Aim: The aim of our study is to investigate the factors affecting the relationship between healthy eating attitudes and quality of life of white-collar workers who have to sit and work for a long time.
Material and Methods: The universe of this cross-sectional descriptive study was created by 257 white-collar employees working in Karabuk Provincial Health Center between 01 October 2020-01 January 2021. Participants were asked 14 questions about their sociodemographic characteristics, disease and drug use status, 30 questions about their professional life quality, and 21 questions to evaluate their nutritional attitudes. The difference between the two groups with normal distribution was analyzed with the independent sample t-test, and the relationship between the two variables was analyzed with the pearson correlation test. Questionnaires and scales were administered to the participants online.
Results: It was determined that 61.5% of the participants were male, 38.5% were female, and the mean age was 30.9 years. It was determined that male participants had higher nutritional attitude scale scores than females. It was determined that there was a weak and negative relationship between the Nutrition Attitude Scale and the Occupational Quality of Life Scale mean scores, but strong relationships in the subscales. Knowledge about nutrition and positive eating habits have a strong and positive relationship with compassion satisfaction. There is a positive relationship between feelings about nutrition and bad eating habits and burnout. A positive correlation was found between feelings about nutrition and bad eating habits and compassion fatigue.
Discussion: White-collar employees do not pay attention to their main meals, financial difficulties are effective in insufficient and unbalanced nutrition problems, and their nutrition is not at a good level due to poor working conditions. In this context, the fact that white-collar employees have healthy and high-quality living conditions affects the increase in their professional life quality, productivity and professional satisfaction, and measures should be taken in this direct.
White-collar workers Healthy Nutrition Attitude Quality of Life
Amaç: Sağlıklı beslenme; çalışan bireylerde performansın, konsantrasyonun, motivasyonun ve işe devamlılığın yüksek olmasını sağlamakla beraber iş gücü kaybını azaltmaktadır. Bu araştırmanın amacı, uzun süre masa başında oturarak çalışmak zorunda kalan beyaz yakalı çalışanlarda sağlıklı beslenme tutumları ile yaşam kaliteleri arasındaki ilişkiyi değerlendirmektir.
Materyal-Metot: Kesitsel tanımlayıcı tipteki bu çalışmanın evrenini 01.10.2020-01.01.2021 tarihleri arasında Karabük İl Sağlığı Merkezinde çalışan beyaz yakalı 257 çalışan oluşturdu. Örneklem seçimi yapılmayarak tüm katılımcılar çalışmaya dahil edildi. Katılımcılar çalışma hakkında bilgilendirilerek sözlü onamları alındı, anket ve ölçekler online olarak uygulandı. Katılımcılara sosyodemografik özellikleri sorgulayan 14 soru, mesleki yaşam kalitesini sorgulayan 30 soru, beslenme tutumlarını değerlendiren 21 soru soruldu. Mesleki Yaşam Kalitesi Ölçeği 6’lı likert tipinde olup puanlama 0-5 arasında yapıldı. Ölçeğin Cronbach Alfa Katsayısı 0,86 bulundu. Beslenme Tutum Ölçeği 5’li likert tipinde olup puanlama 1-5 arasında yapıldı. Ölçeğin Cronbach Alfa Katsayısı 0,83 bulundu. Normal dağılıma uygun iki grup arasındaki fark, bağımsız örneklem t testiyle, iki değişken arasındaki ilişki pearson korelasyon testi ile analiz edildi.
Bulgular: Katılımcıların %61.5'inin erkek, %38.5'i kadın olup yaş ortalamaları 30,9 olarak belirlendi. Beslenme Tutum Ölçeği ve Mesleki Yaşam Kalitesi Ölçeği ile alt ölçeklerinden elde edilen puanların ortalama ve standart sapma değerleri ile sosyodemografik özellikleri açısından farklılıkları analiz edildi. Beslenme Tutum Ölçeği ile Mesleki Yaşam Kalitesi Ölçeği puan ortalamaları arasında zayıf ve negatif bir ilişki olduğu, ancak alt ölçeklerde güçlü ilişkiler olduğu belirlendi. Beslenme hakkında bilgi ve olumlu beslenme alışkanlıkları, merhamet tatmini ile güçlü ve pozitif bir ilişkiye sahipti (p<0.05). Beslenmeye yönelik duygu ve kötü beslenme alışkanlıkları ile tükenmişlik arasında pozitif ilişki mevcuttu (p<0.05). Beslenmeye yönelik duygu ve kötü beslenme alışkanlıkları ile merhamet yorgunluğu arasında pozitif korelasyon tespit edildi (p<0.05).
Tartışma: Çalışmada erkek katılımcıların beslenme tutum düzeyleri daha yüksek bulundu. Kronik hastalığı olanların merhamet düzeyleri hastalığı olmayanlara göre daha yüksek saptandı. Düzenli ilaç kullanmayanların yorgunluk düzeyleri düzenli ilaç kullananlara göre daha yüksek belirlendi. Psikolojik hastalığı olmayanların beslenme bilgi düzeyleri, rahatsızlığı olanlara göre daha yüksek saptandı. Psikolojik hastalığı olan beyaz yakalıların kötü beslenme alışkanlıkları hastalığı olmayanlara göre daha yüksek düzeydeydi.
Sonuç: Yaşam standartlarındaki değişimler nedeniyle toplumdaki insanların çoğu ofis ortamında çalışmaya başlamış ve daha hareketsiz hale gelmiştir. Çalışan bireylerin yeterli ve sağlıklı beslenmesi, bağışıklık sistemlerini geliştirerek hastalıkları, iş hatalarını ve işe devamsızlığı azaltır; performansı, verimliliği ve işyeri huzurunu artırır.
Beyaz yakalılar Sağlıklı Beslenme Tutum Ölçeği Mesleki Yaşam Kalitesi Ölçeği
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Aralık 2021 |
Gönderilme Tarihi | 29 Nisan 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 12 Sayı: 3 |
SDÜ Sağlık Bilimleri Dergisi, makalenin gönderilmesi ve yayınlanması dahil olmak üzere hiçbir aşamada herhangi bir ücret talep etmemektedir. Dergimiz, bilimsel araştırmaları okuyucuya ücretsiz sunmanın bilginin küresel paylaşımını artıracağı ilkesini benimseyerek, içeriğine anında açık erişim sağlamaktadır.