Objective: Polypharmacy is described as five or more number of simultaneous uses of drugs in the same patient. Polypharmacy is related with adverse drug reactions in patients, medication errors and also associated with an increased risk of hospitalization, as well as pharmacoeconomic aspects leads to an increase in costs. The purpose of this study; to analyze the active ingredients used, to detect the presence of polypharmacy, to determine the effect on duration of hospitalization in a 3rd place health center.
Materials and Methods: This descriptive study was performed in a university hospital with 600 beds capacity, to cover date of 1-31 December 2013 from 2165 total patient files. The data used was obtained from the hospital information technology departments with taking necessary permission. In the study, patients' socio-demographic findings, used amounts of active ingredient according to age, the most commonly used active ingredients and the services used these active ingredients, the services most frequently used agents, patients' length of stay, and relationship with polypharmacy were evaluated as numbers and percentages.
Results: The average length of stay in hospital per head is 4.88 ± 5.40 days at 2165 patients within one month period. In a total of 10.555 days of hospitalization, 5748 (54.4%) were found to be at least a day, including polypharmacy. Polypharmacy was detected in 1147 (52.97%) patients, and the average number of active drug use is 8.20 ± 3.09. Number of polypharmacy per head was found to be 5.01.
Conclusion: We believe that with this study detected the presence of polypharmacy and medication preferences specific to the individual will be improved by rational use of drugs for medical personnel training.
Amaç: Polifarmasi, beş ve üzeri sayıdaki ilaçların aynı hastada eş zamanlı kullanımı olarak tanımlanmaktadır. Polifarmasi; hastada gelişebilecek advers ilaç reaksiyonları, ilaç hataları ve hastaneye yatış riskinde artış ile ilişkili olduğu kadar farmakoekonomik açıdan da maliyetin artmasına neden olmaktadır. Bu çalışmanın amacı; bir 3. basamak sağlık merkezinde, kullanılan etken maddelerin analizini yapmak, polifarmasinin varlığını saptamak, hastanede kalış süresine olan etkisini belirleyerek bu konuda hekimlerimizi bilgilendirmek, elde edilen bilgilerin sunulması ve yorumlanması, ilaç tercihleri yapılırken hekimlerin dikkat göstermesi gerektiği bilincini uyandırmaktır.
Materyal-Metod: Tanımlayıcı tipteki bu çalışma, 600 yatak kapasiteli bir üniversite hastanesinde, 1-31 Aralık 2013 tarihleri arasını kapsayacak şekilde toplam 2165 hasta dosyasında yapılmıştır. Kullanılan veriler, gerekli izinler alınarak hastane bilgi işlem dairesinden elde edilmiştir. Çalışma kapsamında hastaların sosyodemografik bulguları, yaşlara göre kullanılan etken madde miktarları, en sık kullanılan etken maddeler ve kullanıldığı servisler, servislerin en çok kullandığı etken maddeler, hastaların yatış süreleri ve polifarmasi ile olan ilişkisi sayı ve yüzdeler ile değerlendirildi.
Bulgular: Bir aylık periyod içerisinde 2165 hastanın, hastanede kişi başına düşen kalış süresi ortalaması 4,88±5,40 gündür. Toplam 10555 gün yatışın 5748'inde (%54,4) en az bir gün olmak üzere polifarmasi saptanmıştır. Polifarmasi saptanan 1147 (%52,97) hastanın, ortalama etken madde kullanım sayısı ise 8,20±3,09'dır. Kişi başına düşen polifarmasi sayısı 5,01 olarak saptanmıştır.
Sonuç: Bu çalışma ile saptanan polifarmasi varlığı ve bireye özgü ilaç tercihlerinin sağlık personeline yönelik yapılacak akılcı ilaç kullanımı eğitimleri ile azaltılacağı kanaatindeyiz.
Birincil Dil | tü |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 27 Nisan 2015 |
Gönderilme Tarihi | 23 Eylül 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 Cilt: 6 Sayı: 1 |