Bu çalışmanın amacı Isparta ilinde yaşamakta olan adölesan sporcuların beslenme
alışkanlıklarının voleybol müsabakasındaki sportif performanslarına etkisinin
incelenmesidir. Çalışmaya 57 kadın sporcu ve 74 erkek sporcu olmak üzere
toplamda 131 voleybol oyuncusu katılmıştır. Bu çalışmaya katılan kadın sporcuların
yaş ortalamaları 16,06±1,03 ve erkek sporcuların ise 16,12±1,10 olduğu tespit
edilmiştir. Araştırmayı oluşturan veriler bir veri toplama formuyla sporcularla
yüz yüze görüşülerek elde edilmiştir. Sporcuların beslenme durumları ve
alışkanlıklarını belirlemek amacıyla ‘’Besinlerin Tüketim Sıklıkları’’ ve
geriye dönük ‘’24 Saatlik Hatırlatma’’ yöntemi ile bir günlük besin tüketim
kayıtları toplanmıştır. Araştırma verileri istatistik paket programı
kullanılarak tanımlayıcı istatistiklere bakılmış ve yapılan dağılım testi
sonucunda çoklu karşılaştırma için ANOVA testinden faydalanılmıştır. Gruplar
arası farkın sebebini tespit etmek için Tukey Post. Hoc. Testinden
yararlanılmış ve farkın sebebi harflendirme yöntemi ile sunulmuştur. Sonuç
olarak; sporcunun başarısında sporcunun yapmış olduğu antrenman ve sporcu
geçmişi önemli rol oynadığı görülmüştür. Fakat sporcuların sportif performansı
etkileyen unsurların eşit olması durumunda sporcuların beslenmesi durumlarının
sportif performansta belirleyici bir öge olduğu yapmış olduğumuz çalışmada
tespit edilmiştir.
Beslenmenin performansa etkisi sporcu beslenmesi Isparta voleybol turnuvası
The aim of this study is to investigate the effect of the nutrition habits of the adolescent athletes living in Isparta province on their sportive performance in volleyball competition. A total of 131 volleyball players, including 57 female athletes and 74 male athletes, participated in the study. The mean age of female athletes participating in this study was 16.06 ± 1.03 and male athletes were 16.12 ± 1.10. Data were collected by face-to-face interview with athletes in a data collection form. In order to determine the nutritional status and habits of the athletes, one-day food consumption records were collected by ’Food Consumption Frequency’ and ’24 Hourly Reminder ’method. Descriptive statistics were analyzed by using statistical data and ANOVA test was used for multiple comparisons. To determine the cause of the difference between the groups Tukey Post. Hoc. The test was used and the reason for the difference was presented with the lettering method. As a result; athletes in the success of the athletes training and sports history has been seen to play an important role. However, if the athletes are equal to the factors affecting the sportive performance, it is determined that the nutrition of the athletes is a determining factor in the sportive performance.
Nutritional performance sports nutrition Isparta volleyball tournament
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 20 Eylül 2019 |
Gönderilme Tarihi | 27 Mart 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 10 Sayı: 3 |
SDÜ Sağlık Bilimleri Dergisi, makalenin gönderilmesi ve yayınlanması dahil olmak üzere hiçbir aşamada herhangi bir ücret talep etmemektedir. Dergimiz, bilimsel araştırmaları okuyucuya ücretsiz sunmanın bilginin küresel paylaşımını artıracağı ilkesini benimseyerek, içeriğine anında açık erişim sağlamaktadır.