BibTex RIS Kaynak Göster

Dens İnvajinatuslu Dişlere Endodontik Yaklaşım: Olgu Serisi

Yıl 2016, Cilt: 7 Sayı: 2, 58 - 63, 23.08.2016

Öz

Giriş: Gelişimsel dental anomalilerin şekil bozukluklarından olan dens invajinatus dişin gelişimi esnasında mine organının içe doğru katlanmasıyla meydana gelir. Diş gelişimi sırasında kron veya kökte oluşabilir, pulpayı ve kök kanalını içerebilir. En çok maksiller lateral kesici dişlerde görülür. Klinikte kron morfolojisi çoğunlukla normal görünen dens invajinatus genellikle radyografik olarak teşhis edilir. Bu olgu serisinde amacımız dens invajinatuslu dişlerde farklı endodontik tedavi metotlarını sunmaktır.
Olgu raporu: Maksiller lateral kesici dişlerinde iki tanesi Tip I ve diğeri Tip II dens invajinatus ile birlikte periapikal lezyon teşhis edilen üç olgu sunuldu. Tip II vakalarından birine apikal endodontik cerrahi uygulandı. Diğer iki olguya konvansiyonel endodontik tedavi uygulandı.
Sonuç: Bu raporda sunduğumuz olgular 12 ay süreyle takip edildi,klinik ve radyografik olarak başarılı bir endodontik tedavi gözlendi.
Tartışma: Dens invajinatuslu dişlerin klinik açıdan önemi, anormal morfolojisi sebebiyle invajinasyon alanının plak retansiyonuna neden olup çürük, periodontal enflamasyon ve pulpa nekrozu riskini artırmasıdır.
Anahtar kelimeler: Dens invajinatus, kök kanal tedavisi, MTA

Yıl 2016, Cilt: 7 Sayı: 2, 58 - 63, 23.08.2016

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Olgu Sunumları
Yazarlar

Cevat Emre Erik

Ayşe Aydoğmuş Erik

Murat Maden

Derya Yıldırım Bu kişi benim

Mehmet Fatih Şentürk

Yayımlanma Tarihi 23 Ağustos 2016
Gönderilme Tarihi 11 Mart 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 7 Sayı: 2

Kaynak Göster

Vancouver Erik CE, Aydoğmuş Erik A, Maden M, Yıldırım D, Şentürk MF. Dens İnvajinatuslu Dişlere Endodontik Yaklaşım: Olgu Serisi. Süleyman Demirel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi. 2016;7(2):58-63.

SDÜ Sağlık Bilimleri Dergisi, makalenin gönderilmesi ve yayınlanması dahil olmak üzere hiçbir aşamada herhangi bir ücret talep etmemektedir. Dergimiz, bilimsel araştırmaları okuyucuya ücretsiz sunmanın bilginin küresel paylaşımını artıracağı ilkesini benimseyerek, içeriğine anında açık erişim sağlamaktadır.