Background: Mediterranean dietary nutrition is known to
have protective roles in preventing cardiovascular events and atherosclerosis,
but studies are limited. The aim of this study was to evaluate the relationship
between carotid artery stenosis (KAD) and Mediterranean diet score.
Methods: The patients were divided into three groups of patients with
KAD> 60% (60 patients), KAD <60%
(60 patients) and had no carotid atherosclerotic disease (60 patients).
Afterwards, patients with KAD were divided into two subgroups, with calcific
(67 patients) and non-calcific (53 patients) according to morphological
characteristics of carotid atherosclerotic plaque. Diet quality was determined
by scoring method (5, 6-9 and ≥10 points) ‘Mediterranean Diet Adaptation Scale’
and compared between groups.
Results: Mediterranean diet score was higher in patients without
atherosclerotic disease than patients with KAD <60% (p <0,001). In
addition, Mediterranean diet score was higher in patients with KAD <60 than
those with KAD >60 (p <0,001). Mediterranean diet score was higher in
patients with calcific atherosclerotic plaque (p <0,001).
Discussion: The protective role of Mediterranean diet
on the severity of carotid artery stenosis was clearly observed in our study.
In addition, its potential inhibitory role on non-calcific carotid
atherosclerosis, which is closely related to cerebrovascular diseases, has been
demonstrated. This study, which is one of the limited studies examining the
relationship between Mediterranean diet and KAD, may be useful in understanding
the pathophysiology of carotid artery stenosis.
carotid artery disease Mediterranean diet score atherosclerosis
Amaç: Akdeniz
diyet tipi beslenmenin, kardiyovasküler olaylar ve aterosklerozu önlemede
koruyucu rolleri olduğu bilinmektedir, fakat çalışmalar sınırlıdır. Bu
çalışmanın amacı, karotis arter darlığı (KAD) ile Akdeniz diyet skoru
arasındaki ilişkiyi değerlendirmektir.
Yöntem:
Hastalar, KAD >%60 olan (60 hasta),KAD <%60 olan (60 hasta) ve karotis aterosklereotik hastalığı
bulunmayan (60 hasta) olarak üç gruba ayrılmıştır. Sonrasında, KAD olan hastalar,
plak morfolojik özellikleri açısından kalsifikasyon görülen (67 hasta)ve
görülmeyen(53 hasta) olmak üzere iki alt gruba ayrılmıştır. ‘Akdeniz Diyetine Uyum Ölçeği’ kullanılarak skorlama yöntemi(≤5, 6-9 ve ≥10 puan) ile diyet kalitesi belirlenmiş ve gruplar arasında
karşılaştırılmıştır.
Sonuç: Akdeniz
diyet skoru, KAD<%60 olan hastalara göre aterosklerotik hastalığı
bulunmayanlarda daha yüksek bulunmuştur (p<0,001). Ayrıca, KAD>60
olanlara göre KAD<60 olanlarda Akdeniz diyet skoru daha yüksektir (p<0,001).
Akdeniz diyet skoru kalsifik aterosklerotik plağı olan hastalarda daha yüksek
bulunmuştur (p<0,001).
Tartışma:
Akdeniz diyet tipi beslenmenin, karotis arter darlığı şiddeti üzerinde koruyucu
rolü çalışmamızda açık olarak gözlenmiştir. Ayrıca serebrovasküler
hastalıklarla yakın ilişkide olan non kalsifik karotis aterosklerozu üzerinde
potansiyel engelleyici rolü gösterilmiştir. Akdeniz diyeti ile KAD arasındaki
ilişkiyi inceleyen sınırlı sayıdaki çalışmalardan biri olan bu çalışma, karotis
arter darlığı patofizyolojisinin anlaşılmasında fayda sağlayabilir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 16 Haziran 2019 |
Gönderilme Tarihi | 2 Ocak 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 10 Sayı: 2 |