Objective:The aim of the study to clarify the relationships between Electroneurography (ENG) and Boston Questionnaire (BQ) in patients with Carpal Tunnel Syndrome (CTS)
Material-Method:One hundred and forty-one patients with CTS were enrolled to this study. The demographic data as age, gender, body mass index, symptoms duration and night pain of the patients were recorded. Tinel and Phalen tests were noted as positive or negative. The scores of the BQ Symptom Severity Scale (SSS) and the Functional Status Scale (FSS) were measured. Pain was assessed on Visual Analog Scale (VAS). Motor and antidromic sensory conduction velocities of the median and ulnar nerves were performed. Patients were divided to three groups as mild, moderate and severe CTS according to the ENG outcomes.
Results:The scores of the VAS pain and the BQ-FSS and SSS were found to be significantly higher in patients with moderate and severe CTS compared to those in mild CTS (p<0.005). The scores of BQ-FSS and SSS were correlated moderately with the duration of symptoms, median sensory nerve action potential(SNAP)-palm and second digit and strongly with VAS pain (p<0.05). We found BQ-SSS scores also correlated moderately with median distal motor latency(DML), and sensory nerve conduction velocity(SCNV)-palm and second digit (p<0.05).
Discussion:The patients who have different clinical findings however similar pictures may be interpreted in the light of these results. Namely when the clinician meet decreased median SNAP or elevated median DML and SCNV, he/she should be careful on both the symptom severity and functional impairment or only functional deficiency respectively.
Carpal tunnel syndrome Electroneurography Boston questionnaire
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Karpal Tünel Sendrom(KTS)'lu hastalarda elektronörografi (ENG) ile Boston Anketi (BA) arasındaki ilişkileri saptamaktır.
Materyal-Metot: Karpal tünel sendromlu yüz kırk bir hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Hastaların yaş, cinsiyet, vücut kitle indeksi, semptom süresi ve gece ağrısı gibi demografik bulguları kaydedildi. Tinel ve Phalen testleri negative veya pozitif olarak not edildi. BA Semptom Ciddiyet Skalası (SCS) ve Fonksiyonel Ciddiyet Skalası(FCS)'nın skorları belirlendi. Ağrı Vizüel Analog Skala (VAS) üzerinde değerlendirildi. Median ve ulnar sinirlerin motor ve antidromik duyusal iletim çalışmaları gerçekleştirildi. Hastalar ENG ciddiyetine göre hafif, orta ve ağır KTS olarak 3 gruba ayrıldılar.
Bulgular: Orta ve ciddi KTS'lu hastalarda hafif KTS'lu hastalardakine kıyasla VAS ağrı ve BA-SCS ve FCS skorları anlamlı olarak yüksek bulundu (p<0.005). BA-SCS ve FCS skorları, semptom süresi, median duyusal sinir aksiyon potansiyeli(DSAP)-avuçiçi ve ikinci parmak ile orta şiddette ve VAS ağrı ile güçlü olarak korele idi (p<0.05). Ayrıca, BA-SCS skorlarının median distal motor latans (DML) ve median duyusal sinir iletim hızı(DSİH)-avuçiçi ve ikinci parmak ile orta düzeyde korele olduğunu bulduk (p<0.05).
Tartışma: Farklı klinik bulguları ancak benzer klinik tabloya sahip olan hastalar bu sonuçlar ışığında değerlendirilebilirler. Yani, klinisyen azalmış median DSAP veya artmış median DML ve DSİH karşılaştığında, sırasıyla hem semptom ciddiyeti ve hem de fonksiyonel eksiklik veya sadece fonksiyonel kayıp üzerinde dikkatli olmalıdır.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 12 Eylül 2015 |
Gönderilme Tarihi | 7 Şubat 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 Cilt: 6 Sayı: 2 |