BibTex RIS Kaynak Göster

Genel cerrahi polikliniğine başvuran hastaların kolorektal kanser taramasına ilişkin bilgi düzeylerinin belirlenmesi

Yıl 2016, Cilt: 7 Sayı: 2, 17 - 22, 23.08.2016

Öz

Amaç: Bu çalışmanın amacı kolorektal hastalıklar dışında herhangi bir sebeple genel cerrahi polikliniğine başvuran hastaların kolorektal kanser taramasına ilişkin bilgi düzeylerini belirlemektir.
Materyal-Metot: Araştırma; kesitsel ve tanımlayıcı olarak planlanmıştır. Araştırmanın verileri; Aralık 2013-Aralık 2014 tarihleri arasında GATA Genel Cerrahi Polikliniğine başvuran, araştırmaya katılmayı kabul eden 150 hasta ile yüzyüze görüşülerek toplanmıştır. Araştırmaya; Türkçe bilen, okuma-yazma bilen, 18 yaş ve üzerinde olan hastalar dahil edilmiştir. Veri toplama formunda; literatür taraması ile araştırmacılar tarafından oluşturulan demografik veriler ve kolorektal kanser tarama programlarıyla ilgili bilgi düzeyini belirlemeye yönelik sorular bulunmaktadır. Verilerin değerlendirilmesinde yüzdelik, frekans, ortalama, ki kare, mann whitney u ve kruskall wallis testleri kullanılmıştır.
Bulgular: Araştırmaya katılan hastaların yaş ortalaması=41,49±13,95 olarak belirlenmiştir. Gaitada gizli kan tetkikini bilme oranı % 37,3, fleksible sigmoidoskopi tetkikini bilme oranı %13,3, kolonoskopi tetkikini bilme oranı % 62, çift kontrastlı baryum enema tetkikini bilme oranı % 13,3 olarak belirlenmiştir. Hastaların % 16'sı kolorektal kanser taramasına başlama yaşını bilirken, tarama sıklığı ile ilgili olarak sorulan soruya ise hastaların % 52.7'si doğru yanıt vermiştir.
Tartışma: Çalışmamızda, katılımcıların kolorektal kanser taramasına yönelik olarak bilgi düzeylerinin istendik düzeylerde olmadığı görülmektedir. Kolorektal kanser insidansı göz önünde bulundurulduğunda erken tanı ve tedavinin sağlanabilmesi için toplumun bilgilendirilmesi ve tarama programlarına katılımın artırılması önemli bir konudur. Toplumun bilgi düzeyinin artırılmasında ve tarama programlarına katılımın artırılmasında tüm sağlık personelinin rolünü etkin bir şekilde yerine getirmesi önem taşımaktadır.
Anahtar kelimeler: kolorektal kanser, tarama, bilgi

Yıl 2016, Cilt: 7 Sayı: 2, 17 - 22, 23.08.2016

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Bediye Öztaş

Emine İyigün

Mehmet Fatih Can Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 23 Ağustos 2016
Gönderilme Tarihi 20 Temmuz 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 7 Sayı: 2

Kaynak Göster

Vancouver Öztaş B, İyigün E, Can MF. Genel cerrahi polikliniğine başvuran hastaların kolorektal kanser taramasına ilişkin bilgi düzeylerinin belirlenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi. 2016;7(2):17-22.

SDÜ Sağlık Bilimleri Dergisi, makalenin gönderilmesi ve yayınlanması dahil olmak üzere hiçbir aşamada herhangi bir ücret talep etmemektedir. Dergimiz, bilimsel araştırmaları okuyucuya ücretsiz sunmanın bilginin küresel paylaşımını artıracağı ilkesini benimseyerek, içeriğine anında açık erişim sağlamaktadır.