It could be concluded that high fructose diet caused serious damage and lipogenesis accompanied by visfatin and IL-6 increase in mice. Our study may be helpful to further studies related with liver lipogenesis and adipokines
Fructose IL-6 immunohistochemistry Nonalcoholic fatty liver disease visfatin
Alkole bağlı olmayan karaciğer hastalığı, son yıllarda en sık görülen karaciğer hastalığı olması nedeniyle büyük önem kazanmıştır. Alkolik olmayan yağlı karaciğer hastalığı başlığı altında basit bir karaciğer yağlanmasından, steatohepatit, fibrozis ve sonunda siroza kadar ilerleyebilen geniş bir hastalık grubu incelenmektedir. Alkolik olmayan yağlı karaciğer hastalığı ve onun cok daha ciddi formu olan alkole bağlı olmayan steatohepatitin şişmanlık ve insülin direnciyle olan yakın ilişkisi, hastalığın mekanizması ve tedavisini açıklamaya yönelik en önemli araştırma unsursu olmuştur. Şişmanlıkla beraber vücut kitlesindeki artışa paralel olarak yağ dokusundan salınan adipokinler de artar. Yapılan çalışmalarda; karaciğer yağlanmasında adipokinlerin çoğunda yağlanmayla birlikte artış gözlenmiş fakat IL-6 ve visfatinin artıp azaldığı konusunda bir sonuca varılamamıştır. Biz bu çalışmada fruktozla oluşturduğumuz karaciğer yağlanmasında visfatin ve IL-6´ nın etkilerini araştırmayı amaçladık. Çalışmamızda 29 adet Swiss cinsi erkek fare kullanıldı. Fareler kontol (8 fare) ve deney grubu (21 fare) olacak şekilde iki gruba ayrıldı. Deney grubu deney süresince fruktoz ile beslendi ve 4., 5., 6. haftaların sonunda 7´şer hayvan sakrifiye edilerek dokuları alındı. Elde edilen histokimyasal bulgular sonunda kontrol ile deney grubu arasında yağlanma bakımından istatiksel olarak anlamlı fark bulundu. Yapılan immünohistokimyasal çalışmalar neticesinde kontrol grubuyla deney grubu arasında visfatin ve IL-6 adipokinlerinin boyanması bakımından farklılıklar gözlemlendi. Deney grubunda, kontrol grubuna kıyasla boyanmanın artığı, dolayısıyla yağlanmayla beraber adipokinlerin de artığı sonucu ortaya çıktı. Elde edilen biyokimyasal bulgular sonucunda kontrol ile deney grupları arasında ALP, AST, T.Kol. ve glukoz bakımından anlamlı fark bulundu. Sonuç olarak fruktoz ile beslenme sonucunda karaciğerde ciddi bir yağlanma ve hasar oluştuğu; visfatin ile IL-6 adipokinlerinin yağlanma ile paralel artış gösterdiği yargısına varıldı. Çalışmamızın, ileride yapılabilinecek karaciğer yağlanması çalışmalarında adipokin etkilerinin incelenmesi bakımından yön gösterebileceğine inanmaktayız
Alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanması fare fruktoz interlökin-6 immünohistokimya
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Kitap/tez tanıtımı |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 10 Aralık 2013 |
Gönderilme Tarihi | 23 Kasım 2012 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2013 Cilt: 4 Sayı: 3 |