encephalitis: clinical manifestations, diagnosis and outcome in 106 adult patients. J Clin Virol 2014; 60(2): 112-8.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Sağlık Kurumları Yönetimi
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Hüseyin Agah Terzi
*
Türkiye
Özlem Aydemir
Türkiye
Engin Karakeçe
Bu kişi benim
Türkiye
Mehmet Köroğlu
Türkiye
Mustafa Altındiş
Bu kişi benim
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
25 Aralık 2018
Gönderilme Tarihi
20 Mayıs 2018
Kabul Tarihi
19 Kasım 2018
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2018 Cilt: 9 Sayı: 4
Cited By
Bir Eğitim Araştırma Hastanesinde Santral Sinir Sistemi Enfeksiyonlarının Yedi Yıllık Değerlendirilmesi
Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi
https://doi.org/10.46237/amusbfd.771257
