Alzheimer
hastalığı ilerleyici hafıza kaybı tablosuyla karakterize nörodejeneratif bir
hastalıktır. Öz bakım becerilerinde, bilişsel işlevlerinde yetersizlikler
görülmektedir. Patolojik olarak amiloid plaklarla özdeşleşmiş olsalar da tau
proteininin aşırı fosforillenmesi ve buna bağlı nörofibriler yumak oluşumu,
nöron kaybı Alzheimer hastalığı ile birlikte görülebilmektedir. Amiloid
plakların, tau proteinlerinin olumsuz etkisi, oksidatif strese yol açması,
glukoz homeostazının bozulması gibi birçok nedenden kaynaklanabilmektedir.
Patolojilere karşı geliştirilen tedavi yöntemleri de çeşitli olabilmektedir.
Oksidatif strese karşı antioksidanlardan zengin
beslenme, glukoz metabolizmasının bozulmasına karşı ketojenik diyet uygulamaları
Alzheimer hastalığının diyet tedavisi içinde yer almaktadır. Orta zincirli yağ
asitlerinin portal dolaşımdan hızlıca emilmeleri, β-oksidasyona ihtiyaç duymaksızın
alternatif enerji kaynağı olarak kullanılabilmesini sağlamaktadır. Ayrıca uzun zincirli n-3 grubu yağ asitlerinden eikosapentaenoik
asit (EPA) ve dekozahekzoenoik asit (DHA) antiinflamatuvar etkilerinden dolayı
bilişsel işlevleri geliştirici etkide bulunmaktadır. Bu derlemede Alzheimer
hastalığından korunmada, ilerlemesinin geciktirilmesinde ve hastalığın
tedavisinde yağ asitlerinin metabolik süreçlerdeki etkileri irdelenmiştir.
Alzheimer hastalığı omega 3 yağ asitleri yağ asitleri kısa zincirli
Alzheimer's
disease is a neurodegenerative disorder characterized by a progressive memory
loss table. Self-care skills and cognitive functions are seen insufficiency.
Although
pathologically identified with amyloid plaques, excessive phosphorylation of
the tau protein and consequent neurofibrillary tangle formation, and neuronal
loss may be associated with Alzheimer's disease. Negative effects of amyloid
plaques and tau proteins can result in many causes such as oxidative stress,
impaired glucose homeostasis. Treatment methods developed against pathogens can
also be varied. A diet rich in antioxidants against oxidative stress, ketogenic
diet versus the deterioration of glucose metabolism in Alzheimer's is located
in the dietary treatment of disease. Rapid absorption of medium chain fatty
acids from the portal circulation ensures that they can be used as an
alternative energy source without the need for β-oxidation. In addition,
eicosapentaenoic acid (EPA) and decozahexenoic acid (DHA) of long chain n-3
fatty acids have been implicated in the development of cognitive functions due
to antiinflammatory effects. In this review, it has been examined that the
effects of fatty acids on metabolic processes in Alzheimer's disease, delayed
progression and treatment of disease.
Alzheimer’s disease omega 3 fatty acids fatty acids short-chain
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Derlemeler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ağustos 2018 |
Gönderilme Tarihi | 4 Nisan 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 9 Sayı: 2 |