Amaç: Bu sistematik derleme çalışması, yenilikçi bir yaklaşım olan işbirlikli öğrenme yöntemlerinin hemşirelik eğitiminde kullanımını incelemek amacıyla yapılmıştır.
Materyal-Metot: Literatür taraması Google Akademik, Dergipark, YÖK Ulusal Tez Merkezi ve ULAKBİM TR Dizin veri tabanlarında gerçekleştirilmiştir. Anahtar kelimelerin seçimi için PICOS (Population, Intervention, Compare, Outcome, Study Design) dikkate alınmıştır ve anahtar kelimelerinin çeşitli Türkçe kombinasyonları kullanılmıştır. Çalışmaya Ocak 2010-Şubat 2021 yılları arasında yayınlanmış randomize, non-randomize kontrollü ve tanımlayıcı araştırma desenlerindeki tam metin makaleler ve tezler dahil edilmiştir.
Bulgular: Tarama sonucunda 688 makaleye ulaşılmıştır. Veri tabanlarından elde edilen tekrarlı makaleler araştırmadan çıkarılmıştır. Başlık, özet ve tam metin elemesinden sonra kalan çalışmaların dahil edilme kriterlerine uygunluğu değerlendirilmiştir. Değerlendirmeler sonucunda tüm kriterlere uyan 5 makale olduğu saptanmıştır. Bu makalelerde işbirlikli öğrenme yöntemlerinden biri olan Jigsaw tekniğinin geleneksel yönteme göre öğrencilerin akademik başarısını, bilgilerinin kalıcılığını ve psikomotor beceri düzeylerini arttırmada etkili bir öğretim yöntemi olduğu belirlenmiştir. Aynı zamanda standardize hasta uygulamasında kullanılan işbirlikli öğrenme yöntemi ile birlikte öğrencilerin bilgi ve beceri düzeylerinin arttığı ve kaygı düzeylerinin ise azaldığı sonucuna ulaşılmıştır. İşbirlikli öğrenme yöntemlerinden bir diğeri olan Ters Yüz Öğrenme modelinin öğrencilerdeki güdülenme duygusu, öğrenme stratejilerinin kullanımı ve öğrencilerin akademik başarılarını geliştiren bir öğrenme yöntemi olduğu sonucu bulunmuştur.
Sonuç: Sonuç olarak işbirlikli öğrenme yöntemlerinin hemşirelik eğitiminde çeşitli yararlarının olduğu görülmek ile birlikte bu konuyla ile ilgili ülkemizde yeterli sayıda çalışma olmadığı ve hemşirelik çalışmalarının arttırılması gerektiği önerilmektedir.
Objective: This systematic review study was conducted to examine the use of cooperative learning methods, which is an innovative approach, in nursing education.
Material and Method: Literature search was carried out in national databases. PICOS was taken into consideration for the selection of keywords and various Turkish combinations of keywords were used. Full-text articles in randomized, non-randomized controlled and descriptive research designs published between January 2010 and February 2021 were included in the study.
Results: As a result of the search, 688 articles were reached. Repetitive articles obtained from databases were excluded from the study. After the title, abstract and full text elimination, the remaining studies were evaluated for compliance with the inclusion criteria. As a result of the evaluations, it was determined that there were 5 articles that met all the criteria. In these articles, it was determined that the Jigsaw technique, which is one of the cooperative learning methods, is an effective teaching method in increasing the academic success, permanence of knowledge and psychomotor skill levels of the students compared to the traditional method. At the same time, with the cooperative learning method used in standardized patient practice, it was concluded that the knowledge and skill levels of the students increased and their anxiety levels decreased. It was found that the Flipped Learning model, which is another cooperative learning method, is a learning method that improves students' sense of motivation, the use of learning strategies, and students' academic success.
Conclusion: As a result, although it is seen that cooperative learning methods have various benefits in nursing education, it is suggested that there are not enough studies on this subject in our country and that nursing studies should be increased.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Ağustos 2022 |
Gönderilme Tarihi | 24 Eylül 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 13 Sayı: 2 |